• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Partizan izgubio bitku za #1 u ABA ligi? Zvezda odmakla, umiješali se i drugi, a evo šta kaže istorija!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Partizan je u prvih osam kola ABA lige izgubio čak tri utakmice, zbog čega je sebi znatno umanjio šanse da bude prvi na kraju regularnog dijela sezone što donosi velike benefite u plej-ofu.

 Da li je Partizan izgubio prvo mesto u ABA ligi Izvor: MN Press/Vid Ponikvar/Sportida

Za cijelu prošlu sezonu samo dva, a ove već tri poraza Partizana u ABA ligi. Crno-bijeli su prethodne večeri neočekivano "pali" u Ljubljani protiv Cedevite Olimpije (95:91) i ozbiljno su zabrinuli svoje navijače, pošto je ovo već treći poraz u regionalnom takmičenju u samo osam kola. Prije samo devet dana, Partizan je u drami u "Areni" izgubio protiv Igokee (91:89), dok je mjesec dana ranije u podjednako "tijesnoj" utakmici takođe položio oružje protiv Mege (88:86).

Prethodno su izabranici trenera Željka Obradovića izgubili i u finalu ABA Superkupa protiv Studentskog centra, ali su i dobili i dva "vječita" derbija protiv Crvene zvezde Meridianbet, od čega jedan i u ABA ligi. Razlozi za poraze mogu da se traže u povredama igrača (duže vrijeme odsutan Kevin Panter, sad se povrijedio i Aleksa Avramović), ali možda i u slabijim partijama nekih igrača u regionalnom takmičenju u odnosu na Evroligu, pa će crno-bijeli pod hitno morati da otklone tu "kočnicu" - ako žele da se i dalje bore za prvo mjesto u regularnom dijelu sezone.

Još u najavi sezone, svi su vidjeli Crvenu zvezdu i Partizan kao finaliste, tako da se "samo pratilo" ko će imati manje poraza u prvom dijelu takmičenja jer prvo mjesto donosi prednost domaćeg terena. Koliko je to važno, vidjelo se najbolje u prethodne dvije sezone koje su riješene majstoricom, tako da su crveno-bijeli iz tog razloga u velikoj prednosti.

Crvena zvezda je izgubila "samo" derbi protiv Partizana, dok sa učinkom 6-2 imamo još tri ekipe koje su se možda i neočekivano našle između "vječitih": Budućnost, Igokea i Cedevita, pa da li nas zapravo čeka neizvjesnija sezona nego što smo mislili?

U prethodnih deset  godina, samo dva puta se dešavalo da regularni dio sezone kao prvoplasirana završi ekipa koja je imala više od tri poraza. To su bili Partizan u sezoni 2019/20 (prekinuta zbog koronavirusa), odnosno Crvena zvezda sada već davne 2012/13. Sa tri poraza prvo mjesto osvajali su i Crvena zvezda u sezonama 2020/21 i 2017/18, odnosno još Budućnost 2014/15. U ostalim slučajevima su jedan do dva poraza imali prvoplasirani.

Dakle, Partizan prema tome u teoriji i dalje može do prvog mjesta, ali mora da se nada i kiksevima ne samo Crvene zvezde, nego i Cedevite Olimpije, Igokee i Budućnosti, dok mora i da zadrži maksimalan skor u preostalih 18 rundi što će biti vrlo teško, međutim ne i nemoguće. Najduži niz bez poraza od 20 mečeva imala je Zvezda, i to u dva navrata (2014/15 i 2016/17).



Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:35
PARTIZAN - FENERBAHČE
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Izbori su blizu, a kraj takmičenja daleko, ne zna se još

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC