• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad je bivša "Juga" bila centar svijeta

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Na današnji dan prije 35 godina počele su Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Osmog februara 1984. godine svečano su otvorene 14. Zimske olimpijske igre, čiji domaćin je bilo Sarajevo, tada glavni grad jedne od šest republika SFR Jugoslavije.

Bile su to prve ZOI održane u nekoj socijalističkoj zemlji, a Sarajevo i Jugoslavija pripremale su se za njih šest godina, nakon dobijanja organizacije u maju 1978.

Konkurenti Sarajevu bili su Saporo (Japan) i Geteborg (Švedska).

Podsjeća se da je poznata britanska novinarka Pet Besford pred glasanje napisala: "Ako se opredijelite za Saporo, Japanci će vam ponuditi avion da skoknete do Tokija. Ako se opredijelite za Geteborg, Šveđani će vam omogućiti da vidite fjordove i ledene sante. Ako vaš izbor budu Jugoslavija i Sarajevo, dočekaće vas široka i iskrena srca, toplo, ljudski, sa svojim planinama i snježnim terenima".

View this post on Instagram

Na današnji dan u Sarajevu, u tadašnjoj SR BiH odnosno SFRJ otvorene su Zimske olimpijske igre (ZOI)' Vlast je nastojala da Sarajevo i cijelu državu predstavi u najboljem svjetlu i u tome ih nije omela ni ekonomska kriza. Potrošeno je mnogo para (oko 145 miliona dolara) i sagrađen veliki broj sportskih i ne samo sportskih objekata. Na igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja. Prodato je 250.000 ulaznica. Zbog igara, tokom i nakon njih otvoreno je 9.500 radnih mjesta, izgrađeni su hoteli i stanovi. ZOI u Sarajevu su doprinijele popularizaciji zimskih sportova u BiH. Vučka, maskotu koju su izabrali čitaoci jugoslovenskih novina, dizajnirao je Jože Trobec. Međunarodni olimpijski komitet je kasnije objasnio da je Vučko pomogao da se u svijetu promijene predrasude o vuku kao krvoločnoj životinji. #zoi84 #sarajevo #winterolympics1984 #sport #olimpijada #jugoslavija #bih #jahorina #bjelasnica #igman #trebevic

A post shared by Mondo BiH (@mondo_bih) on



Maskota Igara bio je vuk Vučko, koji je i danas jedan od simbola Sarajeva, a jedinu medalju za Jugoslaviju - prvu u istoriji ZOI - osvojio je Slovenac Jure Franko. On je u veleslalomu zauzeo drugo mjesto.

Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja. U programu su tada bili alpsko skijanje, bob, sankanje, hokej, umjetničko klizanje, bijatlon, nordijsko skijanje i skijaški skokovi.


Najuspješniji su bili sportisti Demokratske Republike Nemačke sa 24 medalje, od čega devet zlatnih, Sovjetski Savez imao je 25, ali samo šest zlatnih, Finska 13 (četiri zlata), Švedska i SAD po osam (takođe po četiri zlata)...

Ceremoniji svečanog otvaranju na stadionu Koševo prisustvovalo je 60.000 gledalaca, i oko dvije milijarde ljudi pratilo je spektakl preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić, a olimpijskui zakletvu je izgovorio alpski skijaš Bojan Križaj.

Takmičenja su održana u alpskom skijanju (Bjelašnica i Jahorina), bobu i sankanju (Trebević), hokeju i umjetničkom klizanju (Zetra i Skenderija), biatlonu, nordijskom skijanju i skokovima (Igman).

Najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili britanski par u umjetničkom klizanju DžejnTorvil - Kristofer Din, istočnonjemačka klizačica Katarina Vit, pobjednik olimpijskog spusta na Bjelašnici Amerikanac Bil Džonson, Finkinja Marja-Lisa Hamalainen u skijaškom trčanju, Kanađanin Gaetan Buher i Njemica Karin Enke u brzom klizanju, te prije nekoliko dana preminili skijaški skakač Mati Nikenen.

Od domaćih takmičara iz tadašnje SFR Jugoslavije najveći uspjeh ostario je slovenski alspki skijaš Jure Franko, koji je osvojio srebro u veleslalomu, što je tada bila prva madalja za SFRJ na zimskim olimpijadama.

Organizacija igara dobila je najveću ocjenu službenika MOK-a. Na ceremoniji zatvaranja 14. ZOI u Zetri tadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaran je rekao da su to do tada bile najbolje organizirane igre. Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda ostvarena je od prodaje prava na TV-prijenose. Sarajevu je nakon olimpijade, uz brojne objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.

Nakon 35 godina olimpijski plamen za dva dana ponovo će biti upaljen na sarajevskom stadionu Koševo, na svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala - EYOF. Na festivalu, koji će se održati od 9. do 16. februara, učestvovat 911 mladih olimpijaca iz 46 evropskih zemalja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC