• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KSBiH: Igokeu očekuje suspenzija, ako bude prvak

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Košarkaški savez BIH dozvolio Igokei da završi prvenstvo, ali ukoliko ovaj klub bude prvak, a ne prikloni se FIBA, slijedi mu automatska suspenzija.

Upravni odbor KSBIH danas je poslije dopisa Igokee imao telefonsku sjednicu na kojoj je razmatran stav Igokee, koja je “vratila lopticu” Savezu i tražila da FIBA odnose sa klubovim rješava preko rukovodstva ABA lige, a ne preko nacionalnih saveza.

KSBIH najavio je suspenziju za Igokeu ukoliko do danas u 14 časova ne promijeni svoj stav o učestvovanju u takmičenjima pod okriljem ECA, a nakon njenog dopisa KSBiH donio je odluku koja bi se mogla nazvati “prolongirana suspenzija”.

Predsjednik KS BiH Aleksandar Fulurija u razgovoru za MONDO odluku je nazvao “kompromisnom”, međutim jasno je da je Igokei dozvoljeno tek da završi prvenstvo, a da potom automatski mora da se prikloni FIBA.

“S obzirom da je takmičenje u ABA ligi u sezoni 2015/16 završeno, a prvenstvo BiH za sezonu 2015/16 u završnoj fazi UO KSBIH uzimajući u obzir pismo koje je stiglo od FIBA donio je sljedeću odluku:

U slučaju da prvak BIH za takmičarsku sezonu 2015/16 prihvati da igra ABA ligu pod uslovima koji su navedeni u sporazumu ECA i ABA lige automatski će biti suspendovan bez mogućnosti da koristi sportska prava iz takmičarske sezone 2015/16”, navedeno je u dopisu koji je poslan na adresu FIBA.

Sa ovom odlukom će biti upoznati svi klubovi završnice prvenstva BiH u sezoni 2015/2016”

Predjednik KSBIH Aleksandar Fulurija kaže da je donesena odluku koja se čini kompromisna, i da je cilj Saveza bio da sačuva dignitet i naše lige i Saveza i reprezentativnih selekcija.

“Naš cilj je da zaštitimo završnicu prvenstva, da ju učinimo regularnom i da prvaka dobijemo na sportskom polju, a ne nekom administrativnom odlukom”, istakao je Fulurija.

On je rekao da KSBIH ne želi da bude neko ko će rješavati nesporazume na relaciji evroliga-FIBA-ABA liga jer nije ni učestvovao u donošenju bilo kakvih ugovora.

“Želimo da takmičenje prođe uredno i da dobijemo prvaka na tom sportskom polju, šta će biti dalja sudbina prvaka BiH, u kojoj ligi će igrati to je stvar FIBA Evrope i dogovora sa Evroligom na koji način će to biti rješavano"

Iz KK Igokea su upozorili da bi njena suspenzija mogla imati teške posljedice po Ligu BiH, međutim u KSBiH ne djeluju previse uzbuđeni zbog eventualne mogućnosti da klub iz Aleksandrovca ne igra Ligu BiH.

“Mi smo čuli i da Igokea ima neke potpisane sporazume sa ABA ligom. Niti smo upoznati sa tim sporazumom niti bilo kojim ugovorom nekog učesnika ABA lige, tako da u ovom momentu ne možemo reći šta će biti dalji koraci. Dalji koraci Igokee će biti ono što su njihovi sportski interesi. Ako misle da im nije interes da igraju košarkašku ligu BiH i to ćemo ispoštovati. Ne ulazimo u takve odluke to su odluke svakog kluba pojedinačno i u to KSBIH ne može da ulazi”.

Koliko bi Liga BiH izgubila ukoliko Igokea, koja je u posljednjih par godina bila najuspješniji klub u BiH, ne bude igrala ovo takmičenje?

“Ja to mogu postaviti sa druge strane; koliko realno učešće Igokee znači sad kada je trenutno dominantna u ligi i svaku utakmicu rješava sa 20-40 poena razlike? Ni takvo takmičenje, kada se ovo uzme u obzir nema smisla, jer se pred početak svake lige zna ko je pobjednik. Ja podržavam to što rade sportski radnici u Igokei, napravili su jedan odličan klub. Možda su oni prevazišli ovo prvenstvo Bi Hi treba im neka jača i bolja liga. Nećemo ulaziti u to kakva je njihova odluka, da li će igrati ligu BiH ili neće. Svaki klub je dobrodošao u prvenstvu BiH, podržavamo da što više kvalitetnih ekipa učestvuje u takmičenju, svima su vrata otvorena, ali će klubovi sami donositi svoje odluke”.

Košarkaški Savez je osim odluke sa današnje telefonske sjednice uputio FIBA i dopis u kojem je tražio da FIBA prolongira odluku o suspenziji KSBIH i apelovao da Evroliga i FIBA pokušaju postići dogovor.

“Već jutros smo uputili zahtjev da pokušaju da prolongiraju odluku o suspenziji, ali smo donijeli i kompromisnu odluku poslije dopisa Igokee i mislim da će oba ta dopisa razmotriti ljudi u FIBA i da će donijeti razumnu odluku”, rekao je Fulurija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC