• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o završnici ABA lige: Ko više ne smije da izgubi i koji derbiji će odlučiti sve!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Počeo je foto-finiš trke za plasman u plej-of. Trči je pet timova, a ovo ih očekuje u preostale dvije nedjelje.

 aba liga borba za plej of ko će u doigravanje Izvor: MN PRESS

Pred nama je foto-finiš ABA lige i drama u borbi za plej-of biće neizbježna. Možda i do posljednjeg kola.

Svi "jadranski" timovi odigrali su svoje u Evropi i zaključno sa neslavnim oproštajem Crvene zvezde od Evrolige i trijumfalnim rastankom Igokee sa FIBA Ligom šampiona, svi učesnici borbe za plej-of sada su fokusirani isključivo na najvažniju trku.

Možda će vas zanimati

Od minulog vikenda pa do kraja mjeseca, pet najuspješnijih timova ABA lige boriće se za plasman u plej-of, gdje neće biti mjesta za jednu od ovih pet ekipa:

Budućnost 20-3
Crvena zvezda 19-3
Igokea 19-5
Cedevita Olimpija 17-5
Mornar 17-7

Pročitajte ko će igrati protiv koga, ko je za sada jedini "ovjerio" plasman, a kome su preostale utakmice "biti ili ne biti".

BUDUĆNOST

Kosarka, Partizan, Buducnost, ABA liga
Izvor: MN PRESS

U ovom trenutku Budućnost je u najboljoj poziciji iz više razloga. Prije svega, jedina je teoretski izborila plasman u plej-of, a uz to se sama pita za osvajanje prvog mjesta, koje će donijeti i prednost domaćeg terena u polufinalu i u eventualnom finalu.

Tim Dejana Milojevića je sam gospodar svoje sudbine i ako pobijedi u preostale dvije utakmice prvi put će imati pol-poziciju u plej-ofu od sezone 2015/16. O tome koji derbiji očekuju Podgoričane ćemo u nastavku, jer će to biti utakmice protiv direktnih konkurenata u borbi za vrh, koja je i dalje otvorena.

ZVEZDA

Izvor: MN PRESS


Iako su Igokea i Crvena zvezda izjednačeni u broju pobjeda, tim Dejana Radonjića odigrao je dvije utakmice manje, a uz to je u nedjelju ostvario jako važnu pobjedu protiv "igosa" u međusobnom duelu. Tim Drajana Bajića bio je nadomak drugog trijumfa protiv Beograđana ove sezone, ali je favorit u završnici uspio da se izvuče iz teške situacije i da zadrži korak za Budućnošću.

Dok crveno-bijeli vrebaju kiks Podgoričana i šansu da ih preskoče na tabeli, imaće pred sobom derbije protiv Cedevite Olimpije u srijedu i nedjelju, a potom i susrete protiv Krke i Zadra, u kojima ne bi smjeli da sebi dopusti kikseve. "Pobjeda protiv Igokee nam je važna jer smo bliži drugom mjestu u plej-ofu", rekao je Radonjić u nedjelju.

IGOKEA

Izvor: MN PRESS


Iako je Bajić u "Pioniru" rekao da njegov tim nema imperativ, sigurno će žaliti za trijumfom protiv Zvezde kojim je mogao da praktično "ovjeri" svoje učešće u doigravanju. Tim koji je najprijatnije iznenadio ove sezone imaće težak posao u narednom kolu, jer će gostovati Budućnosti u "Morači" bez svog ponajboljeg igrača Edina Atića, sa "rovitim" Džekijem Karmajklom i bez šutera Stivena Greja, koji zbog registracije neće imati pravo nastupa.

"Igosi" će potom u posljednjem kolu igrati protiv Mornara, a taj meč mogao bi Baranima da znači sve ili ništa, zavisno od toga šta urade u nedjelju protiv Budućnosti. Sa druge strane, ekipi iz Laktaša ne ide u prilog to što je izgubila od Mornara u prvom dijelu sezone i to će biti dodatni motiv da Bajić i ekipa pripreme taj susret kao meč godine.

CEDEVITA OLIMPIJA

Izvor: MN PRESS

Pobjedom u Crnoj Gori u nedjelju, slovenački tim potpuno je otvorio trku za plej-of. Sastav Jurice Golemca ove nedjelje imaće dvomeč protiv Zvezde, a potom će gostovati Ciboni i dočekati Megu.

Ljubljančani će uz to sa velikim interesovanjem pratiti meč Mornara i Budućnosti, u kojem bi trijumf Podgoričana mogao da ih "pogura" u doigravanje i da im omogući da se do kraja bore samo za što bolju startnu poziciju, a ne za sam plasman. U tom slučaju on više ne bi bio upitan.

MORNAR

Izvor: MN PRESS

Bez dileme, Barani su u najtežoj situaciji od pet timova, iako se i dalje sami pitaju o svojoj sudbini. Trener Mihailo Pavićević ambiciozno je prije sezone najavljivao da će Mornar pucati na najveći plasman, ali su povrede Džejkoba Pulena i Ajzeje Vajtheda tokom sezone poremetile ritam tima, a onda su došli i bolni porazi.

Kad se približio kraj sezone i povećao značaj utakmica, Mornar je počeo da pada iz neuspjeha u neuspjeh, pa je gubio u nizu prethodnih nedjelja od Partizana, FMP-a i Cedevite Olimpije. Zato sada mora da pobijedi Budućnost u nedjelju, da bi zadržao glavu iznad vode i da bi u posljednjem kolu igrao protiv Igokee "biti ili ne biti" utakmicu. 

Naravno. Mornarova eventualna pobjeda protiv Budućnosti odabrala bi i Zvezdu, koja bi u tom slučaju uz perfektan učinak do kraja mogla da preuzme prvo mjesto.

Pročitajte koje utakmice čekaju učesnike borbe za plej-of (neke će se i preklopiti), kao i parove posljednjeg kola ABA lige.

Srijeda, 14. april

Crvena zvezda – Cedevita Olimpija 18
Budućnost – Igokea 20

Nedjelja, 18. april

Mornar – Budućnost 17
Cedevita Olimpija – Crvena zvezda 17

Utorak, 20. april

Krka – Crvena zvezda 18.30
Cibona – Cedevita Olimpija 20.30

Parovi posljednjeg kola, 26/27. aprila

Borac – Cibona
Zadar – Crvena zvezda
Igokea – Mornar
Cedevita – Mega
FMP – Krka
Partizan – Split
Budućnost – Primorska 20:0

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC