• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će uzeti košarkaša Igokee? NBA klubovi u toku noći biraju na draftu!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

U noći pred nama u Njujorku će biti održan NBA draft. Među igračima iz Srbije predviđa se izbor jednom talentu - najkorisnijem košarkašku ABA lige!

 Filip-Petrusev-na-NBA-draftu-2021-izasli-i-Dalibor-Ilic-i-Nikola-Miskovic Izvor: MN PRESS

U noći pred nama, između četvrtka i petka, biće održan NBA draft. Ljubitelji košarke u Srbiji očekuju tu svečanost prije svega zbog Filipa Petruševa (21 godina, 211 centimetara) jedinog srpskog talenta kome se za sada predviđa izbor.

Centar Mege i MVP ABA lige iščekuje vijesti iz Bruklina, gdje mu za sada predviđaju da bude izabran u drugoj rundi, koja ne donosi garantovani NBA ugovor, mada je draft često nezahvalno prognozirati.

Petrušev je jun i početak jula proveo sa reprezentacijom, sa kojom nije uspio da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju. Prethodno je imao odličnu sezonu sa Megom, u koju se vratio prošlog ljeta sa koledža Gonzaga i bio lider tima koji je stigao do dva domaća finala protiv Zvezde.

Bivši đak Crvene zvezde, Partizana i Baskonije bio je u Americi od srednje škole 2016. do povratka u Evropu sa koledža, i tamo je stekao reputaciju velikog talenta, a sada je pred njim mogući povratak u SAD, u NBA ligu.

Filip Petrušev
Izvor: MN PRESS

Kaningem "viđen" za prvog pika

Zvezda Oklahoma stejta Kejd Kaningem mogao bi da bude odabran kao prvi "pik", a prvi tim koji će birati biće Detroit Pistonsi.

Ovo su neke zanimljivosti koje prate izlazak Filipa Petruševa na NBA draft.

  • Ako se Petrušev nađe među prvih 16 na ovogodišnjem draftu, postaće najbolje plasirani srpski igrač poslije Darka Miličića, koji je 2003. bio drugi pik na NBA draftu.
  • Ako se bude plasirao između 17. i 26. mjesta, biće najbolje plasirani srpski igrač poslije Alekseja Pokuševskg koji je bio 17. pik na NBA draftu 2020.
  • Ako Petrušev bude draftovan u prvom krugu, postaće peti srpski igrač kome je to uspjelo u posljednjih 15 godina, i pridružiće se Bogdanu Bogdanoviću (27. na draftu 2014.), Nikoli Milutinovu (26. na draftu 2015.), Nemanji Nedoviću (30. na draftu 2013.) i Alekseju Pokuševskom (17. na draftu 2020.).
  • Prve večeri sezone 2020-21. šest srpskih igrača našlo se rosterima NBA timova, čime je Srbija zauzela četvrto mjesto po broju igrača među zemljama izvan SAD.
  • Petrušev je proglašen za All-Stara na BWB ("Basketball Without Borders") Europe kampu 2017. u izraelskom gradu Tel Avivu, i učestvovao je u BWB Global 2018, koji je održan u Los Anđelesu, u okviru NBA All-Stara 2018.

ŠANSU VREBA I ILIĆ

Izvor: MN PRESS

NBA draft počeće u 2.00 časa ujutru, a na njemu će svoju šansu čekati još jedan srpski košarkaš, talenat Igokee Dalibor Ilić (21 godina, 206 centimetara). Njegovu prijavu potvrdio je agent Miodrag Ražnatović.

Ilić je bivši kapiten zlatnih "orlića" i osvajač Evropskog prvenstva za igrače do 18 godina. Taj trofej podigao je kao lider tima 2018. godine u Letoniji.

PRIJAVLJEN I MIŠKOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Takođe, u četvrtak je potvrđeno da je za draft prijavljen i krilni centar Mege Nikola Mišković (22 godine, 209 centimetara).

Sin nekadašnjeg košarkaša Zvezde Dejana Miškovića rođen je 1999. godine u Poljskoj, visok je 209 centimetara i u mladim kategorijama Mege bio je šampion Srbije sa kadetima a sa juniorima je bio vicešampion Evrolige za juniore 2017.

Iste godine Mišković je proglašen za MVP-a Evropskog prvenstva u Slovačkoj za igrače do 18 godina, na kojem je Srbija osvojila zlato.

Mišković prošle godine nije imao značajnu ulogu u timu Vlade Jovanovića, pa je prosječno postizao 13,5 poena uz pet poena i dva skoka po meču.

Srećno svima na draftu!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC