• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak pred Vimbldon: Igra kad MORA, osvaja i kad odmara

Autor mondo.rs

Đoković više voli da aktivno odmara između Pariza i Londona, iako je prelazak sa šljake na travu izazov i za najbolje igrače, ali njegovoj konkurenciji je svejedno - osvajao je Vimbldon i posle egzibicija i posle finala Kvinsa.

Svetski "Broj 1" vratio se staroj-dobroj praksi da u tih 20-ak dana između Rolan Garosa i Vimbldona ne nastupa na zvaničnim turnirima, uprkos tome što je svaka promena podloge - a, naročito junski prelazak sa najsporije na najbržu - veliki izazov i komplikovan proces i za najbolje tenisere sveta.

To, međutim, ne znači da Novak Đoković nije igrao mečeve na travi uoči trećeg gren slema sezone i da neće igrati u nedelji pred početak 133. izdanja najstarijeg "mejdžora"..

Organizatori egzibicije u luksuznom teniskom kompleksu u Berkširu, nezvaničnog turnira Budls, potvrdili su danas učešće četvorostrukog i aktuelnog vimbldonskog šampiona, koji je samo pojačao snažnu konkurenciju sastavljenu od igrača iz vrha ATP tura, među kojima je i naš Filip Krajinović.

Pored dvojice srpskih tenisera, jake mečeve na travnatim terenima golf i tenis kompleksa "Stouk park", koji se nalazi u šumovitoj okolini Londona, pokušaće da iskoriste na najbolji način i Stefanos Cicipas, Karen Hačanov, Fabio Fonjini, Roberto Bautista Ahut, Dijego Švarcman, Denis Šapovalov, Kristijan Garin, Martin Kližan i Tomaš Berdih.

KIRJOS NAPAO NOVINARA: A, KAD NOVAK NAPUCAVA LOPTICE U PUBLIKU?

* Novak je ove nedelje boravio u Beogradu, u Englesku će otputovati za vikend *

Može li se povući paralela izneđu Novakovih odluka da ne nastupa na turnirima na travi pre Vimbldona sa rezultatima na tom gren slemu? Prve tri tutle osvajao je posle odlaska na ezibicije i zatvorene pripreme, poslednju "pravo" iz finala Kvinsa. Ipak, jasno je da Đokoviću više odgovara aktivan odmor tokom tri nedelje između Pariza i Londona, jer se ispostavilo da je Istborn i Kvins prethodne dve godine igrao sticajem nepovoljnih okolnosti.

Đoković je igrao egizbicije i zatvorene trening mečeve sa rivalima i 2011, kada je posle poraza od Rodžera Federera u polufinalu Rolan Garosa i završetka čuvene serije od 43 pobede od starta sezone ostvario dva dečačka sna - pobedom nad Žo-Vilfredom Congom u polufinalu postao je prvi igrač na ATP listi, a pobedom nad Rafaelom Nadalom u finalu i osvajač najprestižnijeg turnira u svetu tenisa.

U toj praksi srpski as ništa nije menjao ni narednih pet godina, tokom kojih je izgubio polufinale od Federera, finale od Endija Mareja, pa vezao dve pobede nad sedmostrukim šampionom, Federerom, 2014. i 2015. godine, kao ni naredne kada je na prvu titulu na pariskoj šljaci "odgovorio" porazom od Sema Kverija već u 3. kolu na londonskoj travi.

Izbegavajući hirurški zahvat, ali i proživljavajući najveću krizu u neponovljivoj karijeri, Đoković je 2017. dočekao početak sezone na travi u lošoj formi, pa je naknadno odlučio da se prijavi za turnir Serije 250 u Istbornu, gde je na iznenađenje mnogih osvojio titulu u finalu sa Gaelom Monfisom. Ispostavilo se da to nije bio nagoveštaj izlaska iz krize, već samo najava povlačenja iz tenisa na šest meseci.

NOVAK O "PRETNJAMA" NA VIMBLDONU: STEN, MILOŠ, MLAĐI...

2011 / titula / egzibicije
2012 / polufinale / egzibicije
2013 / finale / egzibicije
2014 / titula / egizbicije
2015 / titula / egizbicije
2016 / 3. kolo / egizbicije
2017 / četvrtfinale / Istborn
2018 / titula / Kvins
2019 / ???? / egzibicije



Đoković je morao da preda Tomašu Berdihu meč četvrtfinala, nakon čega je saopštio da zbog problema sa laktom neće igrati do početka naredne sezone, ali su se Novakovi problemi sa povredom, formom, motivacijom i najbližim saradnicima nastavili sve do proleća 2018, odnosno do povratka Marjana Vajde i ostatka stručnog štaba u aprilu i maju te godine.

Ohrabren igrama i rezultatima na mastersima u Madridu i Rimu, gde je stigao do finala i izgubio od Nadala, ali i neprijatnog poraza od Marka Čekinata i eliminacije u četvrtfinalu Rolan Garosa je usledila, Đoković se u potrazi za još takmičarskog tenisa prijavio za Kvins prvi put od 2007, stigao do finala, izgubio od Marina Čilića, a onda kao 22. teniser sveta priredio jedan od najvećih "kambekova" u istoriji sporta, osvojio Vimbldon, kompletirao "Zlatni masters", osvojio i US open i vratio se na prvo mesto pre kraja sezone.

Ove godine razmišljao je drugačije i kao suvereni lider ATP tura odlučio da "izbriše" 300 bodova koje je kao finalista morao da brani na Kvinsu kako bi se u starom ritmu i bez takmičarske tenzije pripremao za pohod na petu vimbldonsku, a 16. gren slem titulu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC