• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda ne zaboravlja legende i prvi evropski trofej: Dirljive scene u Areni, asovi dobili posebne nagrade!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Crvena zvezda obilježila je na meču protiv Olimpijakosa prvi evropski trofej osvojen 1974. godine.

 KK Crvena zvezda proslavila 50 godina od osvajanja evropskog trofeja Izvor: Bane T. Stojanovic/ATAIMAGES

Crvena zvezda odigrala je posljednji meč pred domaćom publikom u Evroligi ove sezone. Izgubila je od Olimpijakosa u dramatičnoj završnici (89:86), a taj duel obilježio je i jedan zanimljiv detalj. Prije 50 godina je osvojila prvi i jedini trofej u evropskim takmičenjima.

Tog 2. aprila 1974. godine u Udinama pala je čehoslovačka ekipa Spartak Zbrojovka iz Brna (86:75). Bio je to ujedno i prvi trofej nekog srpskog košarkaškog kluba u evropskim takmičenjima. Tako su 4. aprila 2024. godine obilježili taj uspjeh i sjećanje na osvojeni trofej.

Ispred beogradske Arene je na platou postavljena postavka na kojoj su navijači mogli bolje da se upoznaju sa detaljima iz sezone 1973/74 i da vide repliku trofeja. Neki od aktera te utakmice prisustvovali su meču na kom su igrači Zvezde igrali u posebnoj garnituri dresova dizajniranoj specijalno za ovaj događaj i ti dresovi našli su se na humanitarnoj aukciji.

U poluvremenu meča akteri finala i duela u Udinama dobili su nagrade, uručene su im pozlaćene plakete i dresovi sa njihovim brojevima i prezimenima koji su identični onima u kojima je tim Janisa Sferopulosa igrao protiv Olimpijakosa. Pozlaćene plakete Slavniću, Vučiniću, Rakočeviću, Lazareviću, Pešiću, Žugiću i Latifiću uručio je predsjednik kluba Nebojša Čović, dresove sa zlatnim bedžom uručio im je predsjednik Upravnog odbora Željko Drčelić. Opravdano odsutni bili su Kapičić, Simonović, Sarjanović i Jovašević, ali će oni dobiti plakete i dresove naknadno.

Ovako je izgledala i lista strijelaca Zvezde u tom meču 1974. godine: Rakočević, Lazarević, Sarjanović 4, Pešić, Živković 8, Jovašević, Kapičić 23, Simonović 19, Vučinić 12, Latifić, Žugić, Slavnić 20.

(MONDO - N. S.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC