• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER BiH: Kako prođe zimska pijaca?

Autor mondo.ba

Zimski prelazni rok u Bosni i Hercegovini traje do 1.marta i dosad nije potpuno kompletirana igračka ukrštenica u domaćim klubovima, ali je bilo zanimljivih transfera.

 PREMIJER BiH: Kako prođe zimska pijaca? Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Mnogi klubovi u bosanskohercegovačkoj eliti su pretrpjeli "tektonske" promjene u igračkom kadru, ali ima i onih koji su uspjeli da zadrže okosnice timova pred nastavak proljećnog dijela sezone koja počinje predstojećeg vikenda.

Od timova koji tipuju na titulu šampiona jesenji prvak Široki Brijeg je malo pazario - angažovao je dosad samo dvojicu igrača - Dinu Kresingera iz slovenačkog Zavrča i Taja iz kruševačkog Napretka, ali je iz juniorske škole u A tim prekomandovao Luku Menala, Stjepana Lončara i Luku Juričića.

S druge strane, "Pecaru" su napustili Neven Laštro (Osijek) i Filip Mihaljević (Slaven Belupo), dok je dvojac Mario Ljubić i Vlado Zadro pozajmljen GOŠK-u iz Gabele.

Drugoplasirano Sarajevo, bilo je međutim, vrlo aktivno na fudbalskom tržištu, što se i očekivalo od možda i glavnog favorita za naslov.

Klub sa "Koševa" je napustio doskorašnji kapiten Amer Dupovac i preselio u moldavski Šerif, takođe i Faris Handžić u belgijski Vesterlo. Ognjen Todorović je otišao u redove mostarskog Zrinjskog, dok je Almir Aganspahić prešao u hrvatskog prvoligaša Osijek.

Članovi Sarajeva su ostali, ali idu na pozajmice Risto Mitrevski (Donji Srem), Marko Ivkić (Bratstvo Gračanica) i Miroljub Kostić (Novi Pazar).

Aktuelni šampion BiH Zrinjski iz Mostara doveo je pored Ognjena Todorova iz bordo tima još nekoliko pojačanja u namjeri da odbrani pehar. To su: Nejc Mevlja (Panduri), Miloš Aćimović (Leotar), Sven Dedić (Lučko), Dejan Vukomanović (Gandzasar) i Anto Babić (Drava Ptuj), ali su "plemići" ostali bez Matije Kataneca (Specia), Pavla Sušića (Leotar), Dženana Duraka (Travnik), Vedrana Turkalja, Luke Franića (Istra) i Marka Basare (Vitez).

Najtrofeniji klub u BiH, sarajevski Željezničar solidno se pojačao ove zime angažmanima Zorana Kokota iz Slavije, Ognjena Đelmića iz Čelika i Dejana Uzelca iz Drine. Sa "Grbavice" će po naredbi novog trenera Milomira Odovića svoj fudbalski put u Igmanu dalje potražiti Edi Baša i Nedim Mekić.

Zenički Čelik je takođe izvršio brojne izmjene u igračkom kadru - "Bilino polje" su napustili pomenuti Ognjen Đelmić (Željezničar), zatim Ognjen Radulović (Leotar), Darko Mišić (Zadar), Haris Ribić, Salih Hinović (Mladost Doboj - Kakanj), Amer Osmanagić (Olimpik), Petar Bašić i Armin Duvnjak (Koledž Evropa).

U crveno-crni tabor stigli su Semir Bajraktarević (Sloboda Tuzla), Haris Hećo (Vitez), Asim Zec, Nebojša Pejić (Rudar Prijedor), Edib Sikira (Mladost Doboj-Kakanj), Emir Jusić (Akzhajik), Mahir Karić (Akzhajik), Fenan Salčinović.

U Borcu je takođe bilo zanimljivo ove zime - banjalučki klub je ostao bez iskusnog Mladena Žižovića, koji je prešao u bijeljinski Radnik i Siniše Dujakovića (Kozara), a nekoliko igrača je poslato na kaljenje poput Aleksandra Jovičića (Krupa) i Aleksandra Kondića (Proleter).

Izvor: MONDO

Na banjalučki Gradski stadion su stigli Ajdin Redžić i Elvir Koljić, a ugovore s crveno-plavima dobili su i mladići iz juniorskog pogona - Vladimir Tučić, Nikola Dujaković, Ilija Danilović i Predrag Zekanović.

Sarajevski Olimpik angažovao je Portugalca Kristijana Alveša i Brazilca Stefana Pereiru iz Jakuipensea, kao i dvojac iz Viđev Lođa: Golman Dino Hamzić i nekadašnji igrač londonskog Arsenala Daniel Boateng.

Iz "vukova" su otišli Haris Redžepi, Aldin Husović, Amer Gojak u Dinamo Zagreb, Muhamed Plakalo (Bosna Visoko), Mirza Rizvanović (Mladost Doboj - Kakanj), Almir Ćubara (Željezničar - juniori).

U bijeljinski Radnik, koji je dovođenjem Mladena Krstajića na mjesto predsjednika kluba dobio možda "najzvučnije" pojačenje u namjeri da izbori opstanak, takođe je ozbiljno pazario.

U Bijeljinu su stigli Mladen Žižović (Borac), Duško Stajić (Mladost Velika Obarska), Marko Lukić (Banovce), Ognjen Škorić (Kozara), Dejan Maksimović (Kozara), Taulant Kadrija (Gorica), a otišli Milan Basrak, Slobodan Đurđić, Siniša Bajić, Dalibor Jovanović i Stefan Janjić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljevic

Radnikov "gradski" rival, Mladost iz Velike Obarske je gotovo zamijenio kompletan tim. Klub su napustili Lazar Vidić (Leotar), Bojan Marković (CSMS Iasi), Danilo Vuković (Jedinstvo Bijelo Polje), Dragan Ristić (Rudar Prijedor), Anel Ramić (Leotar), Saša Mišić (Sloboda Užice), Duško Stajić (Radnik Bijeljina), Srđan Savić (Mladost Doboj-Kakanj), Midhat Mujezinović (Igman Konjic) i Zoran Đurić (FK Berane), a stigli Miloš Budaković (Novi Pazar), Miloš Đurković, Dušan Hodžić (Velež), Stefan Cicmil (Mladost Lučani), Aleksandar Čavin, Semir Hadžibulić (Al Tadamon), Anel Ćurić (Travnik), Milan Perić (Videoton) i Davor Arnautović (Podrinje Janja).

Slavija iz Istočnog Sarajeva je zasad dovela samo jednog fudbalera Damira Rovčanina, a iz "sokolova" su odlepršali Toni Pervan (Johanesburg), Nemanja Prodanović (Bratstvo Gračanica), Zoran Kokot (Željezničar) i Petar Mitić.

Mnogo "življe" je bilo na "Tušnju", gdje je na trenersku klupu stigao Husref Musemić i odmah naložio agilnoj upravi koga želi od igrača, a manje-više je dobio sve što je planirao.

U Slobodu su stigli Mersudin Ahmetović (Zejtsu), Zajko Zeba (Škendija), Almir Bekić (Dinamo Zagreb), Perica Ivetić (Koper), Jasmin Moranjkić (OFK Gradina) i Dilaver Zrnanović, a Tuzlu napustili Darko Mitrović (OFK Gradina), Emilko Janković, Adnan Šećerović (Austrija Lustenau), Semir Bajraktarević (Čelik), Adin Džafić, Muhamed Omić (GKS Tiši), Elmir Kuduzović (Radnički Lukavac), Jasmin Mujkić (Bratstvo Gračanica) i Mirnes Selamović (Radnički Lukavac).

Kod "vezira" slična priča. Travnik je ove zime ostao bez Anela Ćurića (Mladost Velika Obarska), Armina Mahovića (FK Goražde), Sabahudina Jusufbašića (Vitez), Bojana Burazora (Rudar Prijedor), Armin Helvida (Links), Admira Golomana, Valentina Gavrića (GOŠK Dubrovnik), Vladimira Zelenbabe i Adriana, ali su na Pirotu kao stigle adekvatne zamjene: Žarko Karamatić (Trepča), Zoran Šupić (BSK Borča), Dženan Durak (Zrinjski Mostar), Radosav Aleksić i Adis Hasečić.

Mostarski Velež, nekada jedan od omiljenijih klubova u bivšoj Jugoslaviji pokušaće na proljeće da se vrati na staze stare slave sa tri pojačanja: Rijad Demić (Zvijezda Gradačac), Miloš Reljić (Petrovac) i Amer Mahinić, koji je vraćen sa pozajmice iz Čapljine.

Iz Vrapčića su otišli Dušan Hodžić (Mladost Velika Obarska), Asim Škaljić, Slobodan Popović (Sloboda Užice), Samir Merzić (Stjordals), Eldin Bešo, Marsel Mace (Branitelj), Nikola Janićijević i Admir Vladavić.

U Vitezu su takođe pokrili deficitarne pozicije dolascima Sabahudina Jusufbašića (Travnik), Hrvoja Barišića (Slaven Belupo), Marka Basare (Zrinjski), Vladimira Brankovića (Tirnavos) i Fabijan Tomića (Hajduk Split - pozajmica).

A ta mjesta su ostala upražnjena zbog odlazaka Tomislava Čuljka (Osijek), Armina Imamovića, Harisa Heće (Čelik), Marka Mišića (Čapljina), Aleksandra Živkovića (Bratstvo Gračanica) i Matije Garića (GOŠK Dubrovnik).

Bez značajnijih promjena prošla je Zvijezda iz Gradačca koja je dovela Dženana Haračića iz Slavena, a na stadion Banja Ilidža stigli su još Marko Radovanović i Rodrigo Kardoso, a napustili Rijad Demić (Velež) i Ivan Jakovljević.

U Zvorniku s druge strane se mnogo više trgovalo nakon što su Drinu napustili Dejan Uzelac (Željezničar), Edin Rustemović (Sarajevo), Filip Erić (Rad Beograd), Slaviša Radović (Vojvodina) i Ki Hjun Li.

Rukovodstvo Zvorničana je rupe popunilo sa Goranom Čokorilom (Leotar), Nenadom Nedeljkovićem (Železničar Lajkovac), Nemanjom Milenkovićem, Dejanom Blagojevićem (BSK Borča), Momčilom Mrkajićem (BSK Borča), Vladanom Miloševićem i Darkom Boškovićem (Proleter).

Ima još pet dana do kraja prlaznog roka da se situacija u mnogim klubovima promijeni, ali to naravno najviše zavisi od finansijske (ne)moći premijerligaša. Uglavnom predstojećeg vikenda nas očekuje elitni fudbal u Bosni i Hercegovini poslije skoro tri mjeseca pauze...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC