• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima dva NBA prstena, a sad ratuje u Ukrajini: Patrolira gradom, nosi kalašnjikov i gleda "us*ane rakete"!

Autor Haris Krhalić

Nekadašnji košarkaš koji je dva puta sa Lejkersima osvajao titulu u NBA sada je aktivan učesnik rata koji vode Rusija i Ukrajina.

 Slava Medvedenko ratuje u Ukrajini Izvor: Profimedia

Nekada NBA titule u ekipi sa Kobijem i Šekom, danas vojnička uniforma, kalašnjikov i dvogled... Takvu je životnu promjenu doživio Slava Medvedenko (43), nekadašnji ukrajinski košarkaš i trenutno učesnik rata koji se vodi na istoku Ukrajine.

On nije prošao vojnu obuku, ali se prijavio za pomoć vojsci čim je počeo rat. Napad Rusije na Ukrajinu šokirao je čitav svijet, pa i nekadašnjeg košarkaša, ali on nije imao dilemu gdje treba da se nađe u tom trenutku.

Danas je njegov posao da dvogledom razgleda dešavanja na frontu, a opremljen je i kalašnjikovim koji još nije imao prilike da upotrebi u borbi.

"Možete zamisliti, sjedite na kontrolnoj tački i vidite veliku us*anu raketu kako leti iznad vas. Kada ste u toj situaciji nemate vremena za strah. Osjećam da moram da budem u Ukrajini i pomognem svojoj zemlji", rekao je Slava.

On je bio svjedok nekoliko ruskih napada, kada je vojska pokušavala raketama da uništri odbrambene sisteme Ukrajinaca. Još na samom početku rata Rusi su gađali aerodrome u radare ukrajinske vojske, kako bi stekli prednost nad nebom iznad ratnih područja.

Medvedenko se trenutno nalazi u Kijevu, gdje je sa komšijama organizovao patrole koje kroz četvrt u kojoj žive traže sabotere. Takođe, oni organizuju humanitarnu pomoć za djecu u Ukrajini.

"Organizovali smo samoodbranu. U našoj četvrti u Kijevu neko radi na logistici, neko brine o javnom redu na ulicama. Ja patroliram gradom, moja žena je centru za komunikaciju. Mislim da je jako važno što smo preuzeli posao policije. Trudimo se da spriječimo pljačke i uočimo diverzante. Život je vrlo miran dok čuvamo ulice našeg grada", dodao je bivši košarkaš.

Slava je inače bio šampion sa ekipom Lejkersa 2001. i 2002. godine, u slavnim timovima gdje su mu saigrači bili Kobi Brajant i Šekil O'Nil. Pored tima iz Los Anđelesa igrao je u rodnoj Ukrajini i Litvaniji, a poslednji klub bila mu je Atlanta.

U NBA ligi proveo je sedam sezona, tokom kojih je bilježio 5,3 poena i 2,8 skoka.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC