• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sezona istine Nemanje Bjelice: Ništa mu neće ići na ruku, ali ako se sve posloži – mogao bi da jurne na titulu!

Autor Dragan Šutvić

Nemanja Bjelica će u svojoj šestoj NBA sezoni imati najteži posao do sada.

 Sezona istine Nemanje Bjelice: Ništa mu neće ići na ruku, ali ako se sve posloži – mogao bi da jurne na titulu! Izvor: Tanjug/AP Photo/Randall Benton

Došao je u Ameriku kao MVP Evrolige, ali u tri sezone provedene u Minesoti nije dobio pravu šansu. Vlade Divac ga je doveo u Sakramento i od njega dobio i više nego što je očekivao. Kada god se neka od zvijezda Sakramenta povređivala, mogli su da računaju da će srpski krilni igrač preuzeti odgovornost.

I on je zapravo to čekao. U Minesoti su ga zamislili kao nekoga ko će u ćošku čekati na loptu, ali Nemanja Bjelica nikada nije bio takav igrač. Još od vremena u kome mu je kao klincu od 2.10 Svetislav Pešić "strpao" loptu u ruke i natjerao ga da bude plej.

Možda će vas zanimati

Bjelica je uvijek volio da osjeti loptu, da kontroliše igru, a navikao je i da bude bitan šraf u timu. U Sakramentu se u prethodne dvije sezone izborio za svoje mjesto, pa je tako prethodne godine došao do rekordnih NBA brojki. 

Uz 11,5 poena dodao je 6,4 skoka i 2,8 asistencija – ni u jednoj od tih kolona ranije nije bio tako efikasan. Iako se nama to tako ne čini, Bjelica je sada već NBA veteran, ali opet mu sreća nije naklonjena.

U Minesoti jednostavno nije bilo nimalo prostora. Svako je igrao za sebe, a mlade zvijezde Tauns i Vigins su uzimale sve lopte. Sada,posle odlaska Bogdana Bogdanovića iz Kingsa Nemanja Bjelica ostaje jedini Srbin u Sakramentu (mada je i Frenk Kaminski tu), ali ništa mu neće ići na ruku.

Odricanjem od Bogdana Kingsi su stavili do znanja DeAronu Foksu i Badiju Hildu da će sve biti u njihovim rukama. Ni do sada Sakramento nije bio slika i prilika tima u kome se lopta “dijeli”, a tek sada to neće biti slučaj.

Uz to, Vlade Divac je dobio otkaz, a pitanje je kakvo mišljenje o veteranu iz Srbije ima novi generalni menadžer Kingsa Monte Mekner.

Takođe Kingsi na klupi imaju Korija Džozefa, a na klupi će čekati i izbor prve runde ovogodišnjeg drafta Tajris Haliburton od koga Kingsi mnogo očekuju i koji je projekat za budućnost. To su sve igrači koji vole loptu u rukama, prodor, vole da šutnu i da rukovode napadima.

Na dvije pozicije na kojima Bjelica najviše voli da igra – trojci i četvorci, nalaze se skupo plaćeni Harison Barns, kao i Marvin Begli, još jedan u plejadi mladih talenata od kojih Kingsi očekuju mnogo. Na stranu to kako se to čekanje obično završi za Kingse, ovo znači da će malo utakmica Bjelica moći da startuje i da mu je mjesto u timu ugroženo.

Iako je teško očekivati da će Frenk Kaminski, Glen Robinson, kao i Džabari Parker koga su povrede prilično unazadile, moći da isteraju Bjelicu iz rotiacije, pitanje je koliko će zapravo prilika dobijati.

U pripremnim utakmicama je za sada igrao promjenljivo – Portlandu je prvo dao 2, a potom 12 poena. Probao ga je Luk Volton i na centru, ali teško da ćemo ga tu gledati tokom sezone.

Iako se trenutno vidi malo prostora za njega u napadu Sakramenta, Bjelica je upravo u takvim momentima najbolji. Kada su ga svi otpisali pojavio se u Zvezdi i postao veliki igrač “preko noći”. Kada su svi mislili da će zauvijek ostati u Evropi otišao je u NBA i tu traje već šestu godinu.

Ovo je sezona istine za njega. U posljednjoj je godini ugovora i ukoliko ne bi uspio da ostari neke bolje partije mogao bi da uslijedi povratak u Evropu. No, disfunkcionalnost Sakramenta bi mogla i da mu posluži.

Mnogim timovima koji se bore za visok plasman bi ovakav igrač sjajno “legao”. Neko kome ne bi smetalo da počinje sa klupe, a ko se ne boji lopte i odgovornosti. Postoji veliki broj timova sa upitnim igračima na klupi poput Bruklina, Bostona ili Jute koji jure visok plasman, a Bjelica bi im se uklopio u tim. Pogotovo bi bio koristan Dalasu gde minuta na njegovoj poziciji troši Maksi Kleber ili Filadelfiji koja je zaista u škripcu kada je klupa u pitanju.

Nemanja Bjelica je u posljednjoj godini ugovora, a Sakramento će bit spreman da ga se odrekne za pika druge runde ili nekog rotacionog igrača. Apsolutno najbolja situacija za njega je odlazak u neku od pomenutih timova.

Jer to djeluje kao idealna rola u NBA za iskusnog srpskog košarkaša – neko ko bi bio lider druge petorke i ko bi bio na parketu kada se “lomi”, jer je tada najbolji.

Vidjećemo, mogućnosti su razne. Poslije ove sezone ćemo znati da li će Bjelica završiti karijeru u NBA ili Evropi. Znamo da za NBA ima kvalitet, ali u Evropi bi bio “gazda”.

Sezona uskoro počinje – a Bjelicu tek očekujemo u najboljem izdanju.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC