• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Leo, idi i ne okreći se: OVO su Barsina pojačanja za novu sezonu!

Autor mondo.rs

Nakon što je potrošio 444 miliona na igrače koji će, svi zajedno, dati 67 golova manje od Mesija u prethodne tri sezone, Bertomeu se dosjetio: "Povratak korijenima".

 Đordi Bertomeu - Barselona se okreće igračima iz svoje škole Izvor: Jasper Juinen/Getty Images Europe

Prvi je, 1998. godine, "diplomirao" Ćavi Ernandez, sljedeće sezone primljen je i Karles Pujol, 2002. su im se pridružili Andres Inijesta i Viktor Valdes, a samo dvije godine kasnije u svlačionicu prvog tima ušetao i je budući najbolji strijelac i fudbaler u istoriji kluba, Lionel Mesi.

Kada su, punu deceniju od Ćavijeve promocije, na kapije "Kamp nou" stadiona ušetali Đerar Pike, a za njim bivši kapiten i novi trener, Pep Gvardiola, koji je sa sobom iz "La Masije" poveo i "malog" Serđa Busketsa, kompletiran je studiozno pripreman i strpljivo građen projekat - započet još 1957. - koji će Barselonu u rekordnom roku uvesti u red najvećih klubova svijeta.

Izvor: Guliver/David Ramos/Getty Images

Do okupljanja ove osmorke sa odličnim uspjehom tokom školovanja u čuvenoj školi, građenoj na idejama Johana Krojfa, Barsa je imala tu jednu titulu prvaka Evrope iz 1992. godine, osvojene na "Vembliju" bombom Ronalda Kumana u produžetku finala sa Sampdorijom našeg Vujadina Boškova.

Poređenja radi, Ćavijev dolazak "najavio" je tri Realova trijumfa u Ligi šampiona u narednih pet godina, a Gvardiolin povratak poklopio se sa proslavom odbrane titule prvaka Španije na ulicama Madrida.

Ono što je uslijedilo uveliko se izučava na akademskom nivou, ne samo u elitnim fudbalskim školama širom planete.

Barsina škola je postala kultna za samo četiri godine, zahvaljujući generaciji koja je potom podmlađivana novim "bivšim" đacima, od Serđija Roberta i Đordija Albe, preko braće Tijaga i Rafinje Alkantare, do aktuelnih Ansua Fatija i Rikija Puća.

Međutim, u posljednje vrijeme nešto "ne štima", jer se broj i uticaj maturanata "La Masije" na igre i rezultate prvog tima drastično smanjio u odnosu na "zlatno doba" i kulminaciju "totalnog fudbala" Rinusa Mihelsa u kreaciju tandema Krojf-Gvardiola, nazvanu "tika-taka".

"Najskuplja klupa svih vremena": Kutinjo, Malkom i Dembele napuštaju "Kamp nou" posle jedne od utakmica koje su odgledali kao rezerve.
Izvor: Guliver, Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images Europe

Pored Fatija (17), koji je solidno iskoristio Suarezovu povredu, Puć (20) je imao simboličan učinak ove sezone kod Ernestea Valverdea i nešto više prostora kod Kikea Setijena. Ronald Arauho i Aleks Kolado zabilježili su formalno debije u sezoni 2019/20 i potom nestali sa radara. U koga, onda, Bertomeu polaže nade? U momke koji nisu ništa više od toga, trenutno, nego fudbalske nade: Dani Morer, Arnau Tenas i, napadač o kom se priča u klubu, Rej Manaj.

Poslije Busketsa, da se ne ljuti Roberto, nije se pojavio neko dostojan da sjedne na mjesta oslobođena silaskom prvo Pujola, a potom Valdesa, Ćavija i Inijeste sa "velike scene". Ona je bila prevelika ne samo za dječake naviknute na igre u plavo-crvenom dresu od najmlađih dana, poput Bojana Krkića, već i veliku većinu onih na koje su trošene stotine miliona evra, poput Felipea Kutinja, Malkoma, Usmana Dembelea i Antoana Grizmana, u histeričnoj potrazi za Nejmarovim nasljednikom.

Treću godinu kasnije, svjestan da će neko morati da potpiše taj račun narednog proljeća u izbornoj kampanji za predsjednika kluba (i da će to vjerovatno biti on), Đordi Bertomeu iskoristio je intervju za oodani "Mundo Deportivo" da trojici preostalih iz neponovljive grupe pošalje stidljivu poruku - ne očekujte pojačanja od mene.

Poslije sezone u kojoj je titula prepuštena Realu, a pred posljednju sezonu u Mesijevom ugovoru teškom 50 miliona evra godišnje, Bertomeu je "sosiosima" najavio "povratak korijenima" i pokušao da "proda" priču koja će odvući pažnju od suštine.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Suština bi glasila da je rukovodstvo kluba s njim na čelu uspjelo da potroši 444 "od" 222 miliona evra profita na Nejmarovom odlasku u Pari sen Žermen ("poklopilo" se da bude tačno duplo) na četvoricu napadača koji će, zbirno, odigrati 227 utakmica, postići 59 golova i podeliti 35 asistencija, igrajući na smjenu u navali pored Luisa Suareza i neprikosnovenog Mesija.

On sam, u istom periodu, donio je 126 golova i 65 asistencija na 124 utakmice - što znači da je nadvisio Kutinjov, Dembeleov, Malkomov i Grizmanov statistički učinak za 67 golova i 30 dodavnja za iste.

Sada već kao 32-godišnjak sa šest "Zlatnih lopti" i nula zlatnih medalja sa reprezentacijom Argentine, pitanje je kako će Mesiju zvučati predsjednikova ideja o podmlađivanju prvog tima i "povratku Barsinoj školi fudbala".

Da postoji nešto poput "Barsine škole poslovanja", vjerovatno bi i ona stekla kultni status potezima na tržištu igrača, na kom se ovog ljeta svrgnuti šampion odlučio za Miralema Pjanića iz Juventusa, čovjeka koji će uskoro napuniti 31. godinu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC