• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud ponovo odbio pritvor za Denisa Buntića, Tužilaštvo će opet uložiti žalbu

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nakon što je drugi put uložena žalba, sudija je ponovno odbio prijedlog za određivanje pritvora Denisu Buntiću, a Tužiteljstvo je najavilo da će se opet žaliti.

 Sud ponovo odbio pritvor za Denisa Buntića, Tužilaštvo će opet uložiti žalbu Izvor: MN PRESS

Kantonalno tužilaštvo Zapadno Hercegovačkog kantona ponovo je uložilo žalbu na rješenje o odbijanju prijedloga za određivanje pritvora osumnjičenom Denisu Buntiću, piše mostarski portal "Bljesak.info".

Nakon što je Vanraspravno vijeće Opštinskog suda u Ljubuškom 28. septembra 2023. godine uvažilo žalbu kantonalnog tužilaštva Široki Brijeg i ukinulo rješenje Opšti suda u Ljubuškom, predmet je vraćen sudiji na novo odlučivanje.

Sudija za prethodni postupak je 29. septembra 2023. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog ovog Tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D.B.

''Protiv D.B. se vodi istraga zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nasilje u porodici i krivično djelo Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz, a sve u vezi sa čl. 54. KZ F BiH, na koje rješenje je Kantonalno tužilaštvo Široki Brijeg ponovo uložilo žalbu zbog bitnih povreda krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja'', navode iz tužilaštva.

Zatraženo je da se žalba uvaži, osporeno rješenje ukine i predmet vrati sudiji na novo odlučivanje ili da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor.

''Razlozi za određivanje pritvora su opravdan strah da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao uticati na iskaze svjedoka, odnosno ometati krivični postupak uticajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti krivična djela koja mu se stavljaju na teret'', navode u saopštenju, a prenosi mostarski portal.

Naime, članom 371 Krivičnog zakona FBiH, koji su pronađeni kod Buntića za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija čija nabavka građanima uopšte nije dozvoljena, može se kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Ko učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u odnosu na veću količinu vatrenog oružja, municije ili eksplozivnih materija, može se kazniti kaznom zatvora od jedne do 10 godina.

Podsjetimo, supruga je Buntića ranije prijavila za porodično nasilje, a kaže da ju je zlostavljao i prije. Uz prijavu priložila je i audiosnimak jednog od napada. Sud u Ljubuškom nije Buntiću odredio istražni zatvor, što je naišlo na brojne kritike javnosti, naročito nakon što se saznalo da njegova majka radi na istom sudu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC