• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan doveo zlatnog dečka crveno-bijelih!

Autor Dragan Šutvić

Srpski NBA košarkaš i jedan od najvećih evropskih talenata vraća se kući - na poziv Željka Obradovića.

 Aleksej Pokuševski dolazi u Partizan  Izvor: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

KK Partizan nije se oglašavao prethodnih dana, ali sudeći prema pisanju medija već je sklopio čitav tim za sezonu 2024/25. Posljednje ime koje se dovodi u vezu sa ekipom Željka Obradovića je Aleksej Pokuševski, reprezentativac Srbije i doskorašnji NBA igrač, koji je prošle sezone nastupao za Oklahomu i Šarlot Hornetese.

Rođeni Novosađanin godinama je poznat košarkaškoj publici u Srbiji, mada nije imala često priliku da ga gleda uživo, a ni u kontinutietu preko TV-a. Aleksej je rano otišao iz rodnog grada u Atinu, još 2014. i košarkaški se školovao u Olimpijakosu, koji je znao da brusi svoj biser i da ga promoviše na pravi način u Evroligi. I to u tinejdžerskim danima.

Za ime Alekseja Pokuševskog prvi put se pročulo u proljeće 2019, kada je u Beogradu blistao na Evroliginom turniru za junore "Marko Ivković" u dresu Olimpijakosa, a potom je, iako još junior, debitovao i u najjačem evro-takmičenju za seniore. Imao je samo 17 godina kada je pod vođstvom američkog stručnjaka Dejvida Blata dobio 51 sekund u Dvorani mira i prijateljstva protiv Bajerna i iskoristio je tu šansu da se "upiše". Spletom okolnosti, tada je najefikasniji igrač Olimpijakosa bio Zek Ledej, koji je prethodnih sezona bio nosilac igre tima Željka Obradovića, ali je ovog ljeta otišao nazad u Armani.

Igrao je tog ljeta Pokuševski na Eurobasketu u svom uzrastu na Volosu, sljedeću sezonu proveo je u drugom i prvom timu Olimpijakosa, pa je 2020. napravio svoj najznačajniji korak - selidbu u NBA. Minesota Timbervulvsi odabrali su ga kao 17. "pika", poslali na (ispostaviće se) četiri godine u Oklahomu, a u NBA ligi dočekali su ga ovim riječima: "Aleksej nikada nije sakupljao dominantnu statistiku jer mu njegovo tanko tijelo nije omogućilo da bude dominantan protiv vršnjaka, ali to pokazuje koliko je kvalitetan, jer njegove fizičke predispozicije nisu dostigle njegovu sposobnost i veštinu… Iako je grčka druga liga slabo takmičenje, njegova vještina se može prenijeti u moderni NBA i biti sasvim kompatibilna sa igrom. Neki skauti misle da za Pokuševskog nema mjesta na parketu NBA jer bi bio minus u odbrani, ali igrači od sedam stopa koji šutiraju sjajno, vode loptu, dodaju i skaču prosto ne rastu na drvetu."

Sa 17 godina i 83 dana, postao je najmlađi senior Olimpijakosa koji je ikad debitovao u Olimpijakosu i ujedno i najmlađi debitant u Evroligi, jer je oborio rekord Jorgosa Printezisa, legende Olimpijakosa koji je do tada bio rekoder (17 godina i 229 dana). Kada je stigao u NBA, Pokuševski je potpisom za Oklahomu 9. decembra 2020. postao najmlađi aktivni igrač u NBA ligi.

Iako je u Tanderima na početku sticao samopouzdanje i iskustvo u razvojnom timu, imao je zapažene partije u NBA ligi. U proljeće 14. marta 2021. prvi put je bio starter u NBA utakmici i postiao je 23 poena protiv Memfisa, uključujući i pet trojki i 10 skokova, uz četiri asistencije. Sa 19 godina i 78 dana, postao je tada najmlađi igrač u istoriji Oklahome koji je postigao 20 i više poena uz 10 skokova i 5 i više trojki. Iz perspektive čitave NBA lige, to je prije njega uspio samo Lebron Džejms, 2004.

Naredne sezone, Pokuševski je u pobjedi protiv Finiksa ostvario i tripl-dabl učinak, od 17 poena, 12 asistencija i 10 skokova, čime je još jednom pokazao da može sve i da su pred njim velike stvari. Nažalost, i dalje nije dobijao šansu u kontinuitetu, a njegov razvoj u Tanderima usporile su povrede - prelomi noge (potkolenice), ruke (nadlaktice) i nije uspijevao da ostvari kontinuitet. Zato mnogi nisu bili iznenađeni kada je u februaru 2024. Oklahoma odlučila da ga pošalje u Šarlot, gdje je završio sezonu u društvu Vasilija Micia.

Dok ljeto provodi u dresu reprezentacije, pripremajući se za Olimpijske igre, Pokuševski je po svemu sudeći postigao dogovor sa Partizanom, klubom za koji navijača i čije utakmice posjećuje kada se vrati u rodnu zemlju. Pod vođstvom Željka Obradovića imaće priliku i prostor da dokaže svoj talenat i pretvori ga u igre kojima će opravdati velika očekivanja sa početka karijere. Bolju šansu za to "Žocove" pružene ruke u Evropi ne može da dobije.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC