• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gol u 95. i pobeda Irana posle dve decenije!

Autor mondo.rs

Autogolom rezerviste Maroka, azijska selekcija osvojila je ogromna tri boda!

94 uglavnom dosadnih minuta, pa gol odluke. Za istoriju!

Sve je ukazivalo na to da će Maroko i Iran odigrati meč bez golova, a onda je rezervista Aziz Buhaduz ničim izazvan poslao loptu u sopstvenu mrežu i postavio konačnih:

MAROKO - IRAN 0:1 (0:0)

Duelom na novom stadionu Zenita, pred 62.548 gledalaca, počelo je takmičenje u Grupi B, u kojoj ceo svet ipak iščekuje večerašnji derbi u Sočiju, Portugal - Španija (20 časova).

Posle svog snažnog početka, pa dosadnog drugog poluvremena, Marokanci su šokantno videli kako sami prekidaju sopstveni niz od čak 18 utakmica bez poraza! Rezervista Aziz Buhaduz ničim izazvan je loše reagovao pri prekidu i poslao loptu iza leđa svog golmana.

Za istorijsku pobedu Iranaca na Mundijalima - prvu od Svetskog prvenstva 1998. godine i njihovog trijumfa protiv SAD.



Marokanci su počeli bolje, pretili češće, a Irancima je bilo potrebno pola sata da poslušaju instrucije svog selektora Karlosa Keiroša, koji je brzo "locirao" da je rival najopasniji na desnoj strani, gde prodire Nordin Ambrabat. Iranci su ga zaustavili, usmerili igru rivala na suprotni deo terena i zatvorili važan prilaz golu.

U međuvremenu, pre pauze, napadač Irana Sardar Azmun istrčao sam pred gol Maroka, ali je šutirao loše. Možda i zbog toga što se još nije navikao na nove kopačke.

I tokom drugog dela utakmice, Amrabat nije odustajao, ali je morao da napusti igru 15 minuta pre kraja, nakon što je u jednom prodoru ostao bez svesti. Udario je licem zemlju, lekar reprezentacije mu je prišao i naredio selektoru da izvuče iz igre odličnog fudbalera koji je prošlu sezonu proveo u Leganesu, na pozajmici.

To je bio i najzanimljiviji detalj drugog dela, sve do 80. minuta, kada je Hakim Ziješ šutirao sa oko 20 metara i naterao golmana Alirezu Beiravanda da se izvije najviše moguće da bi izbio loptu u korner. Iranci su se odbranili i od tog pokušaja igrača Ajaksa i u nadoknadi velikom greškom protivnika osvojili ogromna tri boda.


Maroko: Munir - N. Amrabat (od 76' S. Amrabat) , Benatija, Sais, Hakimi - El Ahmadi - Zijaš, Busufa, Belhanda, Harit (od 82' Da Kosta) - El Kabi (od 77' Buhaduz).

Iran: Beiravand - Rezajan, Češmi, Puraligandži, Hadži Safi - Ebrahimi (od 79' Hoseini), Džahanbaš (od 85' Godos), Ansarifard, Šodžaji (oid 67' Taremi), Amiri - Azmun.

Glavni sudija: Čunejt Čakir (Turska), asistenti Bahatin Duran i Tarik Ongun (takođe Turska). Četvrti arbitar: Sergej Karasjov (Rusija).

- kraj utakmice, Maroko - Iran 0:1 -

95' IRAN VODI! Autogol Buhaduza u situaciji u kojoj mu niko nije pretio! Prekid, udarac glavom i pogodak!

90' Igraće se još šest minuta nadoknade. Zaista je bio ogroman broj prekida...

84' Serija izmena na obe strane, dok očekivano "pada" ritam utakmice.

75' Neprijatna scena. Nordin Ambrabat udara glavom teren i na kratko ostaje bez svesti. Pritrčali su mu saigrači, dotrčao je i lekar i sugerisao selektoru da mora da ga izvede. U igru je odmah potom ušao njegov rođeni brat, Sofijan Amrabat.

67' Prva izmena na utakmici. Šodžaji napušta teren kao prvi Iranac koji je igrao na tri Svetska prvenstva i ustupa svoje mesto Mehdiju Taremiju.

64' Sve oštriji dueli na terenu. I tokom igre i mimo nje, ali Čakir ih ne kažnjava kartonima. Ziješ je sada preterao, bespotrebno faulirao rivala i izvukao se bez opomene.

53' Utakmici prisustvuje zvanično 62.548 gledalaca.

49' Azmun ponovo dobija šansu da se istakne, ali je ne koristi. Pokušao je da asistira, da "provuče" loptu u kazneni prostor, ali nije uspeo. Podsetimo i na problem koji je zadesio Irance pred početak Mundijala. Možda im je to i smetalo u odlučujućim trenucima.

- poluvreme -

43' Šansa utakmice! Iranski centarfor Azmun utrčao je u kazneni prostor Maroka, ali je izgubio snagu pre šuta. Imao je odličnu poziciju, priliku da snažno šutne desnom, ali je ipak bio izblokiran.

38' Sudija Čakir dopustio je igračima kratak "tajm-aut" da se osveže.

28' Fudbaleri Irana hvataju dah i sad i oni malo igraju fudbal. Posle dominacije Marokanaca na početku, sada se igra na obe polovine terena.

19' Gužva u kaznenom prostoru Irana. Probao je Zijaš, na kraju je šutirao i Benatija, ali je golman Beiravand bio na mestu da spreči njihovo vođstvo. Iran potom pokušava kontrom, ali Ansarifard gubi korak pre šuta...

8' Još jedan pokušaj formalnog "domaćina". Sada je šutirao El Kabi, dobro se namestio, ali i promašio gol. Iranci ne uspevaju da "vežu" nekoliko pasova.



8' Marokanci drastično bolji na startu meča. Konstantno napadaju...

3' Uzbudljiv početak! Zijaš je imao "otvorenu" poziciju, spremao se da snažno šutne sa desetak metara, ali je promašio loptu. Žaliće igrač Ajaksa...

Posle kompletiranog prvog kola u Grupi A, vreme je za takmičenje u Grupi B.

Na stadionu u Sankt Peterburgu, Maroko i Iran konačno će okončati čekanje svojim navijačima i zaigrati prvi meč na Mundijalu u Rusiji.

Ovaj meč nosi sa sobom i sjajan kuriozitet, jer su Marokanci trenutno u nizu od 18 utakmica bez poraza. U toj seriji nisu izgubili ni u mečevima protiv učesnika Mundijala (Srbije, Nigerija, Južne Koreje i Egipta), a samo Belgijanci (19) i Španci (20) imaju duže aktivne nizove od njih.



Utakmica će biti posebna i za jedne i za druge.

Marokanci se vraćaju na najveću scenu posle čak 20 godina, jer su poslednji put učestvovali na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine. Sa druge strane, Iranci su bili tu i u Brazilu 2014. i prvi put u svojoj istoriji izborili su uzastopna učešća na najvećem sportskom takmičenju na svetu.

Grupa B, 1. kolo:

St. Peterburg: MAROKO - IRAN 0:0
Soči: PORTUGAL - ŠPANIJA (20h)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC