• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan i Zvezda igraju na rudniku zlata! Procurio plan NBA lige za Evropu, namirisala tri milijarde dolara

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

NBA liga ima velike planove za Stari kontinent - moguće i formiranje nove lige.

 NBA želi da napravi ligu u Evropi Izvor: MN PRESS

Sudeći prema pisanju portala "Sportico", evropska košarka ima uslove da u narednim godinama doživi finansijski procvat i da konačno postane profitabilan sport za klubove. Ujedno, košarka na kontinentu mogla bi da bude drastično promijenjena i NBA liga mogla bi da osnuje svoje takmičenje, u partnerstvu sa FIBA, a bez Evrolige.

U periodu kada se na horizontu pojavljuje Dubai i tamošnji ambiciozni klub, od Amerike do Starog kontinenta razmatraju se mogućnosti i opcije kako da se naprave sljedeći koraci ka finansijskoj održivosti i daljem razvoju. A potencijal djeluje zaista veliki, iako Partizan i Zvezda kao aktuelni evroligaši nemaju ni izbliza dovoljnu zaradu od učešća u tom elitnom takmičenju. Po svemu sudeći, to bi moglo da se promijeni u skoroj budućnosti, kao i samo takmičenje.

"Tokom posljednjih nekoliko godina, NBA, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) i Evroliga razgovaraju o tome kako da kooperativno učine košarku u Evropi većom - i to u periodu kada igrači sa Starog kontinenta dominiraju NBA ligom više nego ikad. Ti razgovori traju, ali prvi put NBA liga razmatra više ambicioznih opcija koje bi mogle i da isključe Evroligu iz planova. Jedan od tih planova uključuje novu 'NBA Evropsku ligu'. Mnogi upoznati sa načinom na koji razmišlja NBA liga tvrde upravo to, iako nisu ovlašćeni da o tome govore javno", objašnjeno je.

Navodno bi novi projekat bio zasnovan u koordinaciji sa FIBA, koji ima dugu saradnju sa NBA ligom i u čijem Bordu sedi zamjenik NBA komesara Mark Tejtum. NBA liga je već angažovala predstavnike jedne investicione banke da istraže koliki je prostor za proširenje NBA ligu u Evropi, a cilj je da dođe do navijača koji imaju ogromno interesovanje za košarku.

Izvor: Stevens Tomas/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako nema javnih komentara o ovome, isti izvor dalje tvrdi da novi prijedlozi podrazumijevaju da NBA formira ligu kojom bi rukovodila FIBA, slično poput projekta u Africi (Košarkaška afrička liga), koja je započeta 2021. godine i koja je ovog mjeseca ušla u četvrtu sezonu. I ne samo to, već se razmatraju i međukontinentalna takmičenja vrhunskih timova iz Evrope i drugih krajeva svijeta, poput takmičenja FIBA Interkontinentalni kup, koji takođe već postoji.

"NBA trenutno zarađuje nekoliko stotina miliona dolara u Evropi, što je mali dio njenog ukupnog poslovanja vrijednog 13 milijardi dolara i u kojem je prosječan NBA tim vrijedan četiri milijarde dolara. NBA ipak tokom sezone omogućava samo četrdesetak prenosa vikendom u udarnom terminu prema vremenu u Evropi... NBA smatra da bi košarkaški ekosistem u Evropi i na Srednjem Istoku mogao da leži na potencijalne tri milijarde dolara u zaradi, procijenjena je investiciona banka Rejn", navedeno je u tekstu.

Poznato je da je NBA planetarno ambiciozna i da je organizovala više od 200 utakmica svoje lige van Amerike i Kanade, a posljednji put to je uradila u januaru, u Parizu. Međutim, u ligi tinja i sve je veće nezadovoljstvo zbog činjenice da su trenutno najbolji košarkaši u NBA ligi Evropljani (Jokić, Adetokumbo, Dončić...). Da podsjetimo i na nove NBA bisere, Viktora Vembanjamu, Alperena Šenguna), a da evropski košarkaški biznis nije adekvatno razvijen tolikom uspjehu ovdašnjih košarkaša u NBA.

"NBA je imala 64 evropska košarkaša prvog dana sezone 2023/24, uključujući zvijezde poput Nikole Jokića, Janisa Adetokumba, Luke Dončića, Domantasa Sabonisa... Ruki Viktor Vembanja je treći najgledaniji košarkaš na društvenim mrežama, a ispred njega su samo Lebron Džejms i Stef Kari", podsjeća navedeni portal u tekstu koji bi mogao da najavi veliku prekompoziciju evropske košarkaške stvarnosti.

(MONDO - M. Š.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC