• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Prvi je pobijedio Ameriku sa NBA igračima!" FIBA objavila dirljivu poruku o Kariju Pešiću

Autor Dragan Šutvić

FIBA posvetila tekst bivšem selektoru reprezentacije Srbije Svetislavu Pešiću.

 FIBA o Svetislavu Pešiću Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Vijest o odlasku Svetislava Pešića sa klupe Srbije je uzdrmala javnost i to ne samo u Srbiji. Naime, Svjetska košarkaška federacija (FIBA) je poseban tekst posvetila upravo bivšem selektoru Orlova.

Na najjednostavniji način, a opet sa dovoljno opisa FIBA je uvela čitaoca:

"Samo nekoliko nedjelja nakon što je svoju domovinu odveo do bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Parizu Svetislav Pešić je odlučio da je vrijeme da ode".

Tekst je punog citata i zanimljivog razmišljanja proslavljenog trenera, ali i konstatacija da je riječ o jednom od najuspješnijih trenera svih vremena. U prilog tome govori:

"Tim Jugoslavije prije 22 godine pobijedio je SAD u četvrfinalu pre nego što je osvojio Svjetsko prvenstvo. Taj uspjeh nad Amerikancima bio je prvi put da je neka zemlja izbacila sa turnira tim SAD sastavljen od NBA igrača". 

U tekstu su navedeni i brojni uspjesi selektora. Počev od osvajanja Evrobasketa sa Njemačkom 1993, potom na istom takmičenju 2001, ali sa Jugoslavijom, kao i Svjetsko prvenstvo 2002. u Indijanapolisu. Bilo je riječi i o drugom mandatu na klupi reprezentacije Srbije i o dvije velike medalje - srebru na Svjetskom prvenstvu u Manili 2023. i nedavno osvojenoj bronzi na Igrama u Parizu. Poslije ovako izdeklamovanih rezultata, FIBA nije imala drugog izbora nego da zaključi: "Pešić ostavlja Srbiju u dobroj situaciji i napušta međunarodnu košarku kao pobjednik".

FIBA još ističe i da je Pešić od 2020. godine član njihove Kuće slavnih, uz još jednu zanimljivost: "On je jedini trener koji je osvojio Evrobasket sa dve različite zemlje, Njemačkom i Jugoslavijom". Podsjetili su i na njegovu dugu trenersku karijeru koja je počela još 1984. godine kada je radio s mlađim selekcijama Jugoslavije.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC