• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasila se Vlada RS: Republičko finale MOI u Banjaluci od 10. do 17. maja

Autor Dragan Šutvić

Male olimpijske igre biće održane u petom mjesecu.

 Vlada RS Male olimpijske igre od 10. do 17. maja 2024. Izvor: Promo/Male olimpijske igre Republike Srpske

Finalna takmičenja Malih olimpijskih igara za školsku godinu 2023-2024 održaće se u Banjaluci u periodu od 10. do 17. maja, saopštila je Vlada Republike Srpske nakon današnje redovne sjednice.

Član rukovodstva rukometnih saveza RS i BiH Vladimir Branković je tokom prošlog mjeseca, u izjavi za naš portal, upozorio da je održavanje završnice MOI ugroženo zbog, kako je rekao, lošeg odnosa Ministarstva porodice, omladine i sporta prema ovom takmičenju.

Vlada RS se, međutim, oglasila ovog četvrtka i istakla da će najveći grad Republike Srpske biti domaćin republičkih finala u osam sportova (mali fudbal, košarka, odbojka, rukomet, atletika, sportska gimnastika, džudo i šah).

"Republičko finale MOI RS za školsku 2023/2024. godinu biće održano u Banjaluci u periodu 10-17. maja, po uzoru na Olimpijske igre, imajući u vidu da je ovo olimpijska godina, što učenicima treba biti dodatna motivacija za učešće na školskim takmičenjima.

Cilj održavanja republičkih finala na ovaj način je popularizacija školskog sporta, ukazivanje na značaj školskog sporta u svim sferama društva, promocija škola i obrazovnog sistema Republike Srpske, ukazivanje na značaj obrazovanja kroz sport, kao i pružanje mogućnosti učenicima i učenicama da steknu nova iskustva i prijatelje, ali i da ostvare značajne rezultate.

Možda će vas zanimati

Kroz sedam dana takmičenja, kroz Banjaluku će proći 2100 učenika i nastavnika. Biće ostvareno 3027 pansiona. A sportska dešavanja će se održati u sedam sportskih dvorana u Banjaluci i Laktašima, kroz preko 150 takmičarskih sati.

Republika Srpska se 2015. godine priključila Međunarodnoj federaciji školskog sporta (ISF – International School Sport Federation) sa sjedištem u Belgiji. Ovo je veliki događaj za Republiku Srpsku, jer pobjednici Malih olimpijskih igara Republike Srpske, odnosno sistema školskih sportskih takmičenja, imaju pravo učešća na svjetskim i evropskim prvenstvima u školskom sportu pod imenom, zastavom, himnom i međunarodnom skraćenicom (SRP).

Od 2016. godine Republika Srpska kontinuirano učestvuje na svjetskim prvenstvima u školskom sportu, što je izazavalo veliko interesovanje školske djece, ali i regiona. Do sada smo učestvovali na desetak velikih međunarodnih školskih sportskih događaja i postigli zapažene rezultate.

U martu 2020. godine Republika Srpska je bila jedan od osnivača Evropske federacije školskog sporta sa sjedištem u Briselu i postala njen punopravni član", rečeno je iz Vlade RS.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC