• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lejkersi preplatili Brajanta? Ma, dajte!

Autor mondo.rs

Brajant je u penziju otišao sa oko 350 miliona dolara zarađenih od Los Anđeles Lejkersa, ali hajde da pogledamo šta su oni postali u međuvremenu...

Los Anđeles Lejkersi, trenutno najvrednija i druga najtrofejnija franšiza u NBA ligi, posle Boston Seltiksa, plaćali su Kobija Brajanta enormno u njegovim poznim košarkaškim danima.

Čak i kada je bio operisan zbog povrede Ahilove tetive, čak i kada je ležao posle operacije ramena, Brajant je u jakoj konkurenciji bio ubedljivo najbolje plaćen košarkaš, iako je pristao na smanjenje zarade, pa je recimo 2015. primio 23,5, umesto 30 miliona dolara.

Šta to Lejkersi rade s Kobijem!? Da li su oni ludi!? Čovek ih dere na račun stare slave...

To su bili samo neki od komentara. I nisu bili na mestu.

 Zašto?

Legendarni as i jedan od najboljih igrača Lejkersa svih vremena povukao se pre dve noći na veličanstven način posle 20 nezaboravnih sezona, tokom kojih je na ime plate u klubu zaradio 360.000.000 dolara! Ali, Brajant se ne samo košarkaški, već i finansijski, višestruko isplatio franšizi koja je tavorila dok ga nije prepoznala kao buduću zvezdu, a u tom trenutku tinejdžera iz Filadelfije, momka koji nije stigao ni da upiše koledž...

...a u čuvenom trejdu već je bio ukraden iz Šarlota i odveden u Holivud.

Vrednost Lejkersa na tržištu, od 1996. kada je Brajant potpisao prvi 3,5 miliona dolara vredan ruki ugovor, pa do 2016, kada je ispraćen u penziju sa 25 miliona dolara po sezoni, skočila je sa 200 miliona na 2,7 milijarde dolara!

Kako?

Prvo, Brajant je predvodio Lejkerse do pet šampionskih titula, što je umalo trećina od svega što je franšiza osvojila od nastanka (16), a drugo – njegovo ime pomoglo je vlasnicima kluba da potpišu dve milijarde dolara vredan ugovor sa čuvenom kućom "Warner", na osnovu kojeg su Lejkersi počeli da ubiraju godišnju zaradu od oko 100, pa sve do 200 miliona dolara.

Iako je na početku sezone igrao očajno, Brajant je u konkurenciji Stefa Karija, Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta i ostalih zvezda NBA lige dobio ubedljivo najviše glasova navijača za Ol-star vikend, čime je potvrđena njegova klasa i popularnost.

S tim novcem bilo je lako i isplatiti Brajanta i formirati šampionski sastav, koji je igrao po pravilu u "prajm tajmu" na nacionalnim kanalima. O prodaji dresova sa brojevima 8, a potom i 24, da ne govorimo...

U noći njegovog oproštaja od košarke, samo od prodaje suvenira sa njegovim likom i dresova s brojem 24, Lejkersi su u "Stejpls centru" (ne i van njega, online, kao i u prodavnicama širom sveta) zaradili 1,2 miliona dolara, što je apsolutan rekord kada je američki profi sport u pitanju.

Prethodni rekord ne drži čak ni sportista, već bend, "Led Zeppelin" koji je tokom koncerta u "O2 Areni" u Londonu, 10. decembra 2007. godine, prodao suvenire u vrednosti od milion dolara i to je bio svetski rekord koji je trajao skoro deceniju.



Dok se Brajant sprema za ulazak u poslovne vode, u kojima već neko vreme postiže uspehe kao vlasnik prava na sopstveni lik i delo, zatim suvlasnik linije "24", kao i član borda direktora kompanije "Body Armour", može se konstatovati da je u košarkašku penziju otišao sa 360 miliona dolara zarađenih od Lejkersa i još 280 miliona od sponzora, a ima ugovore sa kompanijama Nike, Hublot, Lenovo, Sprite, McDonalds, Sony, Nintendo, Turkish Airlines, Mercedes, itd.

U poslednjih nekoliko godina, više novca od Brajanta u kalendarskoj godini zarađivali su samo bokser Flojd Mejveder, konkurent Lebron Džejms i Kristijano Ronaldo, što ne bi bio slučaj da je "Crna Mamba" bila sve vreme na parketu, umesto na operacionim stolovima i u salama za oporavak od teških povreda.

Iako je očigledno da je mamutski ugovor sa Lejkersima, produžen 2013. za 48 miliona dolara, povukao dole ekipu, pa i celu franšizu, u rezultatskom smislu, Brajant iz "Stejpls centra" odlazi ostavljajući za sobom El-Ej sa samo jednom titulom zaostatka za Bostonom, gradom koji je imao pet titula više od najvećih rivala do Brajantovog ulaska u ligu i vizije Džerija Vesta zbog koje je Vlade Divac morao u Severnu Karolinu na vrhuncu karijere, i to zbog nekakvog dečaka iz Filadelfije.

To smo već pomenuli, "Forbes" je prošle sezone objavio da su Lejkersi zvanično druga najvrednija franšiza u američkoj košarci, a treća najvrednija u SAD sportu, iza Dalas Kaubojsa i Njujork Jenkisa.

U tome svakako ima velike Brajantove zasluge...



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC