• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ĐOKOVIĆ JE "PLJUNUTI" JUNAK PO KOJEM JE DOBIO IME: Novakov predak iz Čikaga otišao na Solunski front!

Novak Đoković nije prvi u familiji koji nosi to ime - njegov predak i imenjak bio je srpski junak prije više od 100 godina!

 Novak Đoković pradedin brat Izvor: Profimedia

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković nije prvi u porodici sa tim imenom, a stara fotografija koja kruži internetom otkriva i nevjerovatnu fizičku sličnost sa pretkom po kojem je dobio ime. Srpski teniser dobio je ime po pradedinom bratu, velikom junaku koji se iz SAD vratio na Balkan kako bi dva puta učestvovao u ratovima na ovim prostorima.

Familija Đoković vuče porijeklo iz Crne Gore, odnosno sa Cetinja. Baš tamo je Đoko Damnjanović ubio turskog agu u jednom od obračuna, zbog čega je morao da se preseli na sjever, pa se porodica pod novim prezimenom skrasila u Nikšiću. Postali su Đokovići, a prvi Novak u familiji davne 1905. godine preselio se na drugi kraj svijeta. Novak Đoković je pronašao sebe u Čikagu, ali se dva puta vraćao.

Prvo je učestvovao u Balkanskim ratovima i oslobađanju Skadra, a zatim i u Prvom svjetskom ratu - najvećem sukobu koji je svijet vidio do tog trenutka. Novak Đoković je bio među vojnicima koji su probijali solunski front, nakon čega se nastanio u Jasenovom polju gdje je radio kao sudija. Pogledajte kako je izgledao pradeda Novaka Đokovića:

"Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom - jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gdje hljeba nema, ali on je želio da pomogne svojima. Poslije Solunskog fronta riješio je da ostane u Jasenovom polju, gdje je postao sudija porotnik", rekao je deda Radonja u jednom od intervjua.

Sličnost je ogromna, a postoji vjerovanje da je Novak ime dobio baš po pradedi. O tome je u intervjuu za "Nedeljnik" govorio deda Radonja, koji nije siguran šta se tačno desilo. "Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voljeli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovjek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu", ispričao je Novakov deda.

Novakov otac Srđan, njegov otac Vladimir i njegov otac Neđeljko izuzetno su poštovali odnose unutar familije Đoković. Kada je Neđeljkova porodica tokom Drugog svjetskog rata morala da napusti Kosovo, prinudno su se naselili baš na sjeveru Crne Gore gdje im je krov nad glavom pružila porodica njegovog brata Novaka. Možda baš zbog toga najbolji srpski sportista nosi slavno ime svog pretka, velikog srpskog junaka iz ratova sa početka 20. veka.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC