• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Posao dirigenta je da oblikuje zvuk poput vajara"

Autor mondo.ba

Branka Radošević Mitrović, dirigent Kamernog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci upoznaće nas sa radom orkestra kojim rukovodi.

 "Posao dirigenta je da oblikuje zvuk poput vajara" Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Koncertom Kamernog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS, u ponedjeljak, 10. aprila 2017. godine, svečano je otvorena manifestacija „Dani Vlade S. Miloševića“.

Tim povodom, razgovarali smo sa Brankom Radošević Mitrović, dirigentkinjom orkestra, koja nam je približila repertoar izvođenih kompozicija i upoznala sa radom orkestra kojim rukovodi.

Prvog dana manifestacije posjetioci su bili u prilici da uživaju u koncertu koji nosi naziv „Muzička prostranstva“, u izvođenju Kamernog orkestra na čijem ste čelu. Šta je publika mogla da čuje na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS?

Koncert smo otvorili svjetskom premijerom kompozicije „Palast“, čiji je autor Banjalučanin Slobodan Kajkut, koji već 15 godina živi i komponuje u Austriji. Nakon toga smo izveli „Koncert za flautu i gudački orkestar“, djelo Vojina Komadine, sa kojim smo htjeli da obilježimo 20 godina od smrti kompozitora. Inače, on je ovo djelo posvetio upravo Vladi Miloševiću, u znak poštovanja prema velikom komozitoru. Za kraj smo ostavili „Divertimento in E“, djelo ruskog kompozitora Andreja Rubcova, koje je malo pjevnije i publiku je podsjetilo na filmsku muziku.

Važnost dirigenta kao predvodnika orkestra često je neshvaćena širokom krugu ljudi. Koja je zapravo uloga dirigentske palice tokom izvođenja muzičkog djela?

Glavni posao dirigenta odvija se prije izvođenja samog djela. Zamislite da ispred sebe imate 50 ljudi, koji u istom momentu treba da izgovore neku riječ. Zadatak dirigenta je da izvježba muzičare po sekcijama, a onda sve postepeno spoji u veću cijelinu. Na izvođenju kompozicije on je jedini koji ima realnu sliku o tome šta publika čuje, jer ostali muzičari nastupaju u okviru svoje grupe, pa se može reći da dirigent oblikuje zvuk poput vajara.

Da li postoji interesovanje mladih za studijski program muzičke umjetnosti i kakav je danas tretman prema klasičnoj muzici kod nas? Da li muzičari, uključujući i članove Kamernog orkestra, imaju status u društvu koji zaslužuju?

Tačno je da su teška vremena za umjetnost, i to ne samo ovdje, već i u svijetu. Ipak, kada se radi o interesovanju za klasičnu muziku- ono postoji, jer vi jednostavno ne možete da ugušite svoj talenat. Što se tiče tretmana prema ovoj vrsti muzike kod nas, mi smo djelimično odgovorni za to, jer se mali broj ljudi posvećuje njegovanju klasike i prenošenju na buduće generacije. Naš orkestar se trudi da bar dva puta godišnje održava didaktičke koncerte, gdje animiramo publiku, ne bi li se oni zaljubili u klasičnu muziku. Da to uspješno radimo, pokazuje veliki odziv publike na koncertima, što govori da klasična muzika ima budućnost.

Organizacija kulturnih događaja poput ovog zahtijevaju značajna finansijska sredstva. Koliko domaće kompanije prepoznaju značaj ulaganja u muzičku kulturu i na čiju podršku najviše nailazite?

Nemamo kod svih isti odaziv, ali postoji svijest kod određenih kompanija. Izuzetno nam je drago da m:tel shvata značaj ove manifestacije i nama svakako imponuje da jedna tako ozbiljna kompanija stoji iza nje.

Bilo bi nam mnogo lakše kada bi se i vladine institucije više uključile, jer ne možemo očekivati od privrede da na svojim leđima nosi teret finansiranja kulture. U svijetu je normalno da se kompanijama prizna ulaganje u kulturu uz uvođenje poreskih olakšica. Na kraju, potrebno je jedno međusobno razumijevanje što bi bilo mnogo korisnije za društvo u cijelini.



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop