• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogdanović za MONDO: Pozorište u ekspanziji

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Sa režiserom i umjetničkim direktorom banjalučkog DIS pozorišta razgovarali smo o predstojećem Aplauz festu, njegovoj novoj predstavi "Epitaf", stanju pozorišne umjetnosti u Gradu na Vrbasu…

 Novica Bogdanović, intervju Izvor: N.B./MONDO
Izvor: N.B./MONDO

Novica Bogdanović režiser je i umjetnički direktor DIS pozorišta iz Banjaluke, koje već dugi niz godina uspješno i na najljepši mogući način njeguje pozorišni amaterizam u RS I BiH.

Tokom svog postojanja ovo pozorište imalo je više od stotinu premijera, preko 1.700 izvođenja, gostovalo na različitim scenama širom Evrope i osvojilo značajan broj nagrada i priznanja. Više od 900 mladih glumaca prošli kroz ansambl DIS pozorišta, a najzaslužniji za ove fantastične rezultate zasigurno je "alfa i omega" tog pozorišta Novica Bogdanović.

Povod za razgovor sa njim je predstojeći Aplauz fest, koji će se u organizaciji DIS pozorišta održati u Banjaluci od 25. do 29. marta u Domu omladine, a tokom koga će biti premijerno izvedena i Bogdanovićevo novo režisersko ostvarenje, komedija "Epitaf".

"Festival Aplauz fest, nastao je i razvijao se oko potrebe i želje da obilježimo Svjetski dan pozorišta. Vremenom se ta 'svetkovina' sve više razvijala i evo ove godine dođosmo do sedmog festivala", kaže na početku razgovora za MONDO Novica Bogdanović.

Aplauz fest podjednako vole i publika i glumci jer se svake godine ponešto novo "izdobri", a ove godine, osluškujući puls vremena, DIS-ovci su pripremili "smiješni festival".

"Na programu je pet komedija, u vremenu koje je još komičnije. Svaka od predstava ima drugu temu… Odnos prema glumcima, kultura u provinciji, nepovjerenje, veličanje, strah od budućnosti, ljubav, samo su neke od tema koje ovogodišnje priče donose na scenu Dis teatra.

Festival počinje u subotu 25. marta autorskom predstavom Siniše Tešanovića iz Kostajnice 'Aplauz molim', nakon toga nižu se predstave iz Kotor Varoša 'Ah ta ljubav', 'Epitaf', Dis-pozorišta mladih, 'Savršene nesavršenosti' banjalučkih srednjoškolaca i na samom zatvaranju predstava 'Osmi dan' DIS teatra", priča nam direktor DIS pozorišta.



Zamolili smo Novicu Bogdanovića da nam kaže nešto više i o svojoj novoj predstavi Epitaf...

"Predstava Epitaf je čudan spoj teksta kojeg je napisala Dora Delbianko i geografskog porijekla u kojem obitavamo. Riječ je o karikaturalnoj komediji (ponekad se bojim da neće baš svima ni biti smiješno) u kojoj je opjevana porodica koja živi u dobrovoljnom karantinu, uzgaja oružje, mržnju i sulude ideje o popisnim listama potencijalnih žrtava.

Naravno, riječ je o alegoričnom stavu ekipe o, uvijek aktuelnom, zveckanju oružja u regionu, a način na koji je predstava napravljena vuče na lijepo doba strip komedija, poput 'Alana Forda' i 'Maratonaca koji trče počasne krugove'. U pitanju je jedna balkanska komedija, koja nam je nekako sladunjavo smiješna... Ili možda nije."

Pogledajte fotografije sa proba za predstavu "Epitaf"...

Sve predstave za Aplauz fest počinju u pola devet, nakon predstava je organizovan razgovor publike i glumaca. Publika je u prilici da svojim glasovima izabere najuspješniju predstavu Festivala. Cijena ulaznica je tri KM, a paket ulaznica za pet predstava je 10 KM.

DIS pozorište ove godine obilježava četvrt vijeka postojanja i svi naredni projekti i predstve biće u znaku tog jubileja. U skladu sa jubilejom DIS-ovci će počastiti svoje gledaoce, ali i sebe novim, aktuelnim i savremenim predstvava.

"Ono što je zanimljivo kod nas je i revitalizacija one prave amaterske ljubavi prema pozorištu. Nakon konstatacije da toga u našem gradu nedostaje, okupili smo pozorišnu grupu "40+", a svi oni koji imaju preko 40 kilograma ili godina su dobrodošli. Trenutno ova grupa radi na predstavi 'Zajednički stan' koja je nekad bila veliki hit našeg pozorišta. Koristim priliku da pozovem sve one koji nisu zaboravili da se raduju, a imaju dovoljno godina za ovu grupu, da nam se jave", kaže Bogdanović.

Na kraju razgovora za MONDO zamolili smo Novicu Bogdanovića da nam kaže svoje mišljenje o stanju u pozorišnoj umjetnosti u Banjaluci.

"Pozorišni život u Gradu je u ekspanziju. Nadam se da ćemo uskoro moći da govorimo i o pozorišnoj umjetnosti, odnosno, o kvalitativnom pomaku. Svjedoci smo da je iza nas i nekoliko izuzetnih predstava, da se repertoari pažljivo osmišljavaju, da je sve više pozorišnih predstava. Prelijepo je vidjeti da sva banjalučka pozorišta rade punom parom, pa su posjete publike izuzetne.

Ono što nije dobro, a to znaju i ptice na grani, ali ne pjevaju o tome, je da se prema kulturi ponaša maćehinski. Svi resorni autoriteti, kao da rade da uguše i to malo što smo uspjeli da sakupimo. Nevjerovatna je nezainteresovanost nadležnih da promišljajući obezbjede mjesto pozorištu, ali i kulturi. Nedostatak prave strategije, nefinansiranje, nedoličan stav prema kreativcima je dio svakodnevice. Neću da pominjem koliko sredstava nedostaje kulturi, ali je poraznija činjenica da odgovorni ljudi ni ne raspolažu podatkom koliko je potrebno za osnovne kulturološke potrebe građana."

Izvor: N.B./MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop