• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ode i Perun, otišao bi i Božo Đurković da je u njemu problem...

Autor Nikola Janković

"Ako je Božidar Đurković najveći problem u rukometu, onda je taj problem rješiv", poručio je čovjek koji je od 1999. neprekidno na jednoj od dvije najmoćnije funkcije u Savezu.

 Božidar Đurković problem Rukometni savez  Izvor: MN PRESS

"Ako sam ja problem, onda nema problema", poentirao je više puta Božidar Đurković tokom 21 godine (and counting...) provedene na čelu rukometnih saveza tri različite države.

Negdje na tom putu, moralo je da dođe do zamora materijala. Tešku odluku saopštio je u Aranđelovcu, tokom sjednice na kojoj je Velimir Marjanović treći put izabran za predsjednika Rukometnog saveza Srbije.

Poslije 13 godina u ulozi prvog operativca RSJ, RSSCG i RSS, sa pravom zadovoljan što je Srbija te godine bila domaćin Evropskog prvenstva za muškarce, a već naredne Svjetskog prvenstva za žene, Beograđanin je najavio povlačenje sa zahtevne funkcije tokom 2013. godine.

"Umorio sam se. Iz ličnih razloga ću se povući posle Evropskog prvenstva za žene i Svjetskog za muškarce", saopštio je Đurković, koji je te godine u Narodnoj skupštini primio "Majsku nagradu" u kategoriji "sportski funkcioner".

Izvor: MN PRESS


Od kada su te 2013. rukometaši predvođeni Veselinom Vukovićem otputovali u Španiju sa srebrnom medaljom oko vrata, stigli do osmine finala Svjetskog prvenstva i tamo hrabro "poginuli" u utakmici sa objektivno jačim domaćinom...

- skor rukometaša na velikim takmičenjima je 4-2-16;
- ekipa se vraćala kao 13, 15, 12, 18. i 20. na turniru;
- Savez je promijenio šestoricu selektora;
- najbolji rukometaš Evrope odbija da igra za Srbiju;
- "orlovi" su propustili dva svjetska prvenstva;
- nije bilo Srbije na Olimpijskim igrama u Riju;
- neće nas biti ni narednog ljeta u Tokiju;
- Đurković je iz genseka avanzovao u predsjednika;
- predsjednik godinama ne imenuje novog genseka;

Danas, kao prvi čovjek srpske "Kuće rukometa", Đurković je nagovijestio da će Savez morati da prihvati ponovljenu ostavku Nenada Peruničića, sedmog selektora u posljednjih osam godina, jer Perun kao dokazani emotivac ni mjesec dana kasnije ne želi da se pomiri sa novim najvećim debaklom seniora na velikoj sceni.

Izvor: MN PRESS


Poslije 18. mesta na Svjetskom prvenstvu prošle, Srbija se ove godine vratila iz Austrije poslije samo tri utakmice, bez pobjede, kao 20. u Evropi. Sve i da želi, Peruničić ne može da se pomiri sa ukupno dvije pobjede u deset utakmica na dva šampionata održana u razmaku od godinu dana.

To mu brani 21 godinu mlađi on, najbolji strijelac reprezentacije Jugoslavije koja je 1999. vratila bronzu sa Svjetskog prvenstva u Egiptu.

"Rekao sam da ću ili da mijenjam stvari ili me neće biti tu. Jako nas je zabolio poraz od Crne Gore poslije kojeg smo izgubili šansu za drugi krug. Potpredsjednik Dragan Škrbić je bio uz mene da smiri situaciju. Dugo sam razmišljao i prošle nedelje sam podnio ostavku", rekao je Peruničić danas u Beogradu i podsjetio da je još u Austriji, prije više od mjesec dana, ponudio ostavku nadređenima.

Pored njega sjedio je čovek čija je karijera funkcionera započeta baš te 1999, kada smo još bili rukometna sila koja se nije vraćala kući prije posljednjeg dana turnira. "Plavi" su naredne godine na Igrama u Sidneju izgubili u meču za bronzu, ali su je ponovo okačili oko vrata u Francuskoj 2001. iz koje su se vratili kao treći na svijetu.

Dvije decenije iskusniji, Đurković je staloženo reagovao na Perunove riječi.

"Nenad sve ovo doživljava emotivno. Mislim da ne zaslužujemo 20. mjesto. Vidjećemo, imamo dovoljno vremena da donesemo ispravnu odluku", kazao je Đurković i najavio da će Upravni odbor u narednim danima razmatrati Peruničićevu odluku.

Izvor: MN PRESS


Od dana kada je najavio povlačenje, Đurković je kao generalni sekretar i predsjednik ispratio plejadu velikih rukometnih imena, Veselina Vukovića, Ljubomira Vranješa, Vladana Matića, Dejana Perića, Jovicu Cvetkovića, Ljubomira Obradovića, uskoro će i Peruničića, čovjeka koji je uzalud pokušavao da odgovori Petra Nenadića od odluke da sljedeću utakmicu za reprezentaciju odigra kada aktuelno rukovodstvo napusti Savez.

"Svakog januara ista priča, svake godine govorimo identične stvari i ništa ne pomaže. Nije ovo momenat da se iznosi prljav veš i padaju teške riječi, iako je ponovo naš najtrofejniji sport - najružnija slika Srbije. Za 15 godina smo dva puta prošli u drugi krug. Dosta je toga stvarno, Grac je slika i prilika našeg rukometa u kom već 20 godina ništa ne funkcioniše", govorio je najbolji evropski rukometaš za 2019. godinu.

"Vode ga pogrešni, ne postoji sistem i ne znamo šta je cilj", dodao je.

Đurković je na oštru kritiku odgovorio da "ne igra sistem utakmice".

"Znam da je razočaranje veliko. Ne samo igrača i selektora, već i svih nas u Savezu. Nismo očekivalo da nećemo da se izborimo za drugi krug. Sada krive RSS, sistem... A sistem nije igrao", poručio je iz inostranstva.

"Težak period... Jako. Javnost je, baš kao i svi mi, veoma razočarana, nismo ispunili očekivanja i ostvarili cilj. Postoje stvari i koje nisu na mjestu, koje nisu takve kakve se iznose, ali to je što je, mi smo takav narod. Savez je obezbijedio sve uslove za rad, reprezentacija je imala sve što je željela, ali zajedno nismo uspjeli da napravimo ono što smo htjeli".

Na pitanje o tome ko je najodgovorniji za novi debakl, rekao je…

"Ako gledamo odozgo, onda sam ja najodgovorniji".

Izvor: MN PRESS


Uslijedilo je, logično, pitanje planira li da podnese ostavku.

"Ne pod pritiskom. Nisu mene postavili isti ovi koji me blate po medijima, tako da ću po povratku iz Švedske da obavim prvo razgovore sa ljudima iz Upravnog odbora, pa tek onda reći šta imam", rekao je, pa poentirao:

"Ako je Božidar Đurković najveći problem u rukometu, onda je taj problem rješiv".

S obzirom na to da se u zemlju nije vraćao sa selektorom i ekipom, zatražio je malo vremena, strpljenja i razumijevanja.

"Za desetak dana, kada se vratim iz Beča, sješćemo, razgovarati, analizirati i donijeti odluke u interesu srpskog rukometa".

Punih osam godina kasnije, na Vanrednoj izbornoj skupštini zakazanoj zbog povlačenja Marjanovića iz predsjedničke fotelje, njegov dugogodišnji saradnik dobio je 45 glasova prisutnih u sali. Dva delegata bila su uzdržana, niko nije bio protiv tokom sjednice na kojoj se nije pojavio nijedan Đurkovićev protivkandidat.

"Odlučio sam, dosta je bilo i povlačim se iz srpskog rukometa. Podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine RSS, na mjesto predsjednika RS Centralne Srbije i na mjesto generalnog sekretara RS Kosova i Metohije. Ne mogu ovo sve više da podnesem. Zovu me, lobiraju da dođem, odnosno da ne dođem na Skupštinu, prijete....", rekao je Siniša Lazić u oktobru 2016. godine.

Na pitanje o tome ko mu je prijetio, nije želio da odgovori.

"Ne bih sada da pričam o tome ko mi je sve prijetio i ko me je sve zvao, biće vremena za to. Za sada, samo želim svima da kažem da me srpski rukomet više ne zanima i ne vidim sebe više u njemu. Imam svoj život, porodicu, ne treba mi ovo uopšte".

Izvor: MN PRESS


Istog dana, javnosti se obratio i treći kandidat, Milan Đukić.

"Poštovani rukometni prijatelji, svjestan situacije u kojoj se nalazi srpski rukomet i situacije u kojoj se našao Rukometni savez Srbije nakon prekida i odlaganja redovne Skupštine, donio sam odluku da povučem svoju saglasnost na kandidaturu za predsjednika RSS", napisao je prvi čovjek novosadske Vojvodine, kog su predložili delegati pokrajinskog saveza.

Ni oni, ni delegati RS KiM, uz još nekoliko članova Skupštine, nisu željeli da prisustvuju ponovljenoj sjednici, dan nakon što je prethodna prekinuta zbog tenzija, uvreda, prijetnji i međusobnih optužbi za lažiranje rezultata prilikom prebrojavanja glasova.

Sa 45 glasova za, dva uzdržana i nula protivkandidata, novi predsjednik pročitao je prisutnima imena 19 članova Upravnog odbora i najavio da neće žuriti sa imenovanjem sopstvenog nasljednika na mjestu generalnog sekretara. Đurković je poslije 17 godina na toj funkciji dobro znao kakvu odgovornost ona podrazumijeva i zbog toga nije želio da pogriješi.

"Opredijelio sam se da gensek u svojstvu vršioca dužnosti bude Aleksandar Petrović dok se u narednih mjesec, mjesec i po dana ne iskristališe kandidat za mjesto koje je jako važno. Generalni sekretar operaciono vodi čitav Savez", rekao je i dodao:

"Petrović je diplomirani ekonomista, dugo u Savezu, posljednjih godina izvršni sekretar i moj saradnik. Poznaje zakone, sa stručnom službom radi sve poslove i može da odgovori zadacima dok se ne donese konačna odluka. Dolazili su do mene razni predlozi, ali neki su opterećeni nedostatkom adekvatnog obrazovanja i radnog iskustva".

Tih mjesec, mjesec i po dana još traje.

Izvor: MN PRESS


Petrovića je na funkciji vršioca dužnosti 2018. zamenio Mazlam Džemailoski, koji i danas aktivno vrši dužnost generalnog sekretara čekajući da predsjednik ne pogriješi u procjeni.

Takođe danas, sjedeći odmah do čovjeka koji je upravo preuzeo odgovornost i podnio ostavku na mjesto selektora, Đurković je ocijenio da su ciljevi ostvareni, ali da su rezultati izostali.

"Tačno je da nema rezultata. Kada su bili ti izbori 2016. rekao sam da nam je prioritet plasman na velika takmičenja. Te ciljeve smo ostvarili, ali su rezultati izostali", rekao je i procijenio da dolaze bolji dani za naš rukomet.

"Budućnost rukometa nije tako crna kao što izgleda. Imamo dosta igrača u mlađim kategorijama koji mogu da dođu u reprezentaciju", izjavio je, a onda poentirao:

"Povlačenje sa funkcije je uvijek u opticaju, za svoj rad odgovaram Skupštini".

Posljednju medalju u mlađim kategorijama srpski rukometaši osvojili su davne 2008.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC