• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12 Srba koji su pobijedili Karija! Tu su zvijezde, a neki igraju 2. ligu: Srbiji donijeli zlato, a neke ste zaboravili!

Autor Dragan Šutvić

Sada je postao najveći ikada, a na samom početku karijere izgubio je od Srbije!

 12 srba koji su pobijedili stefa karija  Izvor: MN PRESS

Stef Kari je na meču sa Njujork Niksima postigao pet trojki i tako postao najbolji šuter u istoriji NBA, a vrlo je jasno da je najbolji šuter koga je košarka ikada videla. 

Mnogo prije nego što je došao u NBA i postao svjetska zvijezda upoznala ga je publika u Srbiji i to tako što je pred punim tribinama SPENS-a izgubio finale Svjetskog prvenstva od Srbije!

Možda će vas zanimati

Srpska reprezentacija do 18 godina predvođena sa klupe Miroslavom Mutom Nikolićem dominantno je osvojila to Svjetsko prvenstvo, a nakon pobjede 74:69 u finalu nad selekcijom SAD punom budućih NBA zvijezda! 

Evo kako je izgledalo slavlje nakon tog meča:

Iako su na SP bili Francuska sa Nikolasom Batumom, Aleksisom Ažinsom, Edvinom Džeksonom, Kimom Tilijem i Antoanom Dioom, kao i moćna Amerika sa Stefom Karijem, Patrikom Beverlijem, Majklom Bizlijem i Deandreom Džordanom Srbija je uspjela da dođe do zlata. 

A evo ko je tada igrao za srpski tim i kakve su karijere napravili zlatni momci! Neki su napravili velike karijere, a na neke smo i zaboravili!

MILAN MAČVAN

Izvor: MN PRESS

Bio je apsolutna zvijezda turnira i na kraju MVP! Te 2007. godine prelazi iz FMP-a u Hemofarm i počinje da dominira i u seniorskoj košarci. 

Nakon toga je otišao u Makabi, ali se tu nije snašao, pa ga je povratak u Srbiju, ovoga puta u redove Partizana vratio na košarkašku mapu.

Vraćao se kasnije još jednom u Partizan, igrao za Galatasaraj, Bajern i Olimpiju iz Milana, a karijeru je završio u Japanu. Dobio je i tu čast da bude kapiten seniorske reprezentacije Srbije, a tri srebra sa seniorima, jedno sa Olimpijskih igara u Riju, a dva sa Evropskih prvenstava.

MLADEN JEREMIĆ

Izvor: MN PRESS

Sada već iskusni bek ima tri zlata i bronzu sa velikih takmičenja u mlađim kategorijama. Najviše ga pamtimo u dresu FMP-a i Hemofarma, pošto je u oba tima proveo po tri sezone. 

Već neko vrijeme je u Rumuniji, a trenutno po drugi put nosi dres Ploeštija. Iako nikada nije uspio da napravi veliku karijeru ipak traje i ostavio je dubok trag u nekoliko klubova.

PETAR DESPOTOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Malo poznati plejmejker iz Pljevalja je tada u Novom Sadu napravio najveći uspjeh u karijeri. Bio je član Hemofarma u to vrijeme, ali se nikada nije izborio za veću minutažu u Vršcu. 

Nakon dobre sezone u Hercegovcu iz Bileće prelazi prvo u Konstantnin iz Niša pa u Mornar, da bi se ponovo vratio u Vršac.

Odigrao je jednu sezonu u inostranstvu u Slovačkoj, a onda se vratio u Srbiju gde je posljednji put nastupao za Žarkovo.

DUŠAN KATNIĆ

Izvor: MN PRESS

Užičanin koji je prve korake napravio u Megi, potom prešao u Crvenu zvezdu, ali tu nije ostavio dublji trag. 

Nakon dvije sezone u inostranstvu gde je nastupao za Ostende i Anvil vratio se u Srbiju da radi sa selektorom sa kojim je pokorio svijet. Odigrao je jednu sezonu kod Mute Nikolića u Radničkom, a onda se šetao između Igokee i Krke.

Imao je epizode u Švajcarskoj, Saudijskoj Arabiji i Makedoniji, a trenutno nastupa za Arilje u drugoj ligi.

STEFAN MARKOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Još tada je bio strašan defanzivac i vodio je velike borbe upravo sa Stefom Karijem u finalu. Ne samo sa njim već i sa Džonijem Flinom koji je tada smatran za veću nadu od Karija. 

Nedavno se vratio u Srbiju poslije mnogo godina i zaigrao za Crvenu zvezdu, a protiv Barselone je odigrao svoj najbolji meč u crveno-bijelom.

O njegovoj karijeri se sve zna, godinama je bio stub seniorske reprezentacije i ima po srebro sa evropskog, svjetskog prvenstva i olimpijskih igara za srpski tim.

Što se tiče klupske karijere poslije Hemofarma je uslijedio Beneton, pa Valensija, godina u Banvitu pa dvije u Unikahi. Bio je tri godine u Rusiji nastupajući za Zenit i Himki, a prethodne dvije sezone proveo je u Virtusu,

MARKO KEŠELJ

Izvor: MN PRESS

I on je bio na meču Crvene zvezde i Barselone, ali kao funkcioner crveno-bijelih. Sjajni atleta i trojkaš je u doba osvajanja zlata na SP bio u Đironi, potom je otišao u Keln, ali ga je lansirala Crvena zvezda.

Nakon toga prelazi u Olimpijakos i osvaja Evroligu, da bi potom prilično lutao u karijeri. Posljednji klub mu je bila Crvena zvezda gdje je došao da sa klupe pomogne iskustvom i ostao pune dvije sezone.

Ima tri zlata sa Srbijom u mlađim kategorijama, a iako je nakupio dosta nastupa za seniorski tim nije osvojio nijednu medalju.

ALEKSANDAR RADULOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Još jedno prilično nepoznato ime iz tog tima. On je takođe bio plejmejker, nastupao je u to doba za Beovuk, a sada je član Žitko Basketa. 

Promijenio je veliki broj klubova u Srbiji, pa je tako igrao za: Mašinac, Crnokosu, Mašinac, Slobodu iz Užica, Mladost Zemun, Železničar iz Inđije, Dinamik, Borac Čačak, Vojvodinu...

U inostranstvu se oprobao u Brnu u Češkoj, poljskom Košalinu, a nastupao je u nekoliko klubova u Bosni i Hercegovini.

STEFAN STOJAČIĆ

Izvor: MN PRESS

Bek koji je u dva sporta uzimao medalje za Srbiju! Bio je bitan šraf te šampionske ekipe i predviđala mu se velika košarkaška karijera, koja se nije desila.

Ali mu se desila jedna od najvećih karijera u istoriji 3x3 basketa! Uporedo sa igranjem košarke za Radnički iz Kragujevca i Vojvodinu on se odlučio da se isproba u 3x3 basketu i nije pogriješio.

Dugo je bio među najboljim igračima svijeta, a i danas je u samom vrhu. Donio je Srbiji zlato sa Svetskog prvenstva na Filipinima 2018. godine.

MARKO ČAKAREVIĆ

Izvor: MN PRESS

Veteran koji trenutno nastupa za KK Star iz Novog Sada u drugoj ligi, a dugo je trajao u ABA i KLS-u. 

Rano je otišao iz Srbije i nastupao je za ASVEL kada je 2007. uzeo to zlato za Srbiju. Uz Marka Kešelja bio je jedini košarkaš iz inostrane lige u timu.

Vratio se u Srbiju 2009. godine i eksplodirao u Radničkom iz Kragujevca. To je video Partizan i doveo ga, ali je proveo samo dvije godine u crno-bijelom dresu.

Potom odlazi u Metalac, odatle u Igokeu, pa u Rumuniju. Vratio se u Partizan 2017. godine, imao epizode u Lijetkabelisu i Kapošvaru, a nekoliko puta je nosio dres Dinamika. Igrajući za Dinamik postao je MVP regularnog dela KLS-a 2017. godine.

MIROSLAV RADULJICA

Izvor: MN PRESS

Evo imena koje je svima poznato. Nedavno je dobio otkaz u Južnoj Koreji i sada traži novu avanturu u svojoj 34. godini. 

Iskusni centar je imao neobičan razvojni put. Iz FMP-a je otišao u Efes, ali se tu nije naigrao. Nije upalilo ni u Albi pa se vratio u Srbiju na pozajmicu u Partizan.

Poslije sezone u Azovmašu uspio je nekako da se izbori za NBA ugovor, pa je nastupao za Milvoki Bakse i Minesotu. U Evroligi je nosio dres Panatinaikosa i Olimpije iz Milana, a već četiri godine je u Aziji.

Uvijek je najbolje igrao za reprezentaciju, sa kojom ima srebro sa Eurobasketa u Poljskoj, srebro sa Mundobasketa u Španiji i srebro sa OI u Riju.

BOBAN MARJANOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Čovjek koji je zaludio NBA i koji je favorit svih navijača i ljubitelja košarke u Americi. Publika jednostavno moli da on uđe na teren i on i u malim minutažama uspijeva da ostvari učinak. 

Problem mu je brzina i njegova građa koja nije previše adekvatna za modernu brzu NBA košarku, ali je pokazao da uspijeva i tamo da se prilagodi.

U Srbiji je dugo bio u Hemofarmu, a onda je uslijedio veliki pad. CSKA, Žalgiris, Nižnji, Radnički Kragujevac, nizali su se neuspjesi i nije uspijevao da se prilagodi.

A onda je došao u Megu kod Milojevića i postao zvijer pod košem! Dominirao je prvo u KLS, pa onda u ABA i Evroligi sa Crvenom zvezdom. Od tada je u NBA gdje je nastupao za San Antonio, Detroit, Kliperse, Filadelfiju i sada Dalas.

SLAVEN ČUPKOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Malo poznati krilni centar iz Kraljeva nije ostavio dubok trag u seniorskoj košarci. Nastup 2007. godine bio mu je jedini u nacionalnom timu,.

Iako nije previše poznat u Srbiji promijenio je mnogo klubova u inostranstvu pa je tako igrao u Poljskoj, Grčkoj, Makedoniji i Mađarskoj.

Najveći trag ostavio je u Grčkoj gdje je igrao za Aris, Kolosos, Panionios, Kimis i Trikalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC