• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U pobjedi "zmajeva" Musa brojao do 32 (FOTO)

Autor mondo.ba

Reprezentacija BiH u sklopu pretkvalifikacija za Mundobasket u dvorani "Mirza Delibašić" savladala je ekipu Slovačke rezultatom 84:71. Najbolji pojedinac meča bio je fantastični Džanan Musa.

 BiH-Slovačka 84:71 Izvor: MONDO/Samir Cacan

U drugom kolu pretkvalifikacija za Mundobasket u sklopu grupe "A" ekipa Duška Vujoševića je u uzbudljivoj utakmici savladala ekipu Slovačke i tako zabilježila prvu pobjedu.

BiH- Slovačka 84:71 (18:20, 20:13, 26:18, 20:20)

Biser bh. košarke večeras je razgalio publiku u Sarajevu koja je mogla da uživa u sjajnoj igri mladog igrača Cedevite.

Već na početku "maskirani osvetnik" Musa (18) je meč otvorio sa 11 vezanih poena da bi na kraju prvog poluvremena imao 22 poena na svom kontu i do kraja utakmice u dominatnom stilu predvodio tim do odličnog rezultata.

Musa je zabilježio 32 poena pogodivši 12 od 15 upućenih šuteva što je nestvarnih 80 odsto uspješnosti iz igre.

U prvom poluvremenu viđena je egal utakmica pošto su potcijenjeni gosti iz Slovačke postavili zonsku odbranu, koju su igrali tokom cijelog susreta, dok su u napadu igrali timski i raznovrsno pa su time odlično parirali "zmajevima" i čak prvu četvrtinu okončali u svoju korist rezultatom 18:20.

U nastavku meča večeras odlični Lazić, Vrabac, Sejfić i Atić su se priključili Musi i odličnom igrom na oba dijela terena neutralisali ekipu hrvatskog stručnjaka Ivana Rudeža i odveli domaću ekipu na nedostižnih 20 razlike.

Slovaci su u finišu uveli meč u penal završnicu i uspjeli da smanje rezultat na za njih podnošljivih 13 poena razlike.

U BiH timu još su se istakli Lazić sa 15 poena i Atić sa 12 poena. Treba pomenuti odlične role u odbrani Vrabca i Sejfića. Aleks Renfro je nakon loše partije u Švedskoj i večeras podbacio.

U gostujućem timu istakli su se Rančik sa 14 poena, visoki centar Fušek sa 10 poena i mladi plejmejker Ihring koji je ubacio 10 poena i zabilježio sedam asistencija, ali i šest izgubljenih lopti.

Sljedeću utakmicu reprezentacija BiH igra u srijedu protiv Jermenije koja je lider grupe "A" sa dvije pobjede.

BiH: Sejfić 5, Lončar 2, Lazić 15, Atić 12, Vrabac 8, Hasandić 2, Gegić 3, Musa 32, Glogovac, Renfro 3, Gajić, Tomić 2.

Slovačka: Ihring 10, Krajčović, Džons 8, Hilvak, Musil 3, Ziak 5, Baldovski 9, Rančik 14, Bahan, Sedmak 5, Batka 7, Fušek 10.

Četvrta četvrtina

Fantastičnu kontru je poveo Musa i bacio "alej up" za Markusa Lončara koji trese konstrukciju snažnim zakucavanjem i diže publiku na noge. Odličan start za "zmajeve".

U zadnjih pet minuta utakmice BiH ulazi sa prednošću od 18 poena razlike, 73:55

Velika borbenost igrača domaćeg tima koji se bacaju po parketu pri vodstvu od 20 razlike na tri minuta do kraja.

Najbolji slovački košarkaš Rančik ulazi u seriju od šest uzastopnih poena i primorava Duška Vujoševića da iskoristi tajm aut.

Lazić kruniše svoju sjajnu partiju večeras sa atraktivnom blokadom.

U finišu se igra penal završnica pošto je koš razlika važan parametar.

Treća četvrtina

Treći period BiH je otvorila novim poenima Muse i otišla na sedam razlike ali su opuštenom odbranom i izgubljenim loptama Slovacima dozvolili seriju od 6:0 za 40:39.

Musa još jednom trojkom povećava na 43:39.

Nakon poena Muse, Lazića i danas indisponiranog Renfroa BiH prvi put ide na dvocifrenu razliku 50:39.

Sejfić je fauliran nakon ofanzivnog skoka, desetog za BiH, i realizuje dva slobodna bacanja i ponovo vodi domaćine na dvocifrenu razliku.

Plejmejker gostiju Džons, nakon što je bio vrlo strpljiv u prvom poluvremenu, je u drugom poluvremenu dosta ubrzao napade gostiju.

Odličnu polu kontru Slovaka zakucavanjem završava Fušek dok na drugoj strani Lazić novom trojkom za "zmajeve" podiže rezultat na 64:51 za kraj treće četvrtine. Lazić se na odličan način priključio Musi u drugom poluvremenu.

Poluvrijeme 38:33

U prvom poluvremenu viđena je egal utakmica i samo herojskom igrom bisera bh. košarke Džanana Muse domaća selekcije je otišla na odmor sa prednošću od pet poena. Ekipe su bile izjednačene četiri puta dok se vodstvo mijenjalo sedam puta.

Druga četvrtina

Musa nastavlja sa sjajnom igrom, već je postigao 20 poena ali Slovačka i dalje vodi 26:27.

Jako loša situacija za "zmajeve", Musa se okliznuo i ostao da leži na parketu držeći se za lijevo koljeno.

U drugoj četvrtini za sada gledamo egal utakmicu. Domaća selekcija se većinom odlučuje za individualna rješenja u kojima trenutno prednjači kapiten Adin Vrabac sa dva teška ali uspješna ulaza, gosti nastavljaju da sa timskom igrom prave velike probleme domaćem timu.

Vujošević na tajm autu moli Lazića da "uradi nešto".

Musa se vraća na parket i odmah u kontri dijeli sjajnu asistenciju koju Lazić završava atraktivnim zakucavanjem za vodstvo BiH 36:33.

Prva četvrtina

Uvodni minuti meča u Sarajevu pripadaju Džananu Musi koji je u prvih 5 minuta igre postigao sve poene za "zmajeve" koji vode 11:9.

Simultanku Muse trojkom prekida Aleksandar Lazić 14:10.

Na kraju prve četvrtine rezultat je 18:20 za ekipu Slovačke koja je u zadnje dvije minute stigla i prestigla prednost koju su "zmajevi" gradili cijelu četvrtinu. Džanan Musa dominira na terenu sa 13 poena dok su za bh. tim još pogađali Lazić i Hasandić.

Slovaci imaju sedam različitih strijelaca što pokazuje timsku igru gostiju, dok domaći košarkaši moraju nastavku meča pružiti podršku danas raspoloženom Musi.

Najava utakmice

U drugom kolu pretkvalifikacija za Mundobasket u sklopu grupe "A" izabranici Duška Vujoševića dočekuju ekipu Slovačke koja je u prethodnom kolu poražena od Jermenije.

Podmlađeni sastav BiH, koji se uoči starta pretkvalifikacija susreo sa brojnim problemima (otkazi igrača, povrede...), put ka Mundobasketu u Kini 2019. godine počeo je porazom u Norčepingu od domaće selekcije Švedske rezultatom 81:73.

Prvi zvanični duel sa novim selektorom Duškom Vujoševićem nije bio uspješan za znatno podmlađenu selekciju "zmajeva", koja je odigrala odličnih 30 minuta, ali je potpuno stala u odlučujućem kvartalu i dozvolila rivalu da stigne i prestigne prednost BiH, te na kraju slavi.

Dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupe A, u kojoj su još Švedska i Jermenija, izboriće plasman u narednu fazu kvalifikacija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC