• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki dvostruki aršini: Svi US open Serenini skandali koji su prošli bez diskvalifikacije!

Autor Dušan Ninković

Česti problemi sa sudijama američke teniserke prolazili su sa blagim kaznama na US Openu.

 Serena-Vilijams-incidenti-na-US-Open-diskvalifikacija-Novak-Djokovic Izvor: Jared Wickerham/Getty Images North America, Getty Images/Jared Wickerham

Novak Đoković se neće boriti za trofej u Njujorku. Nakon što je napravio jedan nepromišljen potez, organizatori turnira su ga diskvalifikovali. Da li je to bilo prestrogo, procenite sami.

Ali, da vam prije toga navedemo neke primere kada se pravila baš i nisu poštovala? Znate za slučaj Aljaža Bedenea, koji je pogodio kamermana?

Ili, da popričamo o Sereni Vilijams, kraljici drame na US Openu? Američka teniserka ima niz skandala na ovom turniru i svaki od njih je kažnjen blaže nego što bi trebalo.

Ne vjerujete? Čekajte, analiziraćemo ih, pojedinačno.

Iskusna američka teniserka, kandidatkinja za najbolju svih vremena, obilježila je cijelu jednu epohu svjetskog tenisa. Njeni nastupi na US Openu pamtiće se po velikim mečevima, ali i po skandalima.

1. Dženifer Kaprijati, 2004. godina

Ako se za neki događaj u teniskoj istoriji može reći da je presudno uticao na smanjenje uticaja linijskih sudija, onda je to ovaj! Na terenu su bile Serena Vilijams i Dženifer Kaprijati, igralo se četvrtfinale US Opena, a poen sam po sebi nije bio od presudne važnosti.

Ipak, bio je dovoljno bitan da Serena ''poludi''.

Incident iz 2004. godine.
Izvor: Youtube/alexyueng08

Tokom prvog gema u trećem setu jedan Serenin bekhend je završio u terenu, što je linijski sudija i signalizirao, ali je Marijana Alveš poen dodijelila Kaprijati.

''Nije mi potrebno da gledam usporeni snimak. Poznajem svoje udarce, znam da je ovo bilo dobro i da nije bilo ni blizu linije. Nisam zbog toga izgubila'', rekla je Serena, koja se raspravljala sa glavnim sudijom meča, a zbog čega na US Openu danas postoje elektronski sistemi za signaliziranje auta.

2. Kim Klajsters, 2009. godina

Uh, ovo je klasik. Ovog meča se sigurno sjećate!

Igrao se odlučujući gem meča kada je Šino Curubuči, linijski sudija na meču, ''stala na žulj'' Sereni Vilijams.

Mlada od sestara Vilijams je servirala za ostanak u meču, a pri rezultatu 6:4, 6:5 i 30:15 za Klajsters, dosuđen joj je ''foot fault''. Gotovo neverovatna situacija, jer se takve stvari ne presuđuju u tako bitnim trenucima meča, automatski je izbacila iz takta Serenu Vilijams.

Sve se to događalo na drugom servisu, pa je prestup značio i 40:15 za Klajsters.

Incident iz 2009. godine.
Izvor: Youtube/Cuarenta

Zbog prijetnji linijskom sudiji, koje je Curubuči prijavila sudiji u stolici, Serena Vilijams je dobila kazneni poen i izgubila meč! Kažnjena je i novčano, sa 82,5 hiljade dolara, a dvogodišnja uslovna kazna je važila za sve WTA turnire.

''Da mogu, sada bih ti ovu lopticu nabila u grlo'', navodno je rečenica koju je dugogodišnja najbolja teniserka svijeta uputila sudiji.

Tokom ranije faze ovog meča je na terenu lomila reket, ali je to bila tek sitnica u Sereninim prekršajima.

3. Samanta Stosur, 2011. godina

Brejk lopta za teniserku iz Australije i forhend koji je Amerikanka idealno plasirala u teren! Dobar trenutak da se vikne ''Ajmo'', iz sveg glasa? Ne, jer je poen još trajao.

Eva Azderaki je bila u stolici i poen je dodijelila Samanti Stosur, koja je kasnije pobijedila. Po riječima sudije, poen nije bio završen i Sem je imala priliku da vrati taj udarac. Zbog verbalnog nasilja prema Azderaki, Serena Vilijams je kažnjena sa dvije hiljade dolara.

Incident iz 2011. godine.
Izvor: Youtube/popas7

Meč Samante Stosur i Serene Vilijams igran je u finalu, pa je djevojka iz Australije stigla do svog prvog velikog trofeja.

4. Naomi Osaka, 2018. godina

Posljednji u nizu incidenata, pa ujedno i događaj koji najbolje pamtimo. Koliko je samo Naomi Osaka bila srećna što protiv idol iz detinjstva igra Gren slem finale. A kakvo je tek lice pokazala Serena Vilijams.

Bila je najgori mogući protivnik mladoj Japanki, a tu ne mislimo samo na teren i tenis.

Pravila je prvo prekršio Patrik Muratoglu, koji je iz boksa davao jasne signale kako treba da igra u nastavku meča.

''Nikada nisam pokušavala da varam. Ako je on uradio nešto, podigao palac na gore, to je način da me bodri. Ja ne varam da bih pobijedila, radije bih da izgubim. Želim da to bude jasno'', govorila je Serena Vilijams Karlosu Ramosu, koji ju je mnogo nervirao tog dana.

Zbog jednog udarca koji je završio u mreži, Serena Vilijams je dobila kaznu, a to je značilo gubitak poena u narednom gemu. Umjesto da to prihvati i nastavi da igra, ona je od sudije u stolici tražila objašnjenje.

Incident iz 2018. godine.
Izvor: Youtube/ Raf Productions

''Ovo je nevjerovatno, svaki put kad igram na ovom turniru imam problema. Dugujete mi izvinjenje'', rekla je Vilijams, koja je kasnije u argumentaciji potegla i to da je majka, iako nije imalo nikakvih dodirnih tačaka sa raspravom.

Oko ovog incidenta se podigla i najveća prašina, jer je Serena Vilijams sudijske odluke dovodila u vezu sa roditeljskom, rasizmom, kao i napadima US Opena na nju, iako se lako može zaključiti da je ona ta koja donosi probleme na teren.

Novak Đoković je u svjetskom tenisu podjednako zvučno ime, pa je za incident koji nije bio toliko veliki dobio najgoru moguću kaznu. Njemu je uskraćeno pravo da se bori za trofej u Njujorku!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC