• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ligama BiH igraju Meksikanac, Sirijac, Ganci…

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

MONDO je istražio ko su stranci koji nastupaju u ligama BiH. Ako ne računamo fudbalere iz bivše Jugoslavije, u redovima 16 premijerligaša nastupa osam stranaca. Inostrane fudbalere imaju i niželigaši u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

U fudbalskoj Premijer liga BiH, a posljednjih godina i u nižim takmičenjima, klubovi se odlučuju da angažuju fudbalere iz inostranstva, ponajprije zbog nedostatka kvaliteta domaćih igrača, ali i "jeftine radne snage".

I sada se u našoj ligi može vidjeti mnogo igrača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, ali istražili smo ko su igrači koji nastupaju na fudbalskim terenima BiH, a da nisu sa prostora eks Jugoslavije.

STRANCI U PREMIJER LIGI BIH

Široki Brijeg: Vagner Santos Lago (Brazil)
Sarajevo: Žermen Klaudio (Obala Slonovače), Ahmad Kalasi (Sirija)
Željezničar: Huan Manuel Varea (Argentina)
Olimpik: Hugo Aleksandrinjo Souza (Brazil)
Travnik: Adriano Guera Strak (Brazil)
Zvijezda Gradačac: Andre Luiz Pinjeiro Adam (Brazil), Sekuba Diata (Senegal)

Poznato je da fudbaleri, recimo iz Afrike i Južne Amerike, često u klubovima sa naših prostora ne nastupaju da bi zaradili novac, jer novca skoro da i nema, nego da bi ih vidjeli menadžeri i drugi sportski radnici, čime bi stekli mogućnost da ih angažuju neki poznatiji evropski klubovi. Tako se stranci nerijetko odlučuju da igraju za smještaj i hranu, eventualno neku mizernu platu.

Premijerligaši iz Republike Srpske Borac, Radnik, Slavija, Drina i Mladost nemaju inostrane igrače u svojim redovima, baš kao ni Zrinjski, Velež, Vitez, Sloboda i Čelik.

S druge strane, u Širokom Brijegu, Sarajevu, Željezničaru, Olimpiku, Travniku i Zvijezdi Gradačac igra osam fudbalera koji nemaju bh. niti državljanstvo neke od država bišve Jugoslavije. Tu su četiri Brazilca, a po jednog predstavnika ima Sirija, Argentina, Senegal i Obala Slonovače.

Svakako najpoznatiji igrač koji je ikada nastupao u Premijer ligi BiH je Brazilac Vagner Santos Lago. Dugogodišnji fudbaler Posušja i Širokog Brijega nedavno je ušao u istoriju elitne lige BiH postigavši 91. pogodak, čime je postao najbolji strijelac lige od njenog osnivanja.

U intervjuu za MONDO, Vagner je opisao svoj fudbalski put od Brazila do Bosne i Hercegovine.

"Došao sam ovdje preko mog brata Bajana koji je bio prije mene u BiH šest mjeseci, raspitao sam se da dođem na kratko i došao sam na probu u Široki Brijeg. Na početku nisam mogao potpisati jer su već imali tri stranca pa sam otišao u Posušje na dvije godine, a onda se vratio u Široki. Kada sam došao, u početku sam se morao naviknuti i na vrijeme, ovdje je hladno, u Brazilu je toplo tokom cijele godine. Bilo je malo teško, sve je drugačije, drugačiji je i fudbal, ovdje se igra čvrst fudbal, morao sam se prilagoditi na uslove, na igru i eto, drago mi je što sam došao i što igram i danas", rekao je golgeter Širokog Brijega.

...
Izvor: YouTube


Brazilci su najmnogobrojniji. Osim Vagnera, iz zemlje sambe, kafe i fudbala dolaze još Hugo Aleksandrinjo Souza, koji nastupa za sarajevski Olimpik, "Travničanin" Adriano Guera Strak, te Andre Luiz Pinjeiro Adam, član Zvijezde Gradačac.

Na "Banja Ilidži", osim Adama, nastupa još jedan stranac. Mladi, dvadesetjednogodišnji Senegalac Sekuba Diata u Bosnu i Hercegovinu stigao je prvo u Radnik iz Hadžića, a dvije sezone igrao je i za Sarajevo, prije nego što se prošle godine ustalio u dresu gradačačkih crveno-bijelih.

Dres osvajača Kupa BiH Sarajeva nose dvojica igrača čije zemlje ranije nisu imale predstavniku u bh. fudbalu. To su Žermen Klaudio iz Obale Slonovače, te sirijski reprezentativac Ahmad Kalasi.

"Srećan sam što ću imati priliku pokazati se bosanskohercegovačkoj fudbalskoj javnosti. O BiH sam čuo lijepe stvari. Nadam se da ću dobrim igrama u dresu Sarajeva pomoći klubu da ostvari željene rezultate“, rekao je Kalasi po dolasku u redove bordo tima.

TRENERI

Stranih trenera nije bilo mnogo u Premijer ligi BiH. Portugalski stručnjak Alfredo Kazimiro nedavno je sjeo na klupu tuzlanske Slobode. U vrijeme dok su Laktaši nastupali u Premijer ligi BiH, predvodio ih je Nijemac Tomas Gajs.

Ranijih godina u Premijer ligi BiH bilo je nekoliko Argentinaca, a sada je tu samo Huan Manuel Varea, napadač Željezničara, koji je od 2009. do 2012. godine nosio dres Širokog Brijega.

Dubok trag u Premijer ligi BiH ostavio je nekadašnji fudbaler zeničkog Čelika, Sarajeva i Širokog Brijega, Brazilac Marsijano, koji se nadavao golova na premijerligaškim terenima.

U vrijeme dok je nosio dres Zrinjskog, Senegalac Lamine Diara bio je među najboljim igračima lige, što ga je preporučilo beogradskom Partizanu, gdje je takođe pružao sjajne igre. Njegov sunarodnik Bubakar Dialiba dugo je bio član Željezničara, kao i Liberijac Patrik Gerhard Niema.

Izvor: MN PRESS Imao je i Leotar svog Brazilca, Žair Žuniora Souta, dok je Široki Brijeg uvijek u svojim redovima imao nekoliko Južnoamerikanaca: Celsona, Dioga, Renata, Žeftona, Lusijana, Flavija, Ronijele Gomeša, već pomenutog Rikarda Bajana, svi iz Brazila.

Kamerunac Vilijam Tabi bio je član nekadašnjeg premijerligaša Posušja, a zatim Širokog Brijega i Zrinjskog. Mnoge klubove u BiH promijenio je Kolumbijac Fil Džekson, koji je nosio dres Laktaša, Čelika, Zrinjskog i Slobode, dok je Zrinjski u svojim redovima imao Prinsa Bobija iz Gane.

Iz drugih evropskih država nije bilo mnogo igrača. Možda i najpoznatiji među njima su Gruzijac Levani Kutalija, nekadašnji član Slavije iz Istočnog Sarajeva, te albanski internacionalac Patrik Doći (Žepče, Sarajevo, Široki Brijeg).

Bilo je još mnogo stranih igrača koji su od formiranja zajedničke lige 2002. godine nosili dresove premijerligaša, ali izdvojili smo samo one koji su pokazali najviše.

PRVA LIGA REPUBLIKE SRPSKE

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević Reprezentativac Dominikanske Republike Edvart Arturo Asevedo Kruz već dugi niz godina nastupa u Republici Srpskoj. Bio je član Modriča Maxime, zatim premijerligaša Rudar Prijedora, pa dobojske Sloge, a sada sa dosta uspjeha nosi dres Tekstilca iz Dervente, debitanta u Prvoj ligi Republike Srpske.

PRVA LIGA FEDERACIJE BIH

Musa Dijabang iz Senegala nastupao je za mlade selekcije Željezničara, nakon čega je bio član Zvijezde Gradačac, Radnika iz Hadžića i Bosne iz Mionice, a sada je član Bratstva iz Gračanice. On je jedini stranac u Prvoj ligi Federacije BiH.

DRUGA LIGA REPUBLIKE SRPSKE

U Drugoj ligi Republike Srpske nastupa pet stranaca. U istočnoj grupi hit dosadašnjeg dijela prvenstva je napadač brčanske Lokomotive, Kinez Jang Vendžie, koji je na sedam mečeva postigao šest golova. Za ugljevički Rudar u prošlom kolu debitovao je Australac Zakari Varneford. U Drugoj ligi RS, grupa "Zapad", jedine strance ima Župa Superpetrol iz Milosavaca, za koju nastupaju trojica fudbalera iz Gane: Martej Nino Džasper, Ageman Kvame Osei i Džordž Ovusu.

DRUGA LIGA FEDERACIJE BIH

Meksikanac Herardo Ivan Hil Badiljo, koji nastupa za federalnog drugoligaša Slogu iz Ljubuškoj, bio je strijelac na meču osmine finala Kupa BiH protiv Zrinjskog (2:3).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC