• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanac postao Grk, pa rekao "Poštujem Srbiju!" O njegovoj izjavi priča cijela Evropa!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Američki košarkaš koji od 2017. godine igra u Evropi pohvalno je govori o Srbiji i odolijevanju trenda naturalizacije igrača.

 Tomas Vokap igraće za Grčku Izvor: MN PRESS

Mundobasket, koji se krajem avgusta i početkom septembra igra u Aziji, biće turnir na kojem većina reprezentacija ima naturalizovanog igrača u svojim redovima! Takav slučaj će vjerovatno biti i sa Grčkom, na čijem širem spisku je igrač Olimpijakosa Tomas Vokap, jedan od najboljih košarkaša na koje Dimitris Itudis trenutno može da računa. Ali, svjestan je Vokap da naturalizacija nije prava stvar i zato poštuje Srbiju!

Iako je gotovo sigurno da će biti dio grčkog tima na Svjetskom prvenstvu, iskusni bek je objasnio da Srbija i Litvanija imaju pravi pristup povoodm ovog pitanja - do sada se nije dešavalo da naturalizuju igrače kako bi "pojačali" selekciju. Iako je Svetislav Pešić najavio da će se to sigurno desiti u budućnosti, za sada je Srbija jedna od rijetkih evropskih selekcija kojoj se nije omaklo da stranca pozove u nacionalni tim - ako ne računamo Ognjena Kuzmića koji je po FIBA pravilima naturalizovan igrač!

"Iskreno poštujem ponos Srba i Litvanaca. Razumijem njihov stav da ne žele naturalizovane igrače u reprezentaciji. Poštujem to. Jer, gledano iz američke perspektive, da li bih ja kao mladi igrač rekao 'Da, totalno je pošteno da dođe igrač iz inostranstva i zauzme mjesto u reprezentaciji moje zemlje, iako nije Amerikanac?' Vjerovatno ne bih", rekao je Vokap i zatim ublažio svoj stav:

"S druge strane, Erik Mekolum je proveo veći dio svog života u Evropi. I ja sam ovdje u posljednjih sedam godina. Trenutno se više osjećam Evropljaninom nego Amerikancem. Mislim, ipak, da bi trebalo da se govori i o tome koliko se mi iz SAD trudimo da se uklopimo u novu kulturu, društvo, što mnogi drugi ne rade. Ja sam to pokušavao od prvog dana kada sam došao u Grčku. Zaista sam učinio sve da se uklopim u kulturu naroda. Zato, iz mog ugla gledano, sasvim je fer što sam dobio priliku da igram za reprezentaciju."

Podsjećamo, nakon otkazivanja nekoliko velikih zvijezda, Vokap bi mogao da bude među najbitnijim igračima tima na Mundobasketu 2023. godine. U timu sigurno neće biti Janisa Adetokunba, Kostasa Slukasa, Nika Kalatesa i Tajlera Dorsija. Upravo je umjesto naturalizovanog Amerikanca "upao" njegov zemljak, koji je dobio pasoš kako bi pojačao ekipu pred Svjetsko prvenstvo.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC