• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izjednačen rekord Žane Novaković - Muzaferija po drugi put nosila zastavu BiH na Zimskim olimpijskim igrama!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

U petak su na stadionu "Ptičje gnijezdo" u Pekingu otvorene 24. po redu Zimske olimpijske igre na kojem će učestovovati i šest olimpijaca iz Bosne i Hercegovine.

 h_57446375.jpg Izvor: FAZRY ISMAIL/EPA

BiH će od 4. do 20. februara u kineskoj prestonici, koja je jedina bila domaćin i ljetnjih i zimskih Igara, predstavljati Emir Lokmić, Sanja Kusmuk, Esma Alić, Strahinja Erić, Elvedina Muzaferija i Mirza Nikolajev.

Lokmić će se takmičiti u alpskom skijanju, kao i Alićeva i Muzaferija, Kusmuk i Erić će se među svjetskom olimpijskom elitom okušati u skijaškom trčanju, dok će Nikolajev nastupiti u sankanju.

Svima osim Emira Lokmića i Elvedine Muzaferije, ovo će biti prvi nastup na ZOI u karijerama, s obzirom da je bh. skijaši učestvovali i na prethodnim Igrama u Pjongčangu 2018. godine.

Oni će time dostići Žanu Novaković, koja je dva puta učestovala na Igrama u kanadskom Vankuveru 2010. i četiri godine kasnije u ruskom Sočiju, gdje je oba puta imala i čast da ponese zastavu BiH na otvaranjima ZOI.

S obzirom da je Muzaferija nosila zastavu u Sočiju, ali i danas u Pekingu, dostigla je Žanu i po tom osnovu i izjednačila njen rekord.

Izvor: BHT/screenshot

Doduše Muzaferija je zastavu ponijela zajedno sa Mirzom Nikolajevom nakon što je ovakav protokol uveden na prethodnim Ljetnjim olimpijskim igrama u Tokiju.

Trebala je Novakovićeva i kao osamnaestogodišnjakinja da nastupi i na Igrama u Torinu (2006), ali su joj neke zakulisne radnje, uprkos ispunjenoj normi, to onemogućile. Preciznije, tako je odlučio Olimpijski komitet BiH.

Ipak, rekorderi po broju nastupa na ZOI su Enis Bećirbegović, Tanja Karišik i Mladen Plakalović sa po tri učešća na ZOI, a najbolji rezultat ostvario je Bećirbegović koji je u Naganu 1998. godine zauzeo 21. mjesto u spustu.

Interesantan detalj sa ceremonije otvaranja Igara u Pekingu, gdje je napravljena retrospektiva svih prethodnih ZOI, među kojima je bilo i Sarajevo 1984. godine.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC