• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZLATO!!! BH. DJEČACI EVROPSKI PRVACI!!!

Autor mondo.ba

U finalu Evropskog prvenstva za košarkaše do 16 godina, Bosna i Hercegovina savladala je domaćina turnira Litvaniju 85:83 (50:37) i osvojila zlatnu medalju! Bravo dječaci!!!

Kadeti Bosne i Hercegovine su najbolji u Evropi!

BIH - LITVANIJA 85:83 (26:19, 24:18, 19:22, 16:24)

Košarkaši do 16 godina u finalu Evropskog prvenstva savadali su domaćina Litvaniju i sasvim zasluženo osvojili zlatnu medalju.

Tokom cijelog meča tim Josipa Pandže imao je prednost, u pojedinim trenucima i 15 razlike, ali su se ratoborni Litvanci stalno vraćali, pa smo u finišu meča gledali pravu dramu.

MUSA MVP

Za najkorisnijeg košarkaša Evropskog prvenstva sasvim zasluženo proglašen je Džanan Musa. Mladi igrač iz Bihaća pružao je fenomenalne partije tokom cjelog turnira, čime je ponio epitet najboljeg igrača Eurobasketa. Legendarni Arvidas Sabonis uručio je zlatne medalje bh. košarkašima.

Fenomenalnu partiju prikazali su dječaci iz BiH. Vođeni sjajnim Džananom Musom, koji je ponovo bio najbolji, postigao 33 poena, ukupno 200 na prvenstvu Evrope osvojili su zlato na izuzetno jakom turniru.

Samim plasmanom u finale, "zmajići" su izborili plasman na Svjetsko prvenstvo, ali će ova generacija ostati zlatnim slovima upisana u istoriju bh. košarke.

Nikada do sada jedna selekcija Bosne i Hercegovine nije uspjela da se okiti najsjajnijim odličjem na evropskim prvenstvima.

Ipak, generacija koju su predvodili sjajni Musa, Sikiraš, Čampara u velikom stilu odigrala je kompletan turnir i na kraju zasluženo osvojila prvo mjesto.

U ponedjeljak u 19:40 ekspedicija BiH stiže na sarajevski aerodrom i sigurno će doček biti nezaboravan.

ČETVRTA ČETVRTINA

Posljednjih 10 minuta traje čitavu vječnost.

Stao je šut Musu i društvo, pa su Litvanci sredinom odlučujuće četvrtine ozbiljno zaprijetili i stigli na pet poena zaostatka, 77:71.

Sikiraš je polaganjem prekinuo seriju raspucanog rivala, ali ubrzo zatim zaradio isključujuću, petu ličnu grešku. Valčijunas je realizovao oba slobodna bacanja i doveo svoj tim na samo "minus tri", 78:75.

Nema predaje! Musin 29. poen!

Velička nezaustavljiv, "zmajići" imaju samo dva poena prednosti na dva minuta do kraja.

MUSAAAA! Nova trojka, 84:79.

Uzvraća Velička, ponovo je samo tri poena prednosti za BiH, 84:81.Još minut do kraja.

Kakva drama! Musa je izgubio loptu, tajm-aut nakon kojeg će Litvanci imati napad.

Sjajna odbrana, napad za BiH. Do kraja još 40 sekundi!

"Mrtva lopta", BiH će imati novi napad. Zamalo da Musa izgubi još jednu loptu. Do kraja još 18 sekundi, "zmajići" imaju tri poena prednosti i napad.

Novi tajm aut. Litvanija ima posjed lopte. Još svega par sekundi do kraja.

Dva poena Litvanije, 84:83. Litvanci su promašili otvoren šut za tri poena i promašili. Sekund do kraja. Musa na liniji slobodnih bacanja. Postiže 200. poen na ovom prvenstvu!

KRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAJ!!!

TREĆA ČETVRTINA

Niz tehničkih grešaka napravili su dječaci iz BiH na početku drugog poluvremena, a agresivni domaćini iskoristili su "crnu rupu" u igri izabranika Josipa Pandže i prišli na "minus osam".

Srećom, Čampara je novom trojkom, pa dvojkom u 24. minutu presjekao seriju domaćina i donio "zmajićima" u tom trenutku najveću prednost, za 57:42.

Nisu se predavali litvanski igrači. Nekako se uvijek brzo topila prednost bh. tima, a serijom trojki domaći su držali priključak.

Uprkos nervozi na početku četvrtine, BiH je uspjela da zadrži prednost uoči odlučujućih 10 minuta. Musa je šutirao sa osam metara sa zvukom sirene, promašio cijeli koš, ali je Emir Čerkezović bio najviši u skoku i u posljednjem sekundu postigao koš. Na odmor se ide sa rezultatom 69:56.

Još 10 minuta do evropskog zlata!

DRUGA ČETVRTINA

Mnogo bolje drugu četvrtinu otvorili su Litvanci i serijom 5:0 stigli na samo dva poena zaostatka, da bi ih zatim krenuo šut za tri poena.

Ipak, Musa je uzvatio istim oružjem, održavajući prednost BiH. Sikirašu i Musi pridružio se uskoro i Sani Čampara. Moraće da se probudi još poneki igrač za trijumf protiv moćne Litvanije.

U finišu prvog poluvremena Litvanci su boljom igrom i novom serijom 6:0 stigli na samo dva poena zaostatka, 37:35.

Sa kakvom lakoćom samo Musa postiže poene. Nešto više od dva minuta do kraja druge četvrtine uzvratila je i BiH mini serijom 6:0. Lakše se diše.

Pogađa i Čampara (13 poena), ponovo za dvocifrenu prednost, a onda još jednom Musa! Već je na 22 poena! Kraj sjajnog prvog poluvremena, 50:37!

PRVA ČETVRTINA

Sjajno je počeo meč za bh. seleciju. Njegoš Sikiraš odličnim zakucavanjem donio je prve poene "zmajićima" i pokazao da neće biti straha pred 5.000 gledalaca "Kaunas Sport Holu".

Već nakon dva i po minuta, BiH je imala šest poena prednosti, 8:2, da bi uslijedila sjajna serija Džanana Muse. Za sedam minuta fenomenalni Musa ubacio je 11 poena, učestvovao u seriji 9:0 i od 13:11 doveo BiH do 22:11 u sedmom minutu meča.

Ipak, Litvanci su uzvratili sa sedam uzastopnih poena, pa se dvocifrena prednost brzo istopila. Ali, sjajni Musa trojkom u posljednjoj sekundi prve četvrtine (14 poena) vratio je sigurnu prednost Bosni i Hercegovini. Na kraju prvog kvartala - 26:19.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

milan bl

svaka cast za momke,pokazali su da se moze gledati unapred,a ne samo misliti o nasoj tuznoj i jadnoj proslosti samo napred. bravo momcici samo napred.!!!!!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC