• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove baterije trajaće vječno?

Autor mondo.rs

Tako makar tvrde naučnici koji ih razvijaju…

 Nove baterije trajaće vječno? Izvor: MONDO portal

Izvor: MONDO portal

Slučajan izum mogao bi biti jedan od najvećih u modernom dobu i jedan od najznačajnijih za budućnost mobilne industrije. Kako piše Metro, petljajući se s posebnom vrstom gela naučnici su slučajno otkrili način da baterije traju vječno. Oblaganjem krhkih komponenata u okviru unutrašnjosti već razvijenih baterija one bi mogle izdržati stotine hiljada ciklusa punjenja i na taj način trajati, praktično - vječno!

Jedna od najvažnijih komponenata sadašnjih litijumskih baterija nanožica, mogla bi oblaganjem da izdrži pomenuti broj punjenja umjesto do 7.000 koliko je sada u stanju da izdrži pre trošenja i gubljenja najvećeg kapaciteta. Tajna je u oblozi od mangan-dioksida, koji bi omogućio da se baterija napuni i do 200.000 puta u toku tri mjeseca bez ikakvih gubitaka u smislu kapaciteta energije ili vijeka trajanja.

Redžinald Pener, upravnik Univerziteta Kalifornija u Irvinu, rekao je da je za pronalazak zaslužna studentkinja te ustanove na doktorskim studijama Mia Le Taj, koja je sasvim slučajnom tankim slojem gela obmotala nanožicu i obezbjedila joj karakteristike koje smo opisali. Prema njenim riječima ovo je važan momenat za sve mobilne uređaje, posebno za baterije velikog kapaciteta kakve se koriste u automobilima i dronovima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS