• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamen da zaplače:Ubila se jer nije mogla više da trpi zlostavljanje trenera

Autor Mirjana Šegan

Čoi Suk-hjun, 22-godišnja bijatlonka iz Južne Koreje, izvršila je samoubistvo, nakon što su svi ostali nemi na prijavu da godinama trpi fizičko i psihičko maltretiranje i poniženje

 Trijatlon-samoubistvo-zlaostavljanje-trenera-Juzna-Koreja Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Favor_of_God

Čoi Suk-hjun imala je samo 22 godine, ali je rešila da sebi oduzme život.

Uspešna trijatlonka iz Južne Koreje pronađena je mrtva u spavaonici svog kluba u Busanu prošle nedelje, a u pismu koje je ostavila majci navela je da više ne može da trpi to što su svi nemi na njene navode za zlostavljanje koje je trpela godinama.

Možda će vas zanimati

Mlada sportistkinja izvršila je samoubistvo pošto je pre godinu dana podnela prijave brojnim nadležnim ustanovama zbog psihičkog i fizičkog zlostavljanja od strane svog trenera i medicinskog tima, ali na njih niko nije reagovao.

Nezapamćena tragedija izazvala je mnogo bure u Južnoj Koreji, a u javnost su izašle i druge slične priče, koje su godinama bile zataškavane.

Šim Suk-Hi, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje u brzom klizanju, optužila je 2018. godine svog bivšeg trenera da ju je tukao godinama i seksualno zlostavljao. Istraga traje, a treneru preti deset godina zatvora.

Porodica tragično nastradale mlade sportiskinje navodi da je ona bila izuzetno razočarana što je istraga nakon prijave zapravo tapkala u mestu, jer su mnoge njene kolege odbile da javno svedoče o zlostavljanjima, najverovatnije iz straha za sopstveni život.

Audio snimci koje je objavila televizija YTN potvrdili su da je mlada Čoi kao članica tima grada Gjeondžu više puta bila premlaćena, verbalno zlostavljana i uznemiravana od strane trenera, članova lekarske ekipe i starijih sportista.

"Ti, dođi! Stisni zube! Naučiću te lekciju ako budeš slušala", govori oštar muški glas, nakon čega se jasno čuje šamar koji prima.

U njenom dnevniku pronađeni su brojni zapisi o maltretiranju, uz kontataciju da "zbog batinanja svakodnevno plače". Čoi je zapisala da će "radije umreti" nego da i dalje dobijati batine, nakon što je više puta "pretučena kao pas".

Tragično je i svedočenje da je bila žestoko fizički kažnjena zbog toga što se ugojila, pa su je treneri naterali da pojede velike količine hleba, u vrednosti od čak 200.000 vona, što je 150 evra, jer nije vodila računa o težini.

Jedna od njenih bliskih prijateljica izjavila je da je Čoi tražila pomoć o brojnih insistucija u proteklom periodu, ali da su je svi ignorisali.

Samoubistvo mlade Čoi izazvala je izlivanje gneva i tuge na društvenim mrežama, uz komentare da nasilje nad sportistima u Južnoj Koreji nije retka pojava, jer je "uvek samo važno osvajati medalje", kao i da je "jasno da ju je u smrt odvelo to što institucije nisu ništa želele da učine".

Čoi je je osvojila bronzanu medalju u juniorskoj kategoriji na Azijskom prvenstvu u trijatlonu 2015.

Zvanično, Olimpijski i sportski komitet Južne Koreje rešio je da pokrene istragu nakon smrti trijatlonke o tvrdnjama da oni koji su morali da reaguju nisu ništa učinili kada im se obratila za pomoć. Tragedija je samo u tome što je Čoina pruijateljica navela da se ona obratila upravo Olimpijskom i sportskom komitetu Južne Koreje pre nešto više od dva meseca, ali reakcije nije bilo.

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC