• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tekst o Novaku kakav nikad niste vidjeli: Britanci priznali - Đoković je kao Džordan, Federer i Nadal nisu ista liga!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Malo je reći da nismo navikli da pišu o Novaku na ovakav način.

 Tekst o Novaku kakav nikad niste vidjeli: Britanci priznali - Đoković je kao Džordan Izvor: Profimedia

Novak Đoković je u ponedjeljak 8. marta ušao u istoriju tenisa, kao najdugovječniji svjetski broj jedan, započevši 311. nedjelju na vrhu ATP liste.

Time je prestigao Rodžera Federera i u očima mnogih postao najbolji teniser svih vremena. Sada velike pohvale stižu sa mjesta odakle uglavnom stižu kritike na račun Srbina - iz Velike Britanije!

Možda će vas zanimati

Ovo je era Đokovića, on je potpuno dominantan i potpuno je razorio svoju konkurenciju - on se više ne takmiči sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, već sa Majklom Džordanom i Mihaelom Šumaherom!

To su neki od zaključaka Sajmona Brigsa, kolumniste i novinara britanskog "Telegrafa", koji je u tekstu pod nazivom "Era Novaka Đokovića: Manjkavi superstar koji zaslužuje više poštovanja za svoju genijalnost" jasno poručio - činjenice su činjenice!

"Ovo je njegova 311. nedjelja na prvom mjestu, što je više nego iko otkad je uvedena rang lista 1973. godine. A opet, čini se da je svijet jedva primijetio", počinje Brigs o Đokovićevom uspjehu.

On ističe da je Srbija izuzetak i naglašava da se u Beogradu slavilo na način koji nije primjeren svjetskoj pandemiji, gdje su mnogi ljudi bili bez maski i gdje nije bilo održavanja distance, a potom se okreće razlozima zašto je to tako.

"Postoje razlozi za to. Jedan je tajming, jer je Federerov povratak na teren usisao mnogo kiseonika. Drugi je Đokovićev status problematičnog momka "velike četvorke", koje je samo pojačano njegovim pogrešnim koracima tokom Kovid pandemije."

Ipak, nakon toga slijede pozitivni komentari autora na račun Novaka.

"Što više razmišljam o tome, sve sam uvjereniji da je Đokovićevih 311 nedjelja na 1. mjestu najveći uspjeh muškog tenisa u 21. vijeku. I da ga to stavlja u novu kategoriju: ne samo ispred Federera i Nadala, već u takmičenje sa Tajgerom Vudsom, Šumaherom i Džordanom kao najdominantniji atleta u modernom sportu."

Brigs potom pokušava da stavi u fokus koliko je zapravo teško uraditi to što je Novak učinio.

"Ali biti toliko dominantan tokom 2010-ih je nešto neviđeno. Đoković je lider 'svetog trojstva'. Od početka 2011. godine je osvojio 17 grend slemova, Nadal 11, a Federer četiri. Slika je još jasnija kada se pogleda i na druge najjače turnire - Đoković je osvojio nevjerovatnih 31 masters 1000 turnir, Nadal ih ima 17, a Federer 10. Za razliku od svojih rivala, on nije dostizao vrhunac samo na grend slemovima, već potpuno razbijajući konkurenciju na 15 ili 16 turnira svake godine. Počeo sam da poslovno pratim tenis u ljeto 2011. godine, nekoliko mjeseci nakon što je Đoković započeo dominaciju. Tako da ja znam samo za Novakovu eru."

Novinar "Telegrafa" potom ističe da je jedini izuzetak bio period od skoro dvije godine kada je Đoković imao problema sa laktom, a onda poentira na samom kraju.

"Uprkos svim njegovim nevjerovatnim sposobnostima, Đoković ima podjednako kritičara koliko onih koji ga obožavaju. Ali činjenice su činjenice. Ovi podaci cementiraju njegov status kao vodećeg tenisera u prethodnih pola vijeka", napisao je Brigs o Novaku Đokoviću.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC