• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Real Madrid je za Srbe oduvijek težak - prije Luke je bio Perica: Ovo je bio njegov jedini gol za "kraljevski klub"!

Autor Dragan Šutvić

Poznati srpski napadač veoma dobro zna kako je Joviću, jer je u na "Bernabeuu" bio u slično teškoj situaciji kao Luka. Pogledajte njegov "bljesak" u kraljevskom klubu.

 Perica Ognjenović jedini gol za Real Madrid VIDEO Izvor: YouTube/Screenshot

Bio je jedan od najvećih srpskih talenata od raspada SFRJ i u Real Madrid je u zimu 1999. kao velika zvezda Crvene zvezde.

Mnogi su poslije toga govorili da je Perica Ognjenović (43) napravio pogrešan izbor, odabrao preveliki klub, ali njegov odgovor svakome vjerovatno bi bio - šta biti uradio/la da te je pozvao Real Madrid. Da li bi zaista odgovor bio "Ne"?

Možda će vas zanimati

Napadač iz Smederevske Palanke sa Realom je osvojio titulu prvaka Španije, Superkup Španije i jedan trofej Lige šampiona. Na prvi pogled reklo bi se veliki uspjeh. I zaista jeste. Sama činjenica da je zaigrao za Real Madrid uspjeh je sam po sebi, ali ipak Perica nikada nije ostvario ono što su mu predviđali kada je "žario i palio" na utakmicama prvenstva Jugoslavije.

Odlične partije u Zvezdi, golovi u derbijima protiv Partizana, kapitenska traka sa samo 21 godinom, golovi sa svih pozicija, pa i iz kornera, fenomenalne igre protiv Meca, Kajzerslauterna i Barselone, bile su dovoljne da "Kraljevski klub" plati tada osam miliona maraka za jednog od najboljih igrača u Jugoslaviji.

Ipak, umjesto da zablista punim sjajem, nastupili su njegovi mučni dani provedeni u klupskoj ambulanti, klupi ili tribinama. Povrede su ga pratile iz utakmice u utakmicu i za tri sezone provedene u "bijelom dresu" odigrao je samo 22 utakmice, desetak u Primeri i da ukupno postigne jedan gol u dresu najvećeg kluba na svijetu.

Ovo je priča o tom pogotku...

Bilo je to 3. februara 2000. godine, na "Santijago Bernabeu", u osmini finala Kupa Kralja. Sastali su se Real Madrid i Saragosa i bio je to revanš, nakon što u prvom susretu nije bilo golova.

Visente del Boske, tadašnji - čuveni trener Reala, nije htio ništa da rizikuje i na teren je izveo gotovo cijeli prvi tim sa Kasiljasom, Jerom, Roberto Karlosom, Gutijem, Raulom... A mnogima je zapalo za oko ime jednog novajlije među legendama “Kraljevskog kluba”. Bio je to Perica Ognjenović, koji je meč počeo od prvog minuta.

Perica Ognjenović, jedini gol za Real Madrid
Izvor: YouTube/Sportska sećanja

Na drugoj strani, u špicu igrao je Savo Milošević, koji je tada već bio širom svijeta poznati centarfor i hvatao je zalet za EURO, na kojem je tog ljeta bio najbolji strijelac.

Real je bio apsolutni favorit i to je dokazao već u prvom minutu, kada je Guti pogodio za 1:0, što se ispostavilo kao jedini gol do pauze, sa koje su Madriđani izašli riješeni da brzo okončaju stvar.

Igrao se 56. minut, kada je Fernando Morijentes poveo napad u šesnaestercu Saragose, dodao loptu do Raula koji je stajao u blizini bijele tačke, ali mu je odmah vratio loptu. Morijentes je potom poslao na drugu stativu, gdje je na nju naletio Perica Ognjenović i poslao je u nebranjenu mrežu.

Nažalost, bio je to jedini gol ljubimca Delija za Real. Odigrao je osim toga 12 utakmica u Primeri i sedam u Kupu kralja, ali nije ponovo pogodio.

Iz Madrida je otišao 2001. i nažalost više nikad nije ni prišao blizu tako visokom nivou. Karijera ga je potom vodila u Kajzerslautern, pa Kinu, Dinamo Kijev, Anže, nekoliko klubova u Grčkoj, da bi završio u Jagodini.

Ostala je žal što Perica Ognjenović svoj veliki talenat nije uspio da pretoči u uspjeh u jednom od najvećih klubova na svijetu. Za uspomenu mu je ostao gol u zvjezdanom timu španskog giganta.

Perica je ostao upamćen kao još jedan srpski igrač koji nije pronašao sreću na "Bernabeuu", kao prije njega ni nekadašnji vezista Partizana, Predrag Spasić, dok je bivši igrač Crvene zvezde Milan Janković krajem osamdesetih bio zapaženiji od njih trojice u Madridu, mada je i njegova epizoda potrajala samo godinu i po.

(mondo.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC