• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuzlak koji je nosio zastavu BiH na Olimpijadi 1992. radi u kanalizaciji?!

Autor mondo.ba

Zlatko Saračević, sportista grada Tuzle, evropski prvak, atletičar koji je nosio zastavu BiH na Olimpijadi u Barseloni 1992. godine, oglasio se povodom stogodišnjice Slobode progovorivši o odnosu grada Tuzle.

A među zaslužnim sporistima Tuzle su samo tri imena: Mara Lakić, Razija Mujanović i Zlatko Saračević.

No, Saračević je, uprkos mnogobrojnim sportskim uspjesima i sjajnoj karijeri, čvrsto odlučio da se ne pojavljuje na svečanostima, niti da njegovo ime i prezime, te osvojene mnogobrojne medalje budu u „Kući sporta“ koja će biti otvorena.

Možda će vas zanimati

"Mnoge moje kolege sportisti dobili su stanove, odgovarajuća radna mjesta. Nisam im zavidan, niti ljubomoran, jer su to i zaslužili. A ja kao najbolji u 100 godina nisam ništa dobio. Pisao sam mnogo molbi za stan i posao, ali sam dobivao samo odbijenice i prazna obećanja. To je ta gorka, žalosna i nevidljiva druga strana medalje u trenucima kada obilježavamo veliki jubilej", rekao je za sarajevski "Dnevni avaz".

Doktorirao je na Fakultetu za fizičko vaspitanje na Univerzitetu u Tuzli, ali ne radi svoj posao. Za njega nije bilo mjesta, zarađuje u preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, preciznije u pogonu za održavanje kanalizacione mreže i čišćenje septičkih jama. S najnižim koeficijentom za obračun plate.

Danas se, kaže, kaje što se bavio sportom u Tuzli, gradu koji ne priznaje svoje zaslužne sportiste, od kojih su mnogi, upravo zbog takvog odnosa, napustili grad soli.

"Meni ne trebaju nikakva priznanja. Nemam obavezu učestvovati u osnivanju Muzeja sporta grada Tuzla, snimanju filma za proslavu, kao ni prisustvovati proslavi. Ja samo razmišljam da zauvijek napustim Tuzlu, kao i drugi sportisti prije mene".

BIH - OI 1992
Izvor: Youtube/mediaSkyBosnia

Saračević je zastavu tek priznate države BiH nosio na Olimpijadi u Barseloni 1992. godine.

"Toga dana je u Barceloni temperatura bila oko 40 stepeni, ali je mene oblio hladan znoj kada sam trebao izaći sa zastavom BiH pred gledaoce. Digao sam zastavu koliko sam mogao, a siguran sam da mi je u tim trenucima niko na svijetu ne bi mogao uzeti iz ruke", rekao Saračević za sarajevski list.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC