• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Mundijalu će igrati i rukometašice iz najmanje naseljene zemlje na planeti!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Zbog ovoga volimo ovaj ludi sport, još jedna malena nacija dobila je svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu"!

 Grenland izborio plasman na SP za rukometašice Izvor: YouTube/screenshot/Timersoqatigiit Assammik

Kakve vesti dolaze iz Nukua - Grenland će igrati na Svetskom prvenstvu! Rukometašice ove ogromne zemlje su na krajnjem severu planete uspele da posle pobede nad Kanadom osvoje zlato i plasiraju se na Svetsko prvenstvo koje će se od 29. novembra do 17. decembra odigrati u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. 

Selekcija Grenlanda je prvo u grupnoj fazi prvenstva Sjeverne Amerike i Kariba redom razbila Kanadu, Meksiko, Kubu i Sjedinjene Američke Države, a zatim je kao prvoplasirana u grupnoj fazi igrala protiv drugoplasirane Kanade i savladala je 17:15 na domaćem terenu u glavnom gradu Grendlanda. 

Uslijedilo je veliko slavlje tima i pune hale u ovom gradu na kranjem severu planete, a nevjerovatan je podatak da je ovo drugi put da ženska selekcija Grenlanda ide na Mundiajl. Prvi put je to bio slučaj 2001. godine kada je Grenland prvi meč sa prvenstvu ubjedljivo izgubio od SR Jugoslavije 35:13, a takmičenje su Grenlanđanke završile bez pobjede na posljednjem 24. mjestu na tabeli. Pogledajte slavlje tima i publike nakon osvajanja zlata i odlaska na Mundijal:

Za sada je poznato 30 učesnika Svjetskog prvenstva, a IHF će odrediti još dvije ekipe koje će dobiti specijalne pozivnice. Među timovima koji su se kvalifikovali je i Srbija, ali će srpski tim morati da igra bez Kristine Liščević i velikog broja veteranki koje su se na posljednjem meču kvalifikacija protiv Turske na Banjici oprostile od dresa Srbije. 

Grenland se nalazi na krajnjem sjeveru i ako se ne računaju kontinenti poput Australije to je najveće ostrvo na svijetu. Sa površinom od 2.155.086 kilometara Grenland je veliki kao Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Holandija i Velika Britanija zajedno! Sa toliko površinom ipak na tom ledenom ostrvu živi jedva 55.000 stanovnika, uglavnom Inuita. Sa gustinom naseljenosti od 0,03 čoveka po kvadratnom kilometru ovo je ubjedljivo najmanje gusto naseljena oblast svijeta, manje naseljena od Mongolije, Kanade, Australije ili Islanda. 

Iako je zvanično pod vlašću danske krune i vodi se kao autonomna pokrajina ove zemlje, Grenland ima veliku autonomiju i malo toga zajedničkog sa Danskom. Rukometni savez je podnio zahtjev da bude međunarodno priznat krajem devedesetih i to je urađeno 1998. a prvi meč su Grenlanđanke odigrale 27. decembvra 1998. godine protiv Islanda. 

Sada će ova rukometna zemlja imati priliku da drugi put u istoriji gleda svoje dame na Svjetskom prvenstvu, nadamo se ovaj put sa malo više uspjeha. Rukomet je inače poznat po ovakvim događanjima, ap smo nedavno vidjeli kako Farska Ostrva idu na Evropsko prvenstvo u rukometu!

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC