• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka Mesijevih slobodnjaka: Utrenirano uganuće zgloba, Magnusov efekat...

Autor Pavle Knežević

Zašto je Argentinac toliko dobar u izvođenju slobodnih udaraca?

 Lionel Mesi Nauka slobodnjaka: Utrenirano uganuće zgloba, Magnusov efekat... Izvor: ANGEL MARTINEZ/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Lionel Mesi je jedan od najboljih fudbalera svih vremena. U njegovo umeće spada bukvalno sve što jedan igrač treba da ima, uključujući i izvođenje slobodnih udaraca.

Osvajač šest Zlatnih lopti postigao je više od 50 golova iz "slobodnjaka" tokom svoje bogate karijere, a toliko je efikasan iz prekida da su timovi počeli da stavljaju igrače čak i iza golmana da bi ga sprečili da postigne gol.

Možda će vas zanimati

Ali, zašto je on toliko dobar u izvođenju "slobodnjaka"?

Pa, isto pitanje bi verovatno moglo da se postavi za svaki aspekt njegove igre, ali kada su prekidi u pitanju lekar Radžpal Brar ponudio je neka medicinska objašnjenja i otkrio tajnu njegovog jedinstvenog šuta iz slobodnih udaraca.

"Kada Mesi udara loptu, prebaci kukove na desno. Stvarno pomeri kukove u desno dok se sprema da šutne da bi napravio mesta svojoj levoj nozi kojom udara loptu", rekao je Brar u podkastu sajta Squawka.

"Dok to radi, na stajaćoj nozi premesti svu težinu na spoljni deo stopala. Onda na sve to, dok udara loptu, dođe i težina te leve noge na desnu stranu, tako da bukvalno sve ide na spoljni deo članka, skoro isto kao kada uganete zglob", priča lekar.

"Mi to zovemo inverzivno uganuće, kada se sve okrene ka unutra – to je ista ta sila. Imate svu tu silu na spoljašnjem delu članka i on se izvrne ka unutra. Ali, u Mesijevom slučaju, on je utrenirao sebe i svoje telo da kontroliše taj pokret", objasnio je Brar.

I stvarno, pogledajte kako Mesi stoji dok udara loptu:

Izvor: MICHAEL REGAN/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Kada bi bilo ko od običnih ljudi to probao, verovatno bi se jako brzo valjao na podu od bolova, ali "običan" i Mesi nikako ne idu u istu rečenicu.

Marka je svojevremeno imala opširnu analizu kako je Mesi prilagođavao svoj šut na treninzima, koristeći lutke kao barijere između njega i gola.

Mesijeva noga se prilikom šuta nalazi pod uglom od 50 stepeni. On postavi skoro kompletnu kopačku na zemlju pre nego što udari loptu, što mu daje kontrolu i stabilnost prilikom udarca. Posle toga, da bi popravio preciznost udarca, on nagne ramena i grudi iznad lopte i tako se pogne i dovede telo u kompaktniji položaj.

Mesijevi golovi iz slobodnih udaraca
Izvor: YouTube/Barca Nation

Ovim fenomenom se bavio i Sport, koji je pitao stručnjake o njegovoj tehnici. Odeljenje za fiziku Univerziteta u Barseloni reklo je da on koristi nešto što se zove Magnusov efekat da bi imao ujednačenost prilikom izvođenja slobodnih udaraca.

Srpska Vikipedija kaže: "Magnusov efekat je pojava koja nastaje kada telo rotira u struji fluida. Na telo koje rotira u struji fluida deluje sila koja je normalna na osu rotacije tela, a nastaje kao posledica razlike pritisaka на gornјој i donјој strani tela".

Dakle, to je pojava kada rotacija tela (lopte u ovom slučaju) stvara silu koja je vertikalna u odnosu na putanju kretanja, što utiče na samu tu putanju.

Prema tom izveštaju, pritisak na donjoj površini tela (lopte) je veći nego pritisak na gornjoj površini, što tera loptu na zakrivljenu putanju.

Mesi "slobodnjake" izvodi iz raznih uglova i udaljenosti, a jedino što je zajedničko jeste njihova nepredvidivost. I naravno neverovatna preciznost:

Mesi protiv robota
Izvor: YouTube/Messi's Show

"Da budem iskren, volim da šutnem preko živog zida, ali s vremena na vreme volim malo i da promenim, tako da golman ne zna gde gađam, a želim da bude zbunjen dok ne udarim loptu", objasnio je Mesi.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC