• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UFC kraljevi zarade, oni su klasa za sebe: U ovoj promociji i sportu se ne plaća mnogo, ali za njih to ne važi

Autor Dragan Šutvić

Na listi su svi "dežurni krivci"

 UFC kraljevi zarade, oni su klasa za sebe: U ovoj promociji i sportu se ne plaća mnogo, ali za njih to ne važi Izvor: Profimedia/Getty Images/UFC

MMA je trenutno verovatno globalno najpopularniji borilački sport, a UFC je svakako njegova najveća promoterska kuća. Ipak, bez obzira na toliku popularnost, takmičari u MMA zarađuju daleko manje nego u boksu, na primer, a te razlike zaista umeju da budu ogromne.

Ipak, dok se borci bore za "kikiriki", Dejna Vajt i njegovi deoničari se bogate, postoji mala i odabrana grupa boraca koji zarađuju i više nego dobro. Novac koji su u jednoj godini zaradili ova desetorica je vrlo pristojan.

Možda će vas zanimati

Pre nego što krenemo sa listom, čisto da vam stavimo malo stvari u perspektivu. Pošto je UFC američka firma, prosečni godišnji prihod jednog domaćinstva u SAD je 45.000 dolara, ali više od trećine boraca u toj organizaciji ne dobaci do tog broja.

Prosečna godišnja zarada u UFC-u bila je prošle godine 147.965 dolara, što je nešto više nego u prethodnoj godini, ali to je prosek, videćete i sami kolike su razlike.

Da krenemo od 10. mesta:

10. Stipe Miočić, 790.000 dolara

Šampion teške kategorije tukao se samo jednom ove godine, kada je u avgustu u Abu Dabiju pobedio Danijela Kormijera. I za to je dobio 790.000 dolara, vrlo dobro za borca koji je i dobrovoljni vatrogasac.

9. Alister Overim, 830.000 dolara

Holandski teškaš pokazao je da je i u veteranskom dobu opasan, jer je zabeležio dve pobede u 2020. U maju je nokautirao Volta Herisa, a u septembru Augusta Sakaija.

8. Entoni Petis, 855.000 dolara

Sad već bivši borac UFC-a (potpisao je ugovor sa PFL) bio je vrlo aktivan prošle godine. Bivši šampion lake kategorije izgubio je od Karlosa Dijega Fereire na UFC-u 246. Posle toga se iskupio pobedom nad Donaldom Seroneom u maju, a onda se u decembru oprostio od organizacije pobedom nad Aleksom Moronom.

7. Dejveson Figejredo, 875.000 dolara

Šampion u muva kategoriji borio se četiri puta ove godine, tri puta je pobedio i jednom je bilo nerešeno. Brendon Moreno je izvukao nerešeno.

6. Žoze Aldo, 900.000 dolara

Nekadašnji trostruki šampion u pero kategoriji proveo je 2020. u povratku na staze stare slave. Nije, međutim, uspeo da povrati pojas, pošto je izgubio od Petra Jana, ali je ipak u decembru pobedio Marlona Veru i tako godinu završio u dobrom raspoloženju.

5. Džastin Gejdži, 920.000 dolara

Srčani Amerikanac unakazio je od batina iskusnog Tonija Fergusona i tako mu "preoteo" pravo da izazove neprikosnovenog Habiba Nurmagomedova. Protiv Rusa je u borbi godine bio borben dok je mogao, a onda je završio pridavljen. Naravno, nije sramota izgubiti od Habiba, a pritom je još lepo zaradio.

4. Izrael Adesanja, 1.230.000 dolara

Šampion srednje kategorije i dalje je neporažen, pošto je pobedio u svih 20 borbi u karijeri. Ove godine je pobedio Joela Romera, a onda je oduševio sve nokautom nad Paulom Kostom.

3. Žunior Dos Santos, 1.560.000 dolara

Nekadašnji šampion teške kategorije prilično je pao u sportskom smislu u 2020. Ipak, 36-godišnjak je finansijski odlično prošao, iako je izgubio sve tri borbe prošle godine i sve tri tehničkim nokautom, i sve u drugoj rundi.

2. Konor Mekgregor, 3.060.000 dolara

Samoprozvani "Kralj UFC-a" nije ni kralj po zaradi u 2020. "Ozloglašeni" se vratio u oktagon posle skoro dve godine odsustva i munjevito nokautirao Donalda Serona za manje od minuta. U 2021. će verovatno još biti bolje. Sledećeg vikenda izlazi na megdan Dastinu Poarjeu i tu će sigurno mnogo zaraditi, a onda sigurno sledi još jedna velika borba u godini. Minimum još jedna.

Izvor: YouTube/UFC Ultimate Fighting Championship

1. Habib Nurmagomedov, 6.090.000 dolara

Kakav način da se ode u penziju. Dagestanac je 2020. otišao u penziju kao neporaženi šampion lake kategorije. Odluku je ubrzala smrt njegovog oca, ali i odsustvo motiva. U poslednjoj borbi u karijeri, jednoj od njegovih boljih, "pridavio" je Gejdžija i povukao se neporažen. Vajt je siguran da će se vratiti. Videćemo.

(MONDO)

Tagovi

UFC

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC