• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatiji njemački proizvođač automobila u problemu, hiljade radnika strahuje za posao

Autor Ivana Lazić

Folksvagen je objavio da će smanjiti broj radnih mjesta u fabrici električnih automobila u Cvikauu u Njemačkoj.

 Folksvagen smanjuje broj radnih mjesta Izvor: YouTube/Screenshot

Automobilski div Folksvagen objavio je da će smanjiti broj radnih mjesta u fabrici električnih automobila u Cvikauu u matičnoj Njemačkoj zbog slabe potražnje. Kompanija je saopštila u četvrtak da će bez posla nakon isteka ugovora od 12 mjeseci ostati 269 radnika. Detalji će biti utvrđeni idućih dana u dogovoru s radničkim vijećem.

Kompanija navodi da gasi radna mjesta zbog "aktuelne situacije" na tržištu. Smatra se da je potražnja za električnim automobilima slaba zbog visoke inflacije i ukidanja državnih stimulacija. Automobili na električni pogon skuplji su od vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Fabrika u Cvikauu sastavlja isključivo električne automobile za VW i za njegove podružnice Audi i Cupru. Zapošljava ukupno 10.700 radnika, uključujući 2.200 na određeno vrijeme, koji bi takođe u narednom periodu mogli da ostanu bez posla.

"Folksvagen je i dalje 100 posto uvjeren da treba da nastavi putem prema električnoj mobilnosti", naglasio je portparol kompanije i dodao da je budućnost fabrike u Cvikauu sigurna i da slijede nova ulaganja.

Pogon u Cvikauu je prvi u VW počeo da proizvodi električna vozila i to VW modele ID.3, ID.4 i ID.5, Audijeve Q4 e-tron i Q4 Sportback i Cuprin Born.

Proizvodnja automobila s motorima na unutrašnje sagorijevanje prekinuta je 2020. godine. Uprkos slobodnim kapacitetima u fabrici u Cvikauu, kompanija planira da proizvodi Q4 e-tron i VW ID.3 i u drugim fabrikama.

"Od kraja 2023. godine proizvodićemo Q4 e-tron i u Briselu i u Cvikauu", rekla je portparolka Audija.

Njemački automobilski dobavljač i kompanija za procesni inženjering Algajer, podsjetimo, podnijela je zahtjev za bankrot u jun. Algajer inače ima oko 1.700 zaposlenih širom svijeta koje je bankrot šokirao.

(Mondo/Kurir, Fenix)

Pročitajte i ovo:

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE