• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAVEZI: Podržavamo ABA, ne i odluke ABA

Autor mondo.rs

Košarkaški savezi Slovenije i Srbije dan posle sastanka sa klubovima ABA lige izdali vrlo slična saopštenja...

 SAVEZI: Podržavamo ABA, ne i odluke ABA Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Nacionalni košarkaški savezi u mnogim evropskim zemljama, a čini se, naročito na području ex-YU regiona, poslednjih nedelja i meseci se nalaze na velikim mukama.

Sa jedne strane ih FIBA "pritiska" da svoje klubove okrenu njenim takmičenjima - što je sasvim logično - a sa druge strane stoje najbolji klubovi tih zemalja, koji traže podršku za svoje opredeljenje - da na međunarodnoj sceni stupe u takmičenja koja im pružaju veći sportski, pa i finansijski izazov.

Predstavnici srpskog, hrvatskog i slovenačkog Saveza u nedelju su posle Skupštine ABA lige j.t.d. održali sastanak sa klubovima ABA lige i tom prilikom su matične košarkaške organizacije podržale opstanak regionalnog takmičenja, za koje klubovi smatraju da "predstavlja jedini put za unapređenje, promociju i razvoj košarkaškog sporta u celom regionu i da kao takva predstavlja apsolutni prioritet".

Ipak, Košarkaški savez Slovenije (KZS), dan kasnije je odlučio da dodatno pojasni svoj stav, demantujući ono što i nije napisano u saopštenju sa Skupštine ABA lige j.t.d. - da Savezi podržavaju odluku klubova o odlasku u Evroligu i Evrokup.

"Predsednik Matej Erjavec i generalni sekretar Radoslav Nesterović u ime KZS su prisustvovali na sastanku ABA lige. Savezi Slovenije, Hrvatske i Srbije su diskutovali o aktuelnim temama, ali nisu donosili nikakve odluke ni zaključke. KZS smatra da je ABA liga važno takmičenje u ovom regionu, ali ne podržava odluku Skupštine ABA lige, već još jednom pruža podršku FIBA 'Ligi šampiona'", stoji u saopštenju.

Ovo objašnjenje (pravdanje) KZS je najbolja potvrda konstatacije sa početka teksta, o nezavidnoj poziciji Saveza tokom borbi za prevlast u evropskoj košarci.

Na specijalizovanom portalu "kosarka.si", tim povodom je objavljen i redakcijski komentar, pod naslovom "(Ne)potrebna reakcija KZS".

Nesterović je potom u razgovoru za "kosarka.si" naveo da bi prvak Slovenije trebalo da ima direktan prolaz u "Ligu šampiona".

Bukvalno u trenucima kada je trebalo da objavimo ovu vest, na sajtu Košarkaškog saveza Srbije objavljeno je saopštenje vrlo slično pomenutom, iz Ljubljane...

"Povodom saopštenja ABA lige da nacionalna federacija Srbije daje podršku odlukama Skupštine pomenute lige, kojima drugoplasirani, trećeplasirani i četvrtoplasirani klubovi igraju Evrokup, KSS demantuje ovakve tvrdnje", stoji na početku saopštenja.

"KSS, kao član FIBA, podržao je osnivanje FIBA 'Lige šampiona'. KSS je takođe pružio podršku postojanju Regionalne lige organizovane na takav način da kroz kalendar takmičenja ne ugrožava funkcionisanje nacionalnih liga, a u skladu sa saglasnošću koju su dali svi nacionalni savezi na sastanku održanom u Zagrebu u julu 2015. godine".

Šta tačno piše u saopštenju sa sednice Skupštine ABA lige j.t.d. možete pročitati OVDE.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC