• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jugo" medalje u Tokiju - Hrvati vode, ali Srbija iz stiže: Kako stoje bivše republike pred finiš Olimpijskih igara?

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Koliko medalja su do sada u Tokiju osvajala zemlje iz regiona i ko još može da stigne do odličja - Slovenci se nadaju, Srbija osvaja bar još jednu...

 medalje na olimpijskim igrama u tokiju za zemlje bivše jugoslavije hrvatska vodi, blizu srbija Izvor: MN Press/Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe/Instagram/mateajelic/Printscreen

Sportisti Srbije nastavljaju sa žetvom medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju. Nakon što je vaterpolo reprezentacija stigla do finala turnira, a karatistkinja Jovana Preković osvojila zlatno odličje, olimpijski tim Srbije je zagarantovao sebi skok na listi svih osvajača medalja.

Ali kako stoji Srbija kada se uporedi sa drugim zemljama bivše Jugoslavije?

Možda će vas zanimati

Srbija je do sada osvojila sedam odličja u Tokiju - dva zlata, jedno srebro i četiri bronze. Do najsjajnijih odličja su stizale Milica Mandić i Prekovićeva, srebro je bilo djelo strijelca Damira Mikeca, dok su se bronze najviše nizale.

Redom su ih osvajali basketaši, Tijana Bogdanović u tekvondou, Zurab Datunašvili u rvanju i Milenko Sebić u streljaštvu. Važno je napomenuti da će Srbija sigurno stići i do osme medalje - samo ostaje da se vidi hoće li vaterpolisti odbraniti zlato iz Rija ili će ovoga puta osvojiti srebro.

Nove medalje bi predstojećeg vikenda mogle da stignu i od košarkašica i odbojkašica koje će igrati svoje mečeve za bronzana odličja, nakon poraza u polufinalima svojih turnira.

HRVATSKA - ZA SADA NAJBOLJA U REGIONU

Izvor: instagram/screenshot/mateajelic

Hrvati su do sada osvojili najviše odličja od bivših jugoslovenskih republika - čak osam. I to tri zlatna odličja, koja su im donijeli teniseri Mate Pavić i Nikola Mektić u dubl konkurenciji, tekvondistkinja Matea Jelić koja je pažnju privukla svojim skandaloznim izjavama o operaciji "Oluja", i veslači braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara.

Tri srebra su stigla od Tina Srbića u gimnastici na vratilu, Tončija Stipanovića u jedrenju i Ivana Dodiga i Marina Čilića koji su bili poraženi u finalu muškog dubla u tenisu.

Bronze su stigle od veslača Damira Martina i tekvondiste Tonija Kanaeta. Ipak, Srbija bi po ukupnom broju odličja mogla da prestigne Hrvatsku do kraja Igara...

SLOVENIJA - IZA HRVATSKE I SRBIJE

Izvor: Tanjug/AP/Charlie Neibergall

Pet medalja je do sada obradovalo Sloveniju, od čega čak tri zlatne. Sjajne su ovo Olimpijske igre za njih, pošto je Primož Roglič bio najbolji u biciklizmu, Janja Garnbret u sportskom penjanju, sportu koji je debitovao u Tokiju, kao što je i BenjaminSavšek bio najbolji u kanu slalomu.

Srebro je donijela Tina Trstenjak u džudou za dame do 63 kilograma, dok je bronza takođe stigla iz biciklizma. Donio ju je Tadej Pogačar.

Do kraja takmičenja u Tokiju bi i košarkaška reprezentacija mogla da donese bronzu, pošto ih očekuje posljednja utakmica protiv Australije.

SJEVERNA MAKEDONIJA - POSLJEDNJA "JUGO" MEDALJA

Od svih preostalih bivših jugoslovenskih republika, samo je još Sjeverna Makedonija uspjela da osvoji neku medalju. To je uradio Dejan Georgievski u tekvondou za muškarce preko 80 kilograma. On je osvojio srebrnu medalju i tako donio svojoj zemlji tek drugo olimpijsko odličje.

Jedino do sada je Makedonija imala bronzu 2000. u Sidneju, kada je Magomed Ibragimov bio uspješan u rvanju. Sada su napokon prekinuli "post".

BIH I CRNA GORA - JOŠ UVIJEK NIŠTA

Izvor: Tanjug/AP/Charlie Riedel

Jedine dvije preostale republike nekadašnje države koje nemaju medalju u Tokiju su Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Crna Gora se najviše pouzdala u vaterpoliste i rukometašice, ali ih oni ovoga puta nisu obradovali, dok je još gora situacija u Bosni i Hercegovini.

Ova država i dalje nema nijednu olimpijsku medalju od osamostaljenja, što je posebno bolna činjenica kada se zna da je San Marino, zemlja sa 33.000 stanovnika, sa petoro takmičara u Tokiju stigao do čak tri medalje. Amel Tuka je bio glavni adut BiH u atletici, ali je zauzeo šesto mjesto u trci na 800 metara, dok je Mesud Pezer u bacanju kugle bio 11.

UKUPAN BILANS - 21 MEDALJA I BIĆE IH JOŠ

Na kraju, kada spojimo učinak šest republika, zemlje bivše države osvojile su ukupno 21 medalju. Preciznije, osam zlatnih, šest srebrnih i sedam bronzanih odličja, s tim da će taj učinak porasti najmanje za učinak vaterpolista Srbije.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC