• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fale milioni, nestali doping testovi - kriv je Mađar

Autori Beta Autori Vladimir Sukdolak

Istraga protiv Međunarodne federacije dizanja tegova (IWF) pronašla je zataškavanje doping slučajeva i milione dolara nestalog novca, rekao je glavni istražitelj Ričard Meklaren.

 Dizanje-tegova-pronevera-WADA Izvor: Phil Walter/Getty Images AsiaPac

Istražitelj  Ričard Meklaren je naveo da je 40 pozitivnih doping testova "sakriveno" u evidenciji IWF i da su sportisti čiji su slučajevi odloženi ili zataškani i dalje osvajali medalje na svetskim prvenstvima i drugim takmičenjima. Slučajevi će biti upućeni Svetskoj antidoping agenciji (WADA).

Možda će vas zanimati

On je rekao da je bivši predsednik IWF Mađar Tamaš Ajan bio "autokratski lider" koji je Upravni odbor "držao u mraku o finansijama". Ajan je primao gotovinske isplate, neke i od 100.000 dolara kao kazne za doping od nacionalnih fedracija ili od sponzora. Na jednom putu u Tajland, Ajan je dobio više od 440.000 dolara.


Meklaren je rekao i da se ne zna gde je ukupno 10,4 miliona dolara.

"Svi su držani u finansijskom neznanju korišćenjem skrivenih bankovnih računa i transfera. Neki novac je obračunat, a neki nije", dodao je on.

Meklaren je naveo da je istragom pronađena informacija koja bi "policiju mogla da zanima" i da će sarađivati u svakoj daljoj istrazi.

Prema izveštaju, Ajan je dozvolio kupovinu glasova na izborima u njegovoj organizaciji, sve dok je zadržao funkciju i promovisao svoje favorite. ;

Meklaren je rekao da su glasači bili podmićeni i da su morali da slikaju svoje glasačke listiće i pokazivali ih kada je bilo potrebno.

Ajan (81) je u aprilu, posle 20 godina na mestu predsednika napustio funkciju, a u IWF je radio 44 godine. Mesec dana pre toga odustao je od počasnog članstva u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK). 

Istraga je koncentrisana na period između 2009. i 2019. godine. Meklaren je rekao da je čuo optužbe o nepravilnostima još iz osamdesetih godina, ali da je odlučio da prioritet budu novije stvari sa jačim dokazima.

WADA je saopštila da će preuzeti odgovarajuće korake čim bude u prilici da razmotri dokaze i izveštaj.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC