Banjalučki sir Trapist nadaleko je poznat po svom kvalitetu, jedinstvenom ukusu i posebnom načinu spravljanja. Priča o njemu našla se danas i na portalu britanskog BBC-ja.
“Zaboravite netoleranciju na laktozu, ja sam uvijek tamo gdje ima dobrog sira”, kaže autorka reportaže Marlen Srdić, koja ističe da je od svekrve čula za mjesto gdje se pravi sir čija je receptura nepoznata.
Nisu mliječni proizvodi nešto što vam prvo padne na pamet kad čujete za BiH – i s pravom je tako. Naša zemlja je, prema riječima britanske novinarke lijepa i kompleksna, bogata prirodnim ljepotama. Moguće je, kaže Marlen, da vas kod frizera ponude šljivovicom, a sjećanja na rat su još živa. Ali, ono što većina stranaca ne zna je da se u BiH pravi jedan od najboljih sireva na planeti.
Uz priču o manastiru i monasima koji već 125 godina prave nadaleko priznati sir Trapist, autorka teksta podsjeća na bogatu i burnu istoriju ovog mjesta nadomak Banjaluke.
Danas se u Trapistima proizvede oko dvije tone sira mjesečno, a britanska novinarka kaže da najbolje ide uz vino i da ima poseban ukus.
Reportažu potražite na OVOM LINKU.