• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zašto Jokić nije na spisku Srbije: Rekao da će igrati, ali Pešić nije mogao da ga pozove!

Autor Dragan Šutvić

Nikolu Jokića ćemo u dresu Srbije moći da gledamo tek od avgusta, pošto je nastala velika zbrka zbog različitih FIBA "prozora" i kvalifikacija za jedno takmičenje usred priprema za drugo.

 kad će nikola jokić igrati za srbiju  Izvor: MN Press/MONDO/Uroš Arsić

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić objavio je spisak 20 igrača u ponedjeljak uveče, a ti igrači će konkurisati za mečeve FIBA kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci.

To će ujedno biti i početak priprema za ono što Srbiju čeka u septembru, a to je Evropsko prvenstvo. Ipak, mnogi su se zapitali zbog čega na spisku nema Nikole Jokića za kojeg je potvrđeno da će ovog ljeta igrati za reprezentaciju i u kvalifikacijama za Mundobasket.

Možda će vas zanimati

Ipak, Pešić praktično nije mogao da pozove Jokića za prvo okupljanje nacionalnog tima. O čemu se zapravo radi?

S obzirom na to da se predstojeći Evrobasket igra od 1. do 18. septembra, mnogi su "pobrkali" sve ono što Srbiju čeka ovog ljeta. Na programu će ovog ljeta biti dva FIBA "prozora" za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023.

Prvi je na redu već naredne nedelje, a Srbija će prvu fazu kvalifikacija okončati mečevima protiv Letonije (30. jun) i Belgije (3. jul). Pešić je objavio spisak za te mečeve na kojem Jokića nema zbog pravila osiguranja igrača koji nastupaju u NBA ligi!

Naime, prema dogovoru NBA i FIBA, osiguranje pokriva igračima maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu prije početka Evrobasketa. To u praksi znači da Srbija na Jokića može da računa tek od avgusta i zato ga nema na ovom spisku.

Ali to ne znači da Jokić neće igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Upravo u avgustu će ga selektor imati na raspolaganju, kada od 22. do 30. avgusta na programu bude još jedan FIBA "prozor". Izvjesno je da će tada Srbija igrati dva meča protiv neke od selekcija Grčke, Turske i Velike Britanije, prije nego što se te kvalifikacije za Mundobasket nastave u novembru 2022. i februaru 2023. godine.

Dakle, Srbija će sa Jokićem igrati kvalifikacije za Mundobasket, ali tek u avgustu, što će ujedno biti u sklopu priprema za Evrobasket koji će startovati odmah nakon toga. U junu je Srbija bez njega zbog dogovora FIBA i NBA, ali MVP najjače košarkaške lige i neće biti neophodan, imajući u vidu da se Srbija već plasirala u drugu fazu kvalifikacija.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC