• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đak nije nadmašio profesora - Fener u finalu!

Autor mondo.rs

Ekipa Željka Obradovića prvi je učesnik utakmice za titulu Evrolige!

 Đak nije nadmašio profesora - Fener u finalu! Izvor: MN PRESS

Fenerbahče čvrsto drži šampionski pehar i sa njim u rukama u nedelju će ponovo ući u beogradsku Štark arenu!

Ekipa Željka Obradovića plasirala se u svoje treće finale u poslednje tri godine, šampionski mirno i staloženo. "Žocov" tim vodio je kroz čitavo prvo polufinale F4, izazivač iz Litvanije je nalazio način da se vraća u igru, ali puna dvorana, "presvučena" u žuto, nije videla iznenađenje.

Šarunas Jasikevičijus, bivši igrač najtrofejnijeg trenera Evrope, doveo je goste iz Litvanije do polufinala i svog prvog F4 u ulozi trenera. Ipak, posle velike, čvrste borbe čestitao je svom učitelju i kraj terena mu je u kratkom razgovoru verovatno poželeo da osvoji DESETU titulu prvaka Evrope.

Fenerbahče - Žalgiris 76:67 (19:13, 20:20, 15:17, 22:17)

Obradovićev tim dobiće rivala posle drugog polufinala, u kojem će igrati Real Madrid - CSKA (21 čas). Za to vreme, Fener će se odmarati i pripremati za preostali korak, ka kojem ga je snažno pogurao odlični plejmejker, Bobi Dikson.

Kreator igre Fenerbahčea, najefikasniji igrač utakmice, postigao je od kraja treće četvrtine čak 14 od svojih 19 poena i dao ogromnu energiju ekipi kada je to bilo najpotrebnije. Uporni Žalgiris je hvatao lopte u reketu favorita i serijom 11:0 se krajem treće četvrtine primakao na samo dva poena zaostatka (50:48 i 52:50).

Međutim, na žalost "ćoška" Arene obučenog u zeleno, onda je Dikson uzeo stvar u svoje ruke.

Posle pogotka uz zvuk sirene za kraj treće četvrtine, "plej" Fenera je postigao dve uzastopne trojke i tako sačuvao ekipi mir na početku odlučujućeg perioda. Žalgiris je do kraja ostajao na nogama, ali je pred finiš gubio snagu, promašivao važna slobodna bacanja i ostajao bez rešenja za "minijature" Željka Obradovića na obe strane terena.

Jednom takvom akcijom, Fener je u završnici za pet sekundi akcije izveo loptu, pretrčao teren i košem Kostasa Slukasa najavio ulazak u finale. Pouzdani Grk potom je trojkom i stavio tačku na utakmicu kojoj su prisustvovali i srpski NBA igrači - bivši košarkaši Fenerbahčea Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica.

Drugi strelac Fenera večeras je bio Luiđi "Điđi" Datome, koji je odlično ušao u meč na obe strane terena, pogađao bez greške i završio utakmicu sa 16 poena i tri blokade. Uz njega i Diksona, dvocifreni učinak u napadu imao je i Slukas (14 p). Nikola Kalinić se plasirao u svoje treće finale sa dva poena i uobičajeno važnom defanzivnom rolom, dok se Marko Gudurić na debiju na F4 nije "upisao" za 11 minuta u igri.

Na drugoj strani, Kevin Pangos je poenterski predvodio Žalgiris sa 16 poena uz pet skokova i četiri asistencije, a zapaženu rolu u ofanzivama Litvanaca imali su i Brendon Dejvis (12 poena, 11 skokova) i Eron Vajt (10 p, 6 sk). Srpski "plej" Vasilije Micić postigao je pet poena za zelene, ostvario četiri asistencije, ali i pet izgubljenih lopti, zbog kojih je gubio ritam i odlazio na "lekcije" kod Jasikevičijusa.

Prvo polufinale proteklo je u čvrstoj, "tvrdoj" igri, u kojoj je Fenerbahče prednosti sa "papira" preneo na parket. Obradovićev tim sada će imati dan odmora i pripreme za veliko finale, u kojem nije potrebno isticati ambicije "Žocove" ekipe. 


Uskoro opširnije...

- KRAJ UTAKMICE, FENERBAHČE JE U FINALU! - Rivala će saznati od 21 čas, kada će igrati CSKA i Real.

40' 76:66 Fener ne dozvoljava Žalgirisu ni da izvede loptu (svirano pet sekundi), a Slukas trojkom stavlja tačku na polufinale!

40' 73:66 Sjajno zamišljena i izvedena minijatura Željka Obradovića, kojom njegovi igrači za samo pet sekundi pretrčavaju teren i poentiraju (Slukas). Jasikevičijus traži tajm-aut.

40' 71:66 Dejvis utrčava u reket i iznuđuje prekršaj uz faul. Potom je bio siguran na liniji, a Jasikevičijus vraća Micića u igru. Još 45 sekundi do kraja utakmice.

40' 71:63 Dok počinje poslednji minut, navijači Fenerbahčea počinju da slave pobedu. Obradović je za to vreme veoma ljut zbog izgubljene lopte na izvođenju.

39' 71:63 Dikson se vratio na parket i odmah nastavio gde je stao. Njegov 14. poen od završnice treće četvrtine. Amerikanac sa turskim dokumentima mirno uvodi Fener u finale.

38' 69:63 Serija slobodnih bacanja u završnici. Slukas je iskoristio jedno, a Pangos je takođe promašio jedno, kao i pre njega Vajt i Tupan. Važan podatak u finišu utakmice.

38' 68:62 Žalgiris u važnom trenutku utakmice promašuje dva bacanja. Veseli je otišao na klupu zbog četvrte lične greške, a Vajt je iskoristio jedan penal.

37' 68:60 Micić greškom u koracima ostaje bez lopte, a Datome ležerno, kao na basketu pogađa o tablu, da vrati Feneru mirnijih "plus 8" pred finiš.

36' 66:60 Ulanovas pogađa za mini seriju Žalgirisa (4:0), a Micić iznuđuje prekršaj Veselog, kojim obe ekipe ispunjavaju bonus,

35' 66:56 Dikson "vozi" Fener u ovim trenucima. Postigao je 12 od poslednjih 16 poena turskog tima i na to umalo pogodio još jednu trojku. Lopta je izašla iz obruča, a on je izašao iz igre, da odmori.

33' 64:54 Žalgiris se ne predaje, Dejvis zakucava, ali Meli održava Fener u napadačkom ritmu.

33' 62:52 I ponovo - Dikson! Postigao je još jednu trojku i osam uzastopnih poena! Oduševljenje navijača u žutom i tajm-aut Jasikevičijusa,

32' 59:52 Važna trojka Bobija Diksona, na koju Micić ne odgovara hicem za tri. Pokušao je srpski plej potom i prodorom, ali ga je Datome izblokirao.

- kraj treće četvrtine -



30' 54:50 Ovu četvrtinu košem završava Fenerbahče. Dikson je ponovo trkom izborio za sebe poziciju i bacio loptu na tablu.

30' Dikson prodire i prekida seriju Žalgirisa. Dejvis potom uzima još jedan ofanzivni skok i Vajt to kažnjava novim pogotkom. Veoma zapažena rola američkog krilnog centra i važnih 8 poena.

29' 50:48 Pangos dribla Tompsona i pogađa težak šut za tri poena. Delirijum među navijačima Žalgirisa, serija njihovog tima 11:0 i tajm-aut Željka Obradovića. Ofanzivni skok je važan faktor ovog naleta zelenih.

28' 50:45 Žalgiris ne dozvoljava Feneru da se "odlepi". Tupan i Kavalijuskas poenirali su za "minus 6", a Vajt je potom promašio trojku za samo posed zaostatka.

26' 50:40 Kalinić pokreće i završava napad Fenerbahčea. Košem o tablu postigao je svoje prve poene na ovom Fajnal-foru, kao što je i Ulanovas na drugoj strani pogodio prvu trojku Žalgirisa večeras (1/4).

25' 48:37 Prodor, okret i pogodak Micića, na šta Fener reaguje ekspresno - košem Slukasa i trojkom Vonamejkera. Jasikivečijius traži prvi tajm-aut u drugom delu.

23' 43:35 Nikolo Meli zakucava, a Kostas Slukas koristi blok Veselog da miran naskoči, šutne i pogodi sa poludistance, za mini seriju Fenera 4:0.

22' 39:35 Micić krade loptu Feneru, Pangos dribla pored Melija i dovodi Žalgiris na minus od samo četiri poena. Litvanci su opet potpuno u igri, a Gudurić nije uspeo da odbije taj nalet trojkom.


- poluvreme - 

Strelci:

FENER: Vonamejker 6, Slukas 4, Veseli 8, Dikson 5, Duverioglu 4, Datome 12. Timski: 12/25 za dva, timski za tri 3/7, 6/9 slobodna bacanja, 12 skokova (7-5), 9 asistencija, 10 ukradenih i 5 izgubljenih lopti.

ŽALGIRIS: Dejvis 5, Pangos 8, Tupan 3, Udrih 2, Jankunas 2, Micić 3, Vajt 6, Kavalijuskas 2, Ulanovas 2. Timski: 10/20 za dva, 0/2 za tri, 13/16 slobodna bacanja, 16 skokova (11-5), 5 asistencija, 2 ukradene, 12 izgubljenih lopti.



20' 39:33 Dikson pogađa u važnom napadu Fenerbahčea, ali i Aron Vajt poentira pre zvuka sirena. Veoma bitna rola Amerikanca u povratku Žalgirisa. Litvanci su u finišu četvrtine prepolovili maksimalnu prednost i otišli sa njom na pauzu.

20' 37:31 Dejvis "vezuje" svojih pet poena, za seriju Žalgirisa 5:0, na koju Obradović reaguje tajm-autom. Pola minuta pre kraja, litvanski tim je u veoma dobroj poziciji u odnosu na ono što je pokazao u većem delu ove četvrtine.

18' 35:24 Kalinić "čita" gde će Pangos dodati loptu Dejvisu, baca se po nju i uzima je. Deseta "krađa" Fenera i dvanaesta izgubljena lopta Žalgirisa, koji je potpuno izbačen iz ritma dok se bliži poluvreme.

17' 33:24 Žalgiris je već izgubio deset lopti. I to najveći deo sredinom druge četvrtine. Fener je u međuvremenu od petog minuta izgubio samo dve (ukupno - pet).

16' 32:20 Uzastopna, snažna zakucavanja Veselog, za novo najveće vođstvo Fenera. Prvi put mu je asistirao Gudurić alej-up dodavanjem, a drugi put je Čeh ukucao loptu preko Dejvisa. 

15' Micićev pad koncentracije, uzastopno izgubljene lopte i odmah - izmena i Šarasova kritika kraj klupe. Nedugo potom, Datome je svojom drugom blokadom pokazao da je fokusiran i na odbranu.


14' 28:20 Veseli krade loptu, Slukas slalomom prolazi kroz odbranu Žalgirisa i Jasikevičijus reaguje tajm-autom. Litvanac je ljut na Dejvisa zato što nije zaštitio reket i to mu je i pokazao na početku pauze. Obradović je u međuvremenu vradio Gudurića na parket.

13' 24:20 Datome je uhvatio ritam. Pogodio je i svoj četvrti šut (4/4), trojkom pod uglom od 45 stepeni. Na drugoj strani, Vasilije Micić se "upisuje" na Fajnal-foru košem uz faul. Odmah potom, Micić je ukrao loptu Tompsonu i izborio napad za Žalgiris.

11' 21:13 Nanali asistira Datomeu u kontri, za dosad najveću prednost Fenera večeras. Dvorana je u međuvremenu ispunjena skoro do poslednjeg mesta. Nekoliko desetina stolica nije zauzeto.

Izvor: MONDO/Mladen Šolak



- kraj prve četvrtine, 19:13 -

10' 17:11 Điđi Datome pogađa trojku iz ćoška, da vrati Feneru "plus 6". Kevin Pangos se trudi da ubrza igru, ali branilac titule održava kontrolu. Pola minuta pre kraja četvrtine, ekipe su opet na tajm-autu.

8' 10:7 Prvu trojku na F4 postiže Bobi Dikson. Žalgiris je napadački "prodisao" nakon tajm-auta. Obe ekipe su ispunile bonus.

7' 7:5 Prvi koš za Žalgiris na F4 postiže Pangos, u šestom minutu. Tokom pauze je u igru ušao i Vasilije Micić. Fener je stao u napadu u ovim trenucima, pa je Ulanovac doveo Litvance na posed zaostatka.

6' Posle sedmog promašaja Žalgirisa iz igre (0/7), ekipe odlaze na prvi tajm-aut. Za Litvance je u prvih pet minuta poentirao samo Tupan i to iskoristivši jedno slobodno bacanje.

5' Fenerova odbrana čvrsta kao kamen na početku utakmice. Igrači Žalgirisa "ne vide" koš u ovim trenucima.

4' Kalinić i Gudrić agresivno čuvaju Pangosa i hvataju ga u zamku, iz koje ne uspeva da izađe. Ponovo se čuje samo pesma navijača Fenera. 

3' 7:1 Bolji početak Fenera! Veseli (s linije penala), Vonamejker i Duverioglu odvode turski tim na "plus 6". Branilac titule za početku utakmice napada u reketu. Na drugoj strani, Žalgiris počinje utakmicu šutom iz igre 0/5.

1' 2:0 Za početak - prodor Vonamejkera i polaganje. Jan Veseli potom "pritiska" Žalgiris na izvođenju, da dodatno raspali navijače. Tribine se žute, izuzev jednog ćoška, koji je "zelen".

- Startne petorke:

FENER: Vonamejker, Gudurić, Kalinić, Duverioglu, Veseli
ŽALGIRIS: Pangos, Tupan, Ulanovas, Dejvis, Jankunas.



Sudije: Danijel Jerezuelo (Španija), Sreten Radović (Hrvatska), Oleg Latiševs (Letonija)
Fajnal-for u Beogradu počinje!

Fenerbahče, branilac titule, u 18 časova će na parketu Štark arene zaigrati protiv izazivača - Žalgirisa. Taj duel daće ime prve ekipe koja će doći na korak do osvajanja turnira.


Iako je F4 jedno od najspecifičnijih takmičenja, sa ogromnim ulogom i sa samo 40 minuta prilike da se uđe u finale, a potom i osvoji, Fenerbahče je nesumnjivo favorit u večerašnjem okršaju. Ipak, ne bi trebalo smetnuti sa uma da je Žalgiris prošao 30 evroligaških kola i još četiri utakmice protiv Olimpijakosa da bi se domogao Beograda.



I apsolutno je pokazao da zaslužuje mesto na F4.

Međusobni skor ovih ekipa u ligaškom delu je 1:1. Žalgiris je u Istanbulu pobedio 90:89, a Fenerbahče je trijumfovao u Kaunasu 85:78.

Fenerbahče nastupa četvrti (uzastopni) put na Fajnal-foru i večeras će igrati za svoje treće (takođe vezano) finale. Njegov trener, Željko Obradović, ima šansu da u Beogradu osvoji svoju DESETU titulu prvaka Evrope, ali insistira da o tome ne govori, fokusiran isključivo na današnju utakmicu.

Sa druge strane, Žalgiris je drugi put na završnom turniru, odnosno prvi put od 1999. kada je u Minhenu osvojio pehar prvaka Starog kontinenta.

Utakmica u Štark areni počinje u 18 časova, dok je drugo polufinale CSKA - Real zakazano za 21.



Pola sata pre utakmice, dvorana je i dalje bila ispunjena tek trećinu kapaciteta. U međuvremenu je sve više publike i apsolutno je jasno da će najveću podršku imati Fenerbahče.

U sektoru za medije je i nekoliko poznatih lica. U ulozi stručnih konsultanata tu su nekadašnji trofejni reprezentativac naše zemlje Nikola Lončar, bivši selektor Grčke Ilijas Zuros, kao i selektor ruske reprezentacije Sergej Bazarevič.

Ovako je bilo u dvorani neposredno pre izlaska ekipa!



Pratite tekstualni prenos na MONDU!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC