• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć kada je vrijeme stalo: Decenija od Partizanovog evroligaškog valcera

Autori mondo.rs Autori Vladimir Sukdolak

Na današnji dan, 1. aprila 2010. Partizan je pobijedio Makabi i plasirao se na Fajnal for Evrolige.

 Partizan - Makabi deset godina kasnije Izvor: MN PRESS

Prođe cijela decenija...

Svjedocima najvećeg uspjeha Košarkaškog kluba Partizan u ovom vijeku, uspomene, ipak, ne blijede. Rado se sjećaju 1. aprila 2010. i večeri kada je "parni valjak" simbolično, na svjetski dan šale, pokazao da se nimalo ne šali i da su mu ambicine OPET najveće.

Možda će vas zanimati


Tek se bila navršila godina od kako je Duško Vujošević primio nagradu za najboljeg trenera Evrope "Aleksandar Gomeljski", a njegova vojska već je stajala pred izazovom generacije, karijera – Fajnal forom u Parizu!

Prvog aprilskog dana pred više od 20.000 Grobara, koji su u Beogradskoj areni napravili ambijent o kojem se i danas priča širom Starog kontinenta, moćni Makabi iz Tel Aviva nije imao šanse, baš kao ni dvije noći ranije, kada je Partizan počeo materijalizaciju "brejka" napravljenog u "Nokija areni". Uspjeh crno-bijelih počeo je da se nazire nakon minijature Dušana Kecmana u Izraelu. Ubacio je Makabiju 29 poena (sedam trojki) i bio glavni kreator velikog preokreta za vođstvo Beograđana – 1:0.


Iako je "ponos Izraela" ubjedljivo pobijedio u drugoj utakmici (98:78), znali su u Makabiju da ih u "Areni" čeka "Sizifov posao", bez obzira što su imali i skuplji, a na kraju krajeva i po ocjeni stručnjaka kvalitetniji tim. U prijestonicu Srbije došli su bez dvije bitne stvari, ispostaviće se presudne u legendarnom četvrtfinalu Evrolige – srca pobednika i armije vernih navijača, spremnih da idu i preko granica fanatizma u podršci svom klubu.

Svi koji su se te prvoarpilske večeri koračari ka Areni i milioni kraj malih ekrana, imali su samo jednu misao – šansa koja se ukazala se ne sme propustiti. Pobjeda i ništa drugo!

Tako je i bilo. Praktično od prvog minuta četvrte utakmice bilo je jasno da su crno-bijeli spremni za Pariz i bitku za titulu prvaka Evrope, 18 godina pošto su prvu osvojili u Istanbulu, a 12 od posljednjeg Fajnal fora.

Partizan Makabi sećanje
Izvor: YouTube


Navijačima su priredili još jednu spektakularnu partiju (76:67), a slavlje se poslije meča iz Arene prenijelo na ulice Beograda i drugih gradova Srbije. Partizanovci su do ranih jutarnjih sati proslavljali veliki podvig tima koji su činili Roberts 8, Mekejleb 19, Kecman 12, Veseli 5, Vraneš 8, Sinovec, Milošević 2, Rašić 6, Mitrović, Božić 6, Marić 9, Đekić 1.

Partizan je na svom četvrtom Fajnal foru igrao zapaženu ulogu, ali je i pored nje zauzeo posljednje četvrto mjesto u društvu Barselone, Olimpijakosa i CSKA. Polufinalni meč i duel za treće mjesto izgubio je poslije produžetka, s tim što je protiv Olimpijakosa u borbi za finale primio koš u posljednoj sekundi, čime su Grci izborili dodatnih pet minuta u kojima su konačno slomili žilave Beograđane.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC