• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jokić tek treći na listi, Bogdan ni u TOP 5: Ovo su najefikasniji Srbi u NBA, a MVP će dugo čekati na prvo mjesto!

Autor Haris Krhalić

Trebaće još vremena i sjajnih partija Jokiću da bude najbolji, dok će Bogdanović poslije jubileja juriti jednu legendu Partizana.

 Srbi sa najviše poena u NBA ligi Izvor: Profimedia

Bogdan Bogdanović je obilježio veliki jubilej na meču Atlante sa Indijanom, sa svojih 13 poena stigao je do 4.000 poena u NBA karijeri. 

Do takvih brojki stiglo je jako malo Srba u NBA, a kada se pogleda lista strijelaca u NBA kada su naši igrači u pitanju vidimo da je i Nikola Jokić jako blizu jednom jubileju.

Evo kako stvari stoje kada su Srbi u NBA u pitanju, ovo je trenutna lista strijelaca na kojoj dominirao duo zbog koga smo NBA i zavoljeli!

PEĐA STOJAKOVIĆ - 13.647 POENA

Pedja Stojakovic
Izvor: Youtube/Sacramento Kings

Sjajni šuter je dugo potrajao u NBA, a iako je najsjajnije trenutke doživio igrajući za Sakramento Kingse prsten je uzeo na samom kraju karijere u Dalasu.

U Sakramentu je redovno bio pobjednik u brzom šutiranju trojki na Ol-Star vikendu, a takođe je nekoliko puta biran i u Ol-Star timove. 

Ne možemo se oteti utisku da bi ovaj broj poena mogao da bude i mnogo, mnogo veći da je igrao u ovoj eri. Jednostavno takav šuter bi sada bio lider skoro svakog tima. 

VLADE DIVAC - 13.398 POENA

Izvor: Profimedia/Sacramento Bee Photograph by Chris Crewell

Iako sjajnom centru poeni nisu bili najvažniji, više je radio za tim, karijera je dugo potrajala i on je prvi Srbin koji je prebacio 10.000 poena u NBA karavanu. 

Od početaka sa Medžikom Džonsonom u Lejkersima, preko nekoliko odličnih sezona u Šarlot Hornetsima do slavnih godina Sakramento Kingsa sa Stojakoviće, Bibijem, Kristijem i Veberom, na kraju je završio malo iza svog velikog prijatelja na ovoj listi.

Još uvijek je najefikasniji srpski centar u NBA ikada, a to će ostati barem još sezonu, dvije, ma koliko dobro igrao Nikola Jokić.

NIKOLA JOKIĆ - 9.600 POENA

Izvor: Profimedia

I ovdje čekamo jubilej! Juri Jokić 10.000 poena, ali je pitanje da li će uspjeti da dođe do toga ove sezone. Manje od 30 mečeva je ostalo, a njemu je potrebno još 400 poena. 

Naravno da je to sasvim dovoljno utakmica da bi Jokić stigao do tih dodatnuh 400 poena, ali ako bude odmarao u nekim mečevima mogao bi jubilej da sačeka narednu sezonu.

Ipak, znamo šta on misli o odmaranju, pa je vjerovatnije da Srbija dobije trećeg NBA igrača sa 10.000 NBA poena.

VLADIMIR RADMANOVIĆ - 5.879 POENA

Izvor: MN PRESS

Izuzetno talentovan, ali i izuzetno problematičan. Osim što se igrajući za reprezentaciju SR Jugoslavije sukobio sa selektorom Pešićem, imao je Radmanović problema i u NBA sa disciplinom. 

Ipak dugo je trajao, njegov šut za tri se cijenio, a jedno vrijeme je u LA Lejkersima čak bio i starter, dok je u Sijetlu uglavnom imao ulogu šestog čovjeka.

Na kraju je završio karijeru u Čikago Bulsima i malo mu je falilo da dođe do 6.000 poena. Da je bio malo oprezniji i mirniji i ta NBA karijera je mogla da ponudi mnogo više.

NENAD KRSTIĆ - 4.210 POENA

Izvor: MN PRESS

Ah, ta prokleta povreda! Blistao je Nenad Krstić u NBA ligi, bio jedan od najbitnijih igrača Nju Džersi Netsa, ali je onda doživio povredu u sezoni 2007/08.

Na kratko se vratio u Evropu, pa onda odradio skoro tri sezone u Oklahomi i nešto malo u Bostonu. Da te povrede nije bilo Krstić je mogao i do Ol-Stara, ali i ovako je napravio veliku karijeru.

Evropa je dobila nekoliko dodatnih godina njegove košarke u CSKA i Efesu, a NBA ga i dalje pamti po dobrim partijama. 

BOGDAN BOGDANOVIĆ - 4.000 POENA

Izvor: Profimedia

Došli smo i do našeg slavljenika! Proslavio je Bogdanović veliki jubilej, a do kraja sezone će "juriti" Krstića na ovoj listi. 

U Sakramentu godinama nije bio zadovoljan jer jednostavno ekipa nije pobijeđivala, a dolaskom u Atlantu djeluje da je napravio sjajan posao.

Mijenja uloge, povremeno je starter, a povremeno šesti igrač, a u nekim momentima kada nije bilo Treja Janga on je preuzimao glavnu riječ u ekipi. Mogao bi, ako ovako nastavi i da duplira ovaj broj NBA poena. 

NEMANJA BJELICA - 3.293 POENA

Izvor: Profimedia

Sada već NBA veteran, stigao je u Ameriku kao jedan od najboljih igrača Evrope. Uglavnom je imao uloge sa klupe, mada je i u Sakramentu i u Minesoti imao epizode u kojima je blistao.

Sada pred kraj svoje NBA karijere nalazi novu ulogu, pošto je u timu Stiva Kera centar! Sjećamo se kako mu je u Crvenoj zvezdi Svetislav Pešić davao loptu u ruke, a sada mu to u modernoj košarci izuzetno pomaže. 

Malo po malo povećava svoj saldo i ako ostane još u NBA mogao bi i on do 4.000 poena.

MARKO JARIĆ - 3.193 POENA

11. 10. 1978. Marko Jarić
Izvor: MN PRESS

Djelovalo je da može mnogo više jer je sjajno počeo. Bio je velika zvezda u Italiji, zaigrao je odlično za LA Kliperse, ali nije uspio da napreduje poslije svoje ruki sezone. 

Ostaje utisak da je moglo i moralo mnogo više kada je njegova karijera u pitanju. I to ne samo u NBA ligi, nego i u Evropi i reprezentaciji. 

DARKO MILIČIĆ - 2.813 POENA

Izvor: Profimedia

A šta tek ovdje reći? To što je bio drugi pik na jednom od najjačih draftova u istoriji nije mu nimalo pomoglo u karijeri. A nije ni to što je došao u Detroit Pistonse, koji su jurili titulu i imali Bena Valasa pod košem. 

Zapravo je svoje najbolje partije pružao u dresu Minesote gdje je bio i starter, ali ga je odatle istisnuo Nikola Peković. Pamti se i godina u Orlandu kada je odlično menjao Dvajta Hauarda na "petici".

SAŠA PAVLOVIĆ - 2.787 POENA

Izvor: MN PRESS

Bio je starter u Lebronovom Klivlendu, ali prije i poslije toga jednostavno nije našao sredinu u koju bi se uklopio. Igrao je redom za Jutu, Minesotu, Dalas, Nju Orleans i Boston, ali sa malo uspjeha. 

Ipak pet godina u Klivlendu proveo je vrlo uspješno i uglavnom je tamo postizao poene. Ostavio je iza sebe na ovoj listi Bobana Marjanovića, Željka Rebraču, Sašu Danilovića...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC