• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vođen ličnim iskustvom: Endi Kol pokreće fond za bubrežne bolesnike

Autor mondo.ba

Endiju Kolu je 2017. godine obavljena transplantacija

 Endi Kol bubrežni bolesnici fond Izvor: SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE

Nekadašnji engleski napadač Endi Kol obilježio je jednu eru Mančester junajteda.

U drugoj polovini devedesetih godina prošlog, ali i početkom ovog vijeka, danas 48-godišnji Kol je nastupio na 275 utakmica za klub sa Old Traroda i postigao 121 gol u svim takmičenjima, što ga je pozicioniralo na sedmo mjesto klupske vječne liste strijelaca.

Možda će vas zanimati

U klub je stigao sa prvim danima 1995. godine iz Njukasla za koji je u prvoj premijerligaškoj sezoni postigao čak 34 gola, a dok mu je mentor bio ser Aleks Ferguson, osvojio je devet trofeja – pet u Premijer ligi, dva u Kupu, te po jedan u Komjuniti šildu i Ligi šampiona.

Povukao se 2008. godine kao član Notingem Foresta, a u žižu interesovanja britanskih i svjetskih medija dospio je 2015. godine, nakon otkazivanja rada bubrega.

Endi Kol se te godine sa klubom na turneji po Vijetnamu, gdje se i razbolio, a dvije godine kasnije obavljena je transplantacija, kada mu je nećak donirao bubreg.

Uspješno se oporavio, a sada, shodno svom životnom primjeru i bici koju je morao da vodi, odlučio je da pomogne drugima koji imaju slične probleme.

Kol je, naime, odlučio da pokrene vlastiti fond, kako bi se prikupilo što je moguće više sredstava za transplantacije i opšte zdravstveno stanje svih pacijenata kojima je taj zahvat neophodan.

Cilj je, navodi se, da se tokom tri godine skupi iznos od bar 500.000 funti.

"Bio sam, u mentlanom smislu, dovoljno jak da igram fudbal, ali je borba sa bolešću bila najzahtjevnija koju sam morao da vodim i za koju je bila potrebna najveća snaga uma. Ne želim da iko mora toliko da se bori kao što sam to bio ja. Mentalno stanje je važnije od svih drugih stvari. Sada je moj cilj da nađem načine da pomognem svima koji se bore sa bolešću bubrega, da im olakšam tu borbu. Ako mogu na bilo koji način da pomognem bilo kome drugom, onda ću to i da učinim", rekao je Kol, koji je u oktobru prošle godine imenovan za trenera napadača u Sautend Junajtedu, klubu koji trenira Sol Kembel, nekadašnji as Totenhema i Arsenala.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC