• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devet godina me u Engleskoj vrijeđaju, ko me brani? Poznati fudbaler ljut!

Autor Mladen Šolak

"Nijedan igrač ne trpi ono što ja trpim", poručio je na društvenim mrežama.

 Irski-fudbaler-Dzejms-Meklin-okrenuo-ledja-himni-nece-da-nosi-cvijet-trpi-uvrede-i-prijetnje Izvor: Guliver, Steve Bardens/Getty Images Europe

Džejms Meklin (31), poznati irski fudbaler, igra u Engleskoj već devet godina i za to vrijeme nereretko je trpio ružne komentare i uvrede. Tačnije, trpi ih danas.

Poznat po tome što (kao i Nemanja Matić) neće da nosi cvijet bulke u znak sjećanja na preminule engleske vojnike u Prvom svjetskom ratu, igrač iz Derija okretao je leđa pri izvođenju britanske himne. Taj njegov stav izazvao je očekivane reakcije Engleza, ali je on ostao dosljedan.

Možda će vas zanimati

Momak iz Derija, grada u kojem je britanska vojska na "Krvavu nedjelju" 1972. ubila 14 nenaoružanih civila, ponovo se oglasio i ovog ponedjeljka o onome što ga tišti.

On je primijetio da je fudbalerima Vilfredu Zahi (Kristal Palas) i Dejvidu Mekgoldriku (Šefild Junajted) pružena glasna podrška dok su rasistički vrijeđani, a potom se zapitao - "Zašto mene niko neće da brani?!"

Izvor: YouTube/Charleston Battery/MologhWNews

"Vozio sam se danas sa treninga i slušao na radiju diskusiju o zlobnim rasističkim komentarima koji su ovog vikenda upućeni Zahi i Mekgoldriku na društvenim mrežama. Pratio sam i njihovu zgroženu i opravdanu reakciju, jer je to užasno i niko ne bi trebalo da to trpi. Ljudi bi trebalo da odgovaraju za svoje riječi i djela", napisao je on.

Potom je dodao i ono što mu veoma smeta - da njega niko neće da brani.

"Ostavlja mi gorak ukus u ustima... to što sam više uznemiravan od bilo kog igrača tokom svojih devet godina u Engleskoj. Bile su to prijetnje smrću, meci poslati u poštansko sanduče, rođendanske poruke, pisma... Ovo nije kuknjava da me neko sažali, već samo prosto pitanje - u čemu je razlika?".

Izvor: Guliver, Charles McQuillan/Getty Images Europe

"Dječak od 12 godina bude uhapšen zbog slanja rasističkih uvreda za Zahu. Ponavljam, sasvim opravdano. A, da li je neko odgovarao za to što je meni prijećeno? Ne!"

"Da li je u medijima nekad osuđeno to što je meni neko prijetio? Ne! Sasvim suprotno... Vidio sam i neke moje irske saigrače koji su kačili crni kružić na društvene mreže, da bi podržali anti-rasizam i da bi osudili diskriminaciju. Ponavljam, sa punim pravom! Da li je neko od njih ikad javno osudio diskriminaciju koju ja trpim? Da bude smlešnije, ta diskriminacija se odnosi na njih".

"Da li jedna vrsta diskriminacije ima veći značaj od druge vrste diskriminacije? Rekao bih da sam zbunjen, ali je to pogrešna riječ, jer 'zbunjenost' znači da ne shvatate potpuno nešto. U ovom slučaju je sve potpuno jasno. Ako ne staneš iza nečega, pašćeš zbog bilo čega", dodao je Meklin.

Meklin je rođen 1989. godine, za reprezentaciju Republike Irske odigrao je 65 utakmica, a od 2018. igra za Stouk, sada člana Čempionšipa.

Prethodno je u Engleskoj nosio dres Vest Broma, Vigana i Sanderlenda.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC