• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Odričem se Rusije!" Zauvijek okrenuo leđa otadžbini: Putin odlikovao zlatnog olimpijca, ali on neće više da ćuti!

Autor Milutin Vujičić

Slavni ruski olimpijac Aleksander Lesun neće više nastupati za Rusiju zbog rata u Ukrajini.

 Olimpijac-se-odrekao-Rusije-zbog-rata-u-Ukrajini Izvor: Profimedia/Mikhail Metzel/TASS

Brojni ruski sportisti suspendovani su i ne mogu da se takmiče zbog rata u Ukrajini, a posljednji primjer su teniseri i teniserke kojima neće biti dozvoljeno da igraju na Vimbldonu. Neki od njih odobravaju ratna dejstva, drugi ćute i pokušavaju da se ne ističu, ali ima i onih koji su eksplicitno protiv režima Vladimir Putina.

Jedan od njih je i njihov slavni sportista Aleksander Lesun, nekadašnji olimpijski prvak u modernom petoboju, koji je odlučio da se nikada više neće takmičiti pod zastavom Rusije.

"Sportisti u Rusiji služe samo u svrhu propagande. Ne razmišljaju o tome kakav efekat njihovi postupci mogu da imaju na živote drugih. Niko ne misli da će njegovi postupci dovesti do smrti dječaka i djevojčica, muškaraca i žena, te starijih ljudi u Ukrajini...", poručio je zlatni olimpijac koji je rođen u Bjelorusiji.

Prvo se takmičio pod zastavom svoje domovine, da bi od 2009. godine uzeo rusko državljanstvo i svojoj zemlji donio brojne medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima. Ipak, najsjajnije je odličje u modernom petoboju iz Rija, nakon kog je čak imao i prijem kod Vladimira Putina koji ga je odlikovao. Međutim, šest godina kasnije odlučio je da se odrekne svega što predstavlja Rusiju, a naročito predsjednika.

"Situacija u Rusiji postaje veoma teška. Prije ste zbog učestvovana u anti-ratnim protestima dobijali 15 dana pritvora, a sada možete dobiti do tri godine zatvora. U nekim slučajevima čak i do 15 godina", kazao je Lesun za "BBC".

Nekada najbolji petobojac svijeta (mačevanje, streljaštvo, jahačko preskakanje, plivanje slobodnim stilom i trčanje na 3.200 metara), poručio je da se praktično povlači iz ovog sporta i da ga je već zamijenio poslom koji nema veze sa tim, a nada se da će i drugi ruski sportisti pratiti njegov primjer.

Aleksander Lesun je prvi sportista koji je na ovaj način reagovao zbog rata u Ukrajini, dok su ostali mahom birali da ćute na ovu temu, ali bilo je i onih koji su učestvovali i na velikoj paradi Vladimira Putina.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC