• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci će pobjesniti, MOK rekao istorijsko "ne"! Klečanje u Tokiju je zabranjeno, nema političkih demonstracija

Autor Dragan Šutvić

Žestoke kazne za sve koji budu protestovali

 olimpijske-igre-zabranjene-politicke-demonstracije-sad-velika-britanija Izvor: Profimedia

Aktivistima iz SAD i Britanije se neće svidjeti odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je zabranio svim sportistima bilo kakav vid protesta ili demonstracije na borilištima, zvaničnim ceremonijama i na podijumu.

Oni koji to budu radili, biće kažnjeni.

Možda će vas zanimati

MOK je otkrio da je 11 mjeseci istraživao ovo pitanje, da se konsultovao sa mnogim ekspertima i sportistima prije nego što je donio ovu odluku. Komitet je obavio anketu među više od 3.500 sportista i Olimpijaca, uzrasta od 16 do preko 55 godina, i objavio da je "potpuno jasno da je većina za stroga pravila protiv demonstracija".

"Velika većina sportista je rekla da misli da je neprikladno da se demonstrira ili da se iznose lični stavovi na borilištima, zvaničnim ceremonijama ili na podijumu. Zato je naša preporuka da sačuvamo sve to od bilo kakvih demonstracija ili činova koji se tako mogu shvatiti", rekla je predsjednica komisije sportista MOK Kirsti Koventri.

A ako neko prekrši pravilo?

MOK trenutno radi sa komisijom za pravne poslove da pronađe "raspon različitih kazni, tako da svako zna šta može, a šta ne može da radi".

U prevodu, još smišljaju kakve će kazne biti.

Ova odluka MOK-a uslijedila je samo nekoliko nedjelja pošto je Olimpijski komitet SAD odlučio da NEĆE kažnjavati sportiste koji kleknu ili na bilo koji drugi način mirno protestuju na kvalifikacijama za Igre u Tokiju.

Ipak, OK SAD nema nadležnosti nad MOK, tako da ako bilo koji američki sportista klekne, što je postao znak protesta protiv rasizma u toj zemlji, uradiće to sa sviješću da će biti posljedica.

Podsjetimo, jedna od najčuvenijih političkih demonstracija desila se na Igrama u Meksiku 1968. godine, kada su na pobjedničkom podijumu američki sprinteri Tomi Smit i Džon Karlos podigli stisnute pesnice u crnim rukavicama.

Izvor: Tanjug/AP Photo/File

To se tada tumačilo kao pozdrav "crna snaga", ali je Smit godinama kasnije rekao da je to više bilo za uopštena ljudska prava. Ta 1968. godina bila je posebno burna u američkom društvu, tada su ubijeni Martin Luter King i Bobi Kenedi, a velike društvene promjene lomile su društvo.

Smit i Karlos su bili žestoko kritikovani tada u javnosti.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC